Droge witte wijn
Droge witte wijn is er in allerlei smaken. Van strak, fris en knisperend tot vol, rijk en complex. Of u nu zoekt naar een zomerse wijn, een wijn voor bij de borrel of een intense, droge wijn voor bij het eten. Voor iedereen is er een witte wijn die bij zijn of haar smaakprofiel past. Van een frisse Sauvignon Blanc tot een houtgerijpte Chardonnay of toch liever een bloemige Riesling? De Wijnbeurs heeft het allemaal.
Fruitige witte wijn
Veel witte wijnen zijn fruitig van smaak. Door de lagere temperatuur tijdens de vinificatie blijven de fruitige aroma’s in het sap aanwezig. De rijping van de wijn is verder van invloed op de uiteindelijke smaak. Wordt het een frisse en fruitige wijn of wordt de smaak voller en ronder? Een Chardonnay kan met een lichte houtrijping nog best fruitig smaken, maar heeft toch een heel andere smaaksensatie dan een strakke, maar fruitige Sauvignon Blanc.
Frisse witte wijn
Bij de lunch, bij de borrel, in de zon, op het terras. Het maakt eigenlijk ook niet uit waar of wanneer er een glas frisse wijn wordt ingeschonken. Vooral in de zomer gaan we massaal voor fris wit, maar met een lunchsalade of licht gerecht kan een frisse witte wijn natuurlijk ook in de winter. De zuurgraad is belangrijk en draagt bij aan de smaak van de wijn. Zo zijn wijnen met een hoge zuurgraad lichter en minder zoet van smaak. Wijnen met een lage zuurgraad smaken juist weer voller en zoeter. Als de zuurgraad te laag is, dan wordt een wijn vaak gezet als vlak.
Zachte witte wijn
Zachte witte wijnen zijn over het algemeen wijnen met veel smaak en lage zuren, maar wel met genoeg structuur en kracht. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld op hout gerijpte Chardonnay wijnen, wijnen van Sémillon of bijvoorbeeld Viognier. Wat de wijnmaker tijdens de vinificatie en de opvoeding met de wijn doet, is van invloed op de smaak. Zo kan er bâtonnage worden toegepast. Bij bâtonnage worden de dode gistcellen in de wijn die naar de bodem zijn gezakt, weer opgeroerd. Doordat ‘de lie’ weer door de wijn wordt geroerd worden er nieuwe smaakstoffen afgegeven die zorgen voor een aangenaam mondgevoel. Naast bâtonnage komt houtrijping ook veel voor bij zachte wijnen van Chardonnay. Rijping op eiken vaten geeft ook meer rondheid aan de wijn. Met name in de Bourgogne vinden we Chardonnay wijnen met houtrijping en/of bâtonnage
Witte wijnsoorten
Er is voor elk moment wel een witte wijn te bedenken. Bij de Wijnbeurs hebben we dan ook een uitgebreid assortiment met verschillende witte wijn soorten. Van een strakke Sauvignon Blanc tot een volle Chardonnay. Er is voor ieder wat wils.
Droge witte wijn
Er zijn honderden druivenrassen die voor witte wijn worden gebruikt. Onder de meest populaire druivenrassen vinden we Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio en Grüner Veltliner. Veel van deze rassen staan over de hele wereld aangeplant, al vinden we Grüner Veltliner vooral in Oostenrijk. De Italiaanse wijnen van Pinot Grigio vinden gretig aftrek. Deze druif is in andere landen beter bekend als Pinot Gris. Riesling is vooral in Duitsland koning, maar staat bijvoorbeeld ook in Australië, Amerika en Frankrijk aangeplant. Chardonnay en Sauvignon Blanc vinden we bijna overal.
Halfdroge witte wijn
Sommige witte wijnen liggen tussen droog en zoet in en zijn halfdroog. Vaak gaat het om wijnen waarbij niet alle suikers zijn omgezet in alcohol. Tijdens de oogst zitten er namelijk veel suikers in de druiven. Deze suikers zijn belangrijk bij de vergisting omdat de suikers dan worden omgezet in alcohol. Wordt de vergisting voortuidig gestopt, dan blijft er een halfdroge witte wijn over.
Verschillende stijlen Chardonnay
Chardonnay is met recht één van de populairste druiven ter wereld. De druif wordt dan ook gebruikt in de meest uiteenlopende witte wijn soorten. Zo vinden we Chardonnay terug in champagnes en andere mousserende wijnen, maar ook in frisse, droge witte wijnen met tropische tonen of in een romige en volle wijn met boterachtige aroma’s. Het is de witte druif van de Bourgogne en alleen daar al verschijnt Chardonnay in verschillende stijlen op de markt. In Amerika vinden we de druif met name terug in Californië waar er volle en zachte wijnen van worden gemaakt.
Verschillende stijlen Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc staat bekend als een droge witte wijn met mooie zuren, citrustonen en kruidige aroma’s. In de Franse Loire is Sauvignon Blanc een specialiteit en stuiven de aroma’s van kruisbes en grapefruit uit het glas. In Nieuw-Zeeland zijn het de tropische aroma’s die de boventoon voeren in combinatie met die mooie zuren. Daar is het de specialiteit van de streek Marlborough.
Sauvignon Blanc met houtrijping komt ook voor. In het gebied Entre-Deux-Mers in Bordeaux bijvoorbeeld. Daar wordt de druif gebruikt in blends met Sémillon en Muscadelle.
Populaire druiven voor witte wijn
Er zijn duizenden druivenrassen, maar niet elk druivenras is even populair of staat veel aangeplant. Populair zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio en Verdejo.
Witte Chardonnay wijn
Chardonnay, de één houdt er enorm van en de ander gaat liever voor een andere wijn. Toch blijft het een enorm populaire druif. Wijn van de druif Chardonnay is dan ook zeker niet rechtlijnig. Er zijn tal van smaakvariaties, puur door de manier waarop de druif tot wijn wordt verwerkt en in welk klimaat de Chardonnay groeit.
Witte Sauvignon Blanc wijn
Stuivend fris met mooie zuren, dat is wat een Sauvignon Blanc is. Wijnen uit Sancerre, Pouilly-Fumé en Marlborough genieten wereldfaam en zijn dan ook ongekend populair. Het is een wijn die goed past bij de borrel, maar ook bij frisse salades en visgerechten.
Witte Pinot Grigio wijn
Pinot Grigio, in Frankrijk en veel andere landen beter bekend als Pinot Gris en in Duitsland als Grauburgunder. De druif geeft levendige witte wijnen die op de markt verschijnen van droog tot zoet. Wijnen van Pinot Grigio kenmerken zich door aroma’s van perzik, citroenrasp en meloen.
Witte Verdejo wijn
Verdejo staat niet zoveel aangeplant als andere populaire druivenrassen en komt vrijwel alleen in Spanje voor en dan ook nog eens vooral in de streek Rueda. Maar de wijnen van Verdejo zijn enorm populair. Er wordt een kruidige, witte wijn van gemaakt met mooie zuren en een licht en aangenaam bittertje in de afdronk. Een perfecte match bij vis- en kipgerechten.
Witte wijn maken
Witte wijn wordt van vele druivenrassen gemaakt. Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling en Verdejo. Het is maar een kleine greep uit de vele druivenrassen die er bestaan. Waar rode wijn uitsluitend gemaakt wordt van blauwe druiven, kan dat bij witte wijn van zowel blauwe als witte druiven. Dit komt omdat alleen het vruchtvlees bij de productie van witte wijn wordt gebruikt, dus niet de schillen zoals bij rode wijn wel het geval is.
Witte wijn maken is een gevoelige aangelegenheid. Witte druiven zijn namelijk erg kwetsbaar. Het is daarom belangrijk dat het plukken en persen snel en vloeiend verloopt. Deze druiven worden eerst gekneusd en gaan daarna naar de pers, waarbij het sap snel aan de druiven onttrokken.
Bij het vergisten worden de suikers uit de druiven door gistcellen omgezet in alcohol. Witte wijnen worden op een lagere temperatuur vergist, zodat de frisse fruitaroma’s niet verloren gaan. Het gistingsproces duurt twee tot vier weken. De meeste witte wijnen rijpen niet op eikenhouten vaten, met Chardonnay uit Bourgogne als uitzondering. Hier ontleent deze wijn zijn intense en rijke smaak aan.
Witte wijn bewaren
Hoe lang witte wijn bewaard kan worden, hangt volledig van de soort wijn af. De meeste wijnen kunt het beste één tot twee jaar bewaren, zodat ze nog lekker fris zijn. Witte gerijpte wijnen uit bijvoorbeeld de Bourgogne of Champagne kunt u daarentegen wel zo’n vijf jaar bewaren.
Smaakprofiel
Fris en fruitig, vol en romig of toch intens en rijk, hoe kiest u een lekkere witte wijn? Smaak blijft een persoonlijke kwestie. Om het kiezen van een witte wijn makkelijker te maken, zijn alle witte wijnen bij de Wijnbeurs in de volgende drie smaakprofielen onderverdeeld.
- Licht, fris en strak: wijnen zoals Sauvignon Blanc, Verdejo, Grüner Veltliner of Prosecco
- Vol, zacht en breed: wijnen zoals Chardonnay of Viognier
- Intens, rijk en complex: wijnen zoals houtgerijpte Chardonnay of Riesling
Wijn & Spijs
Waar past witte wijn bij? Witte wijn is natuurlijk perfect om te drinken als verfrissend aperitief, maar is ook de perfecte begeleider van diverse gerechten. Maak vanaf nu altijd de ideale wijn & spijs combinaties.
Witte wijn aanbiedingen
Een witte wijn tegen een prijs die ook nog eens fijn is voor uw portemonnee, die vindt u bij de Wijnbeurs. We hebben een uitgebreid assortiment en alle wijnen zijn met zorg voor u geselecteerd. Daardoor vindt u altijd een wijn die bij u past. Van een mooie, strakke Sauvignon Blanc tot een volle Chardonnay en van een frisse Verdejo tot een volle en aromatische wijn uit de Elzas. De Wijnbeurs heeft het allemaal. Er is voor elke wijnliefhebber wel een mooie witte wijn aanbieding te vinden. We hebben met regelmaat wijnacties en aanbiedingen, waarbij u al onder de €6,- een heerlijke wijn in uw glas heeft.
Witte wijn kopen
Voordelig goede witte wijn kopen doet u bij de Wijnbeurs. In onze webshop vindt u ons uitgebreide assortiment witte wijn. Van een frisse, droge wijn tot een volle en romige wijn en van een droge, mousserende wijn tot een fruitige rosé.
Beste witte wijn
De witte wijnen van de Wijnbeurs zijn met zorg geselecteerd door ons proefpanel. Daardoor weten we precies wat er in het glas zit en kunnen we u voorzien van een goed drinkadvies voor onze beste witte wijnen. Bij de beschrijvingen van alle wijnen vindt u naast een proefnotitie, wijn en spijs advies en reviews van andere klanten, ook een advies over de serveertemperatuur van uw witte wijn en een advies tot wanneer de wijn op dronk is.
Witte wijn aanbiedingen
Goede witte wijn voor een lage prijs? Bekijk onze beste witte wijn aanbiedingen.
Zoete witte wijn
Er zijn een aantal druiven die het meest worden gebruikt voor het maken van lichte tot zeer zoete witte wijn: Muscat of Moscato, Riesling, Sémillon en Gewürztraminer. Een druif zoals Riesling wordt echter ook ingezet voor droge witte wijnen. Hoe zoet de wijn is, hangtdus van het gebied af, het oogstjaar en de technieken van de wijnmaker.
Edele rotting
Er zijn enkele beroemde witte zoete wijnen, zoals Sauternes en Monbazillac in Frankrijk, Tokaji in Hongarije, Duitse Auslese, Beerenauslase en Trockenbeerenauslese, en Eiswein uit Canada, Duitsland en Oostenrijk. Zij danken hun smaak aan de druiven met edele rotting. Dat klinkt misschien niet lekker, maar voor dit soort wijnen pakt het juist bijzonder goed uit. Wanneer de schimmel ‘Botryis Cinerea’ gezonde en rijpe druiven aantast in een vochtig klimaat, wordt de schil zwakker. Het gevolg is dat het water in het vruchtvlees sneller verdampt en daarom verschrompelen de druiven. Het voordeel hiervan is dat ze aroma’s afgeven van honing, gedroogd fruit en sinaasappelmarmelade. En als je het over echte topwijnen hebt, hoort Château d’Yquem daar absoluut op de eerste plaats.