Cava

Filteren

3 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Cava Brut + Glazen geschenkset

    Maak elke feestelijke gelegenheid compleet met deze fles frisdroge en bruisende Cava Brut en 2 stijl ...

    29,00
    doos
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  2. Don-Bertran-Cava-Brut-Reserva
    "Rijk gefruite Cava Brut Reserva"
    Don-Bertran-Cava-Brut-Reserva-DO-Penedes-Spanje
    | Spanje | Penedès
    Don Bertran Cava Brut Reserva
    Waardering:
    80%
    (2)

    De opwekkende, rijk gefruite Cava Brut Reserva maakt elke feestelijke gelegenheid compleet. Mooi dro ...

    Normale prijs 9,99 Speciale prijs 8,49
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  3. Masia-Parera-Cava-Brut
    "Sprankelend glas Cava"
    Masia-Parera-Cava-Brut-DO-Penedes-Spanje
    | Spanje | Penedès
    Masia Parera Cava Brut
    Waardering:
    95%
    (4)

    Sprankelend zuivere Cava uit Penedès met een frisdroge smaak met citrus en pruim. Voor deze heerlij ...

    11,99
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

3 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Cava is een mousserende witte wijn uit Spanje. Net zoals Champagne wordt deze wijn via de Método Tradicional gemaakt. De Cava wordt gefermenteerd in de fles, net zoals Champagne. Door het warme Middellandse Zee klimaat smaakt Cava heel anders dan Champagne. Cava is soepeler en heeft een minder aanwezig zuurtje. Deze Spaanse wijn wordt meestal gemaakt van Xarel-lo, Macabeo, Parellada en Chardonnay. Deze druiven worden voornamelijk verbouwd in de Penedès.

Cava méthode traditionelle 

De methode voor het maken van Cava is de méthode champenoise of méthode traditionelle waarbij een tweede gisting (prise de mousse) op fles plaatsvindt. Deze methode levert mousserende kwaliteitswijnen op met een fijne mousse die lang aanhoudt. De wijnmaker voegt bij het bottelen van de wijn een mengsel van gist en suiker (liqueur de tirage) aan de volle flessen toe en sluit deze af met een kurk. De gistcellen zetten de suiker om in alcohol waarbij koolzuur ontstaat. Deze kan echter niet uit de fles ontsnappen; de bubbels hebben dus geen andere keuze dan zich te vermengen met de wijn. Vervolgens worden de flessen horizontaal opgeslagen in het donkerste en koelste deel van de kelder. Als het gistproces voltooid is, blijft er bezinksel van de gistcellen over. De wijze waarop het bezinksel verwijderd wordt, neemt veel tijd in beslag. De flessen worden met de hals naar beneden op standaards gezet. Aan het begin liggen ze horizontaal, maar gedurende enkele maanden wordt de helling waar de flessen op liggen steiler gezet, tot ze rechtop staan en het bezinksel in de hals zakt.

Maar dan? Hoe krijgt de wijnmaker het bezinksel uit de fles? Het in de fles laten zitten is namelijk geen optie. Hier is een ingenieuze oplossing voor gevonden: de flessenhals wordt ondergedompeld in een ijskoude vloeistof waardoor de wijn – inclusief bezinksel – een ijsblok wordt. Dan wordt de kurk verwijderd. Door het gas dat opeens kan ontsnappen, wordt het ijsblok met bezinksel uit de fles geduwd. 

Spijs combinaties met Cava

Cava is een geliefde mousserende wijn en is net zoals Champagne een ideaal aperitief. In combinatie met kaviaar of oesters is deze mousserende wijn een ideale begeleider. Een grote kans dat dit aperitief bij iedereen in de smaak zal vallen.

Naar boven