Veneto

Filteren

1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Tenuta-Valleselle-Soave
    “Fruitige witte Italiaan van Tenuta Valleselle”
    Tenuta Valleselle Soave
    2017 | Italië | Veneto
    Tenuta Valleselle Soave

    De Soave van het gereputeerde Tenuta Valleselle is strakdroog en fris van smaak met krokant en gecon ...

    11,99
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Veneto is een heuvelachtige streek met veel wijngaarden. De belangrijkste wijnbouw gebieden liggen tussen het Gardameer (Lago di Garda), Verona, Vicenza en de heuvels ten zuiden van Padova. Er liggen ook veel wijngaarden rond Breganze. Door de invloed van de zee en bergen is er een zacht klimaat. Er worden veel kwaliteitswijnen gemaakt, het gebied produceert de meeste DOC-wijnen van Italië. 55% van de wijnen uit Veneto is wit. De meeste witte wijnen zijn gemaakt van Garganega, Trebbiano en Prosecco druiven. De bekendste witte wijn uit Veneto is de Soave.

Soave

Hoewel Soave de naam van een stad is, betekent het tevens ‘zacht’ of ‘delicaat’. Deze witte wijn uit Veneto is de belangrijkste van Italië. Per jaar worden er ruim 70 miljoen flessen Soave geproduceerd, waarvan ruim 65 % is bestemd voor de export. De druif die hier traditioneel het meest voor gebruikt wordt, is Garganega, welke vooral goed groeit op de vulkanische heuvels bij Verona. Deze bodems leveren droge, frisse en lichtbittere witte wijnen met een strogele kleur en groene en gouden glans. De aroma’s van deze witte wijn zijn bloemig met kamille en iris en in de mond toetsen van appel, citroen, grapefruit en perzik met bovendien verrassend frisse zuren. Twee appellations, Soave Superiore en Recioto di Soave, hebben de DOCG kwalificatie. De Superiore wordt gerijpt in barriques waardoor de wijn een vanilleachtige smaak krijgt. De wijn moet vervolgens nog minimaal 3 maanden op fles verder rijpen voordat deze op de markt gebracht wordt. De Recioto di Soave is een zeer zoete (dessert)wijn, gemaakt van overrijpe druiven. Voordat het vinificatieproces van start gaat, worden de druiven enkele maanden opgehangen aan draden of in dozen gelegd om te drogen. De wijn die er vervolgens van geproduceerd wordt, doet denken aan droge abrikoos, gekonfijte vruchten en lychees. Toch heeft de wijn geen overdreven zoete smaak. Deze wijnen zijn erg kostbaar. Van 100 kilogram gedroogde druiven wordt er namelijk slechts 20 liter wijn geperst.

Naar boven