Geen producten gevonden voor deze selectie.

Piëmonte betekent letterlijk ‘aan de voet van de berg’. Deze beroemde wijnregio ligt in Noordwest-Italië aan de voet van de Alpen. De invloed van de Alpen op de wijnen die er geproduceerd worden, is dan ook aanzienlijk. Deze wijnstreek is een van de grootste in Italië en staat vooral bekend om de rode nebbiolo druif waar de Barolo en Barbaresco wijnen van worden gemaakt. Er komen ook uitmuntende witte wijnen uit de Piëmonte. Een typische witte Piëmonte wijn is de Roero Arneis.

DOCG Roero Arneis

Gelegen in het wat koelere noorden van het land, en te midden van Piëmonte ligt de beroemdste witte appellation in Piëmonte DOCG Roero Arneis. Hier wordt Italiaanse witte wijn gemaakt van de gelijknamige druif. Arneis betekent ‘moeilijke’ of ‘koppige’ want de druif is een moeilijke druif om te verbouwen. De Roero Arneis werd vroeger in de Nebbiolo wijngaarden aangeplant, omdat de druiven zoeter van smaak waren dan de Nebbiolo druiven. Aangezien de vogels de zoetere druiven aantastten, werd de kostbare Nebbiolo voor de Barolo wijnen hierdoor beschermd. Ook werd de Arneis aan Barolo wijn toegevoegd om de wijnen wat milder te maken. Daarom staat de nobele Arneis ook wel bekend als de 'witte Nebbiolo' of 'witte Barolo'. Inmiddels zijn Roero Arneis wijnen veel meer gewaardeerd om de eigen kwaliteiten: ze geuren naar bloesem, wit fruit en anijs en hebben vaak nootachtige en frisse tonen. Het zijn mooie witte Italiaanse wijnen met mineralen, kracht en complexiteit. Jong en zonder houtrijping zijn de wijnen op z'n lekkerst!

Meer over witte wijn uit Piëmonte

Een ander bekende witte Piëmonte -wijn is de Asti Spumante DOCG, gemaakt van de Muscat Blanc Sucré-druif. Met een jaarlijkse productie van 80 miljoen flessen staat de appellation qua productiehoeveelheid op een tweede plek (na Chianti ). Deze zachte mousserende wijn met een bleekgele kleur, fijn schuim en stuivende aroma’s is populair om haar zachtheid, lage alcoholgehalte én betaalbaarheid.

Naar boven