Uit handen van topproducent Olarra: een loepzuivere Spaanse Sauvignon Blanc vol impressies van appel en exotisch fruit. Een ware verfrissing in uw glas.
2020 was in de Loire een uitstekend jaar en dat proeft u in deze top Muscadet: verkwikkend fris en droog met appel, peer en limoen tegen een ziltige achtergrond van mineralen en groene kruiden.
Een pareltje van Franse bodem: deze verkwikkend frisse Chardonnay charmeert door zijn ranke stijl à la Chablis en de impressies van wit fruit en crunchy mineralen.
Toscaanse witte wijn komt niet veel voor, maar deze topper maakt indruk door zijn gelaagde en fruitrijke karakter vol pruim, appel en abrikoos. Bekroond met 98 punten!
Rías Baixas is hét kwaliteitsgebied voor frisdroge Albariño's en daar is deze bekroonde witte wijn het perfecte voorbeeld van: verfrissend, licht ziltig en bomvol fruit.
Deze vulkanische Falanghina imponeert door zijn rijke en complexe karakter vol fruit en rokerige mineralen à la de grote witte Bourgognes. Goud én 19/20 punten.
Een Bourgondische prestige Chardonnay in de stijl van Pouilly-Fuissé bomvol fruit en een lang aanhoudende finale. Een meesterstuk gecreëerd door eigenaar en wijnmaker Bruno Le Breton.
Een verfrissende en geconcentreerde Chenin Blanc vol witte perzik, kweepeer en appel en met een licht ziltige finale. Fantastisch bij zeevruchten en geitenkaas.
Een complexe en rijke Verdejo uit Rueda met een perfecte balans tussen fruit, kracht, frisheid en zilte mineralen. Terecht beloond met 18,5/20 punten op de proeftafel.
Nét dat beetje extra voor speciale momenten: een pure, loepzuivere en frisse 100% Sauvignon Blanc, gemaakt van het mooiste fruit van de rijke oogst 2020. Bekroond met zilver!
2021 was voor Rueda een fantastisch jaar. Neem zelf de proef op de som met deze uitstekende, verfrissende Verdejo met het rijke fruit van oude stokken.
De combinatie van de oerdruif Fiano en vulkanische bodems zorgt voor een unieke rokerige mineraliteit. Ervaar het met deze Bourgondisch rijke dinerwijn met 19/20 punten.
Deze rijke Chardonnay garandeert een Bourgondisch genietmomentje. Kenmerkend is het weelderige karakter à la Pouilly-Fuissé en de impressies van roomboter, toast, fruit en mineralen.
Een excellente Vin de France uit handen van een beroemd Bourgogne huis: zacht van smaak vol fruit, vanille en de allure van een grote Bourgogne. Dat smaakt naar meer!
Het aandeel witte wijn is in Rioja klein en dus zeldzaam. Extra blij waren we dan ook toen we deze biologische witte Rioja in een stevige, frisse en fruitige stijl vonden.
Dé Verdicchio specialist van Italië heeft de hooggespannen verwachtingen weer waargemaakt: een gelaagde en super geconcentreerde dinerwijn vol fruit en een vulkanische mineraliteit. 19/20 punten!
Witte Rioja is zeldzaam, maar absoluut de moeite waard: rijk en exotisch met ananas, niet-zoete honing en zoetkruidige vanille. Een echte dinerwijn met 18 punten voor Bourgogne liefhebbers!
Een ware smaakexplosie: een crispy frisse en mineraarijke Albariño met fris tropisch fruit en die met 19/20 punten de beroemdste wijn van Rías Baixas, Terras Gauda, versloeg.
Veelvuldig geprezen door de wijnpers en met zijn geconcentreerde en bijzonder frisse smaak vol fruit en mineralen is dit wellicht de beste Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc.
Een top Loire met het tropische fruit van Sancerre en de rokerige mineraliteit van Pouilly-Fumé. 100% Sauvignon Blanc. Door ons proefpanel beoordeeld met 18/20 punten!
Een droge witte wijn kan in principe van elk druivenras worden gemaakt, zowel van witte als van blauwe druiven. Als het sap van de druiven blank is, kan er witte wijn van gemaakt worden. Het is dan wel belangrijk dat het sap bij het persen van de blauwe druiven niet te lang in contact staat met de schilletjes van de druiven. De persing moet dus snel gebeuren, anders geven de blauwe schillen al kleur af. Een droge witte wijn die van alleen blauwe druivenrassen wordt gemaakt, heet ook wel een blanc de noirs. Andersom is het niet mogelijk om van witte druiven een rode wijn te maken.
Droge witte wijn
Bij het maken van een droge witte wijn moet de wijnmaker ervoor zorgen dat de suikers die van nature in het druivensap zitten, worden omgezet in alcohol. Dat gebeurt tijdens de fermentatie. Wordt dat proces voortijdig gestopt, dan blijft er meer restsuiker in de wijn over waardoor het een zoete wijn is. De temperatuur tijdens de fermentatie ligt bij droge witte wijn lager dan bij rode wijn om de fruitige aroma’s het best tot hun recht te laten komen.
Calorieën droge witte wijn
In wijn zitten calorieën, maar in een glas droge witte wijn zitten wel minder calorieën dan in rode wijn of in rosé. Voor wie op zijn calorie inname wil letten, is het fijn om te weten hoeveel calorieën er in een glas wijn zitten. In een glas droge witte wijn van 100 ml zitten gemiddeld 67 calorieën. Voor een glas rode wijn zijn dat 82 calorieën en in een glas rosé van 100 ml zitten 71 calorieën.