Geen producten gevonden voor deze selectie.

In Sardinië beslaat de druiventeelt ongeveer 43.000 hectare. De bodem kenmerkt zich voornamelijk door graniet, kalk, grind, kleigrond en rotsgesteente. De wijngaarden in Sardinië liggen verspreid over het eiland. De wijn uit Sardinië wordt vaak door ambachtelijke wijnboeren gemaakt. Er worden zowel blauwe als witte druiven verbouwd op het Italiaanse eiland. De meeste witte wijnen uit Sardinië zijn gemaakt van Vermentino de Nuragus druif. De meest aangeplante witte druif is de Nuragus. Deze druif wordt voornamelijk verbouwd in de provincies Cagliari en Oristano. Sinds 1975 wordt de Nuragus van Cagliari als DOC wijn erkend.

Nuragus Druif

De Nuragus druif waar witte wijn van gemaakt wordt, werd al 1200 jaar vóór Christus door de Feniciërs op Sardinië aangeplant. Waar de druif uitgroeide tot dé witte wijn specialiteit van Sardinië met een eigen DOC (Nuragus di Cagliari). De Nuragus is een productieve druif die zorgt voor heerlijk frisse pretentieloze witte wijnen voor aan tafel. Die op elke wijnkaart in Sardinië staan aangeprezen als dé ideale partner voor bij oesters en vis. Als het rendement van deze druif wordt getemperd, stijgt de kwaliteit naar een hoog niveau. Vergelijkbaar met de mooiste droge witte wijnen die er zijn.

DOCG Vermentino di Gallura

De enige DOCG op Sardinië is DOCG Vermentino di Gallura, deze bestaat sinds 1996. De wijngaarden met Vermentinodruiven liggen op een granietbodem in het noorden van Sardinië. De kleur van de Vermentino di Gallura is geel met een zweempje groen. Deze wijn is zacht droog van smaak met een klein bittertje en een verfijnd, zacht aroma. Het is een uitstekende aperitiefwijn of borrelwijn, die jong gedronken moet worden.

Naar boven