Chablis, Sancerre en witte Rioja, 6 luxueuze wijnen waar de liefhebber van rijke en elegante witte wijn blij van wordt. Perfect bij een stukje vis bij een diner!
Een extreem goede vulkanische wijn gemaakt van Coda di Volpe, een bijna uitgestorven druif. Rijk, exotisch en rond van smaak met veel body en frisheid. 19/20 punten.
Simpelweg heel lekker: een intens fruitige en rijke 100% Viognier uit het zonnige zuiden van Frankrijk vol impressies van geel fruit, perzik en ananas.
Een uitstekende Chardonnay Reserva met een goede balans tussen fruit en frisheid én ook nog eens gestoken in een nieuw jasje. Met deze nieuwe chique look is het niet alleen een traktatie voor de smaakpapillen.
Veelvuldig geprezen door de wijnpers en met zijn geconcentreerde en bijzonder frisse smaak vol fruit en mineralen is dit wellicht de beste Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc.
Deze rijke en tegelijk ook frisse Chenin Blanc heeft het allemaal: massa's fruit, een vleugje van het rokerig frisse ‘cool climate terroir’ én is op duurzame wijze gemaakt.
Deze wijn spát het glas uit: een crispy en mineraalrijke Sauvignon Blanc van de krijtgronden in frisse Sancerre stijl. Verfrissend en vol crunchy groene pruim, appel, kruisbes en gele grapefruit.
Een rijke, volle en krachtige Greco di Tufo van Nativ. Zacht van smaak vol zoete citrus, witte perzik en abrikoos met een toefje klaverhoning. Bekroond met goud!
Een licht bruisende, friszoete en feestelijke Moscato d'Asti. Met slechts 5,5% alcohol kun je hiermee genereus inschenken: Bij kaas of bij zoet, het kan allebei!
La Jasse 'Blanc de Blancs' staat voor een rijk en fris glas wijn met het concentraat van Chardonnay, het aromatische van Viognier en de minerale frisheid van Rolle.
In Rueda maken ze de lekkerste Verdejo's. Daar is deze wijn het perfecte voorbeeld van: intens, fris en geconcentreerd vol rijke fruitweelde. 19/20 punten!
Het toonbeeld van elegantie: een loepzuivere en mineraalrijke Pouilly-Fumé vol knapperig fris fruit. Scoorde op de proeftafel maar liefst 18,5/20 punten!
Geen Pecorino-kaas, maar Pecorino-wijn. Het is namelijk ook een druif! Vol citrus, witte perzik, frisse peer en nectarine. Bekroond met 18/20 proefpanelpunten.
Een droge witte wijn kan in principe van elk druivenras worden gemaakt, zowel van witte als van blauwe druiven. Als het sap van de druiven blank is, kan er witte wijn van gemaakt worden. Het is dan wel belangrijk dat het sap bij het persen van de blauwe druiven niet te lang in contact staat met de schilletjes van de druiven. De persing moet dus snel gebeuren, anders geven de blauwe schillen al kleur af. Een droge witte wijn die van alleen blauwe druivenrassen wordt gemaakt, heet ook wel een blanc de noirs. Andersom is het niet mogelijk om van witte druiven een rode wijn te maken.
Droge witte wijn
Bij het maken van een droge witte wijn moet de wijnmaker ervoor zorgen dat de suikers die van nature in het druivensap zitten, worden omgezet in alcohol. Dat gebeurt tijdens de fermentatie. Wordt dat proces voortijdig gestopt, dan blijft er meer restsuiker in de wijn over waardoor het een zoete wijn is. De temperatuur tijdens de fermentatie ligt bij droge witte wijn lager dan bij rode wijn om de fruitige aroma’s het best tot hun recht te laten komen.
Calorieën droge witte wijn
In wijn zitten calorieën, maar in een glas droge witte wijn zitten wel minder calorieën dan in rode wijn of in rosé. Voor wie op zijn calorie inname wil letten, is het fijn om te weten hoeveel calorieën er in een glas wijn zitten. In een glas droge witte wijn van 100 ml zitten gemiddeld 67 calorieën. Voor een glas rode wijn zijn dat 82 calorieën en in een glas rosé van 100 ml zitten 71 calorieën.
Droge witte wijn van blauwe druiven
Een droge witte wijn kan in principe van elk druivenras worden gemaakt, zowel van witte als van blauwe druiven. Als het sap van de druiven blank is, kan er witte wijn van gemaakt worden. Het is dan wel belangrijk dat het sap bij het persen van de blauwe druiven niet te lang in contact staat met de schilletjes van de druiven. De persing moet dus snel gebeuren, anders geven de blauwe schillen al kleur af. Een droge witte wijn die van alleen blauwe druivenrassen wordt gemaakt, heet ook wel een blanc de noirs. Andersom is het niet mogelijk om van witte druiven een rode wijn te maken.
Droge witte wijn
Bij het maken van een droge witte wijn moet de wijnmaker ervoor zorgen dat de suikers die van nature in het druivensap zitten, worden omgezet in alcohol. Dat gebeurt tijdens de fermentatie. Wordt dat proces voortijdig gestopt, dan blijft er meer restsuiker in de wijn over waardoor het een zoete wijn is. De temperatuur tijdens de fermentatie ligt bij droge witte wijn lager dan bij rode wijn om de fruitige aroma’s het best tot hun recht te laten komen.
Calorieën droge witte wijn
In wijn zitten calorieën, maar in een glas droge witte wijn zitten wel minder calorieën dan in rode wijn of in rosé. Voor wie op zijn calorie inname wil letten, is het fijn om te weten hoeveel calorieën er in een glas wijn zitten. In een glas droge witte wijn van 100 ml zitten gemiddeld 67 calorieën. Voor een glas rode wijn zijn dat 82 calorieën en in een glas rosé van 100 ml zitten 71 calorieën.