Winnende Grand Cru Modellen 2017

We stellen u graag voor aan de winnaars van de zes 'Grand Cru' modellen. Volgens planning kunt u de rode wijnen vanaf april 2019, en het model 'Meursault' vanaf september 2018 tegemoet zien. Gratis bezorgd, zoals beloofd.

Sinds vijf jaar beschikt het Vatencollectief over een ‘eigen kelder’ waar de geselecteerde Franse wijnen voor worden opgevoed. En wel door de dynamische Nederlandse wijnmaker Floris Lemstra en zijn vrouw Victoria. Floris is een deskundig en gepassioneerd wijnmaker, die het vak leerde in de Bourgogne. Waar hij 17 jaar lang verantwoordelijk was voor het maken en opvoeden van grote Bourgognes.

U bent van harte welkom om de wijn van uw eigen vat te proeven. Floris leidt u met plezier persoonlijk rond. Contact: floris@chateaucanet.com

Model 'Meursault'

Geselecteerd: 2017 Domaine des Tourels, Chardonnay, IGP Pays d'Oc, Frankrijk

Grand Cru Model Vatencollectief Meursault

De Chardonnay komt dit jaar van Domaine des Tourels. Een domaine in Minervois van 30 hectare tussen Carcassonne en Narbonne in. Waar de beste Chardonnay van werd geselecteerd. Doordat de wijnstokken daar in de bloei van hun leven waren, produceerden ze een volle Chardonnay met een perfecte balans tussen rijpheid en zuurgehalte. Zeker in een warm jaar als 2017 was het belangrijk om de frisheid van de Chardonnay te kunnen garanderen. De bodem is limoneux-calcaire, dus met goed veel kalk voor de gewenste minerale Bourgogne stijl. Limoneux is een bodemsoort tussen klei en zand in, die een prima basis vormt voor de ontwikkeling en gezondheid van druivenstokken. En dat vertaalde zich in een 100% rijpe Chardonnay druif met een hoog suikergehalte, veel fruit en een perfecte zoet/zuur balans.

Nu de wijn z’n eerste deel van de Grand Cru opvoeding achter de rug heeft, komt de enorme complexiteit van deze Chardonnay steeds meer naar voren. Met zijn tropisch fruit in combinatie met zijn fijne zuren en rokerige houtweelde, zou dit wel eens de beste Chardonnay uit de historie van het Vatencollectief kunnen worden.

Bereiding

Na de koele vergisting (18°C) op vat onderging de wijn een Bourgondische ‘batonnage’. Met een roestvrijstalen ‘dodine’ roert Floris de wijn dan voorzichtig rond. De kunst is om alleen de fijne ‘lies’ door de wijn heen te roeren en de zware droesem op de bodem achter te laten. Door dit één keer per week te doen krijgt de wijn extra volume en complexiteit.

De wijn rijpt in Bourgogne vaten, gemaakt van eikenhout uit Allier en Nevers. Eiken met een dichte houtnerf waardoor er slechts een lichte ‘micro-oxigenation’ plaatsvindt en de aroma’s zich in al hun complexheid kunnen ontwikkelen. De nieuwe vaten komen van Billon en Francois Frères in de Bourgogne en zijn medium getoast. De wijn blijft in vat tot vlak voor de botteling eind augustus.

Proefimpressie van het vat

Diep blinkend goud/geel. Bedwelmend rijk van geur vol aroma’s van citrus, ceder, ananas en een vleug butterscotch. Met een rokerige vleug vanille van het eikenhout. Majestueus rijk en Bourgondisch met alles er op en er aan. Krachtig, complex en lang. Dit wordt wellicht de meest Bourgondische Chardonnay uit de historie van het Vatencollectief. 100% Chardonnay. 13,5% alc. Drinken vanaf eind 2018. Oplegbaar tot 2025.

Model 'Grand Cru Médoc'

Geselecteerd: 2017 Vinae Altum, Cabernet Sauvignon - Merlot, IGP Pays d'Oc, Frankrijk

Grand Cru Model Vatencollectief Médoc

Voor het selecteren van de beste Cabernet gedomineerde wijn uit 2017, die zou kunnen uitgroeien tot Grand Cru niveau, passeerden een 40-tal rijkgespierde Cabernets de revue. 2017 bleek voor Zuid Franse Cabernet in navolging van 2016 een zeer goed jaar te zijn. De beste kwam van een heuvel op 450 m. hoogte. En ontleent daar ook zijn naam aan: Vinae Altum. Romeins voor: hoog gelegen wijngaard.

De Cabernet van Vinae Altum komt uit een wijngaard bij Roquetaillade, een dorpje tussen Limoux en Quillan. Door de unieke ligging tot meer dan 450 meter hoogte, profiteren de wijnranken hier optimaal van de koele westelijke wind van de Atlantische oceaan. Waardoor de druiven er mooi lang over doen om volledig rijp te worden. Wat ze extra rijk maakt aan fruit, suikers, tannine en mineralen.

De Merlot waar deze Cabernet mee wordt aangevuld, komt van een hoog gelegen perceel bij Rouffiac, tussen Limoux en Carcassonne. De stokken staan op een kalkrijke bodem met klei en stenen. Waar Merlot perfect op gedijt. De wijn werd traditioneel bereid met een ‘cuvaison’. Waarbij sap en schillen 3 weken op elkaar inwerken en de wijn zijn kleur, fruitrijkdom en tannines aan de schillen onttrekt.

De vaten waar dit Grand Cru model nu al bijna 5 maanden op ligt te rijpen zijn van Frans eikenhout uit de bossen van Nevers. Medium getoast door Radoux, een kuiper in Bordeaux. Na een vatrijping van 12 maanden, zullen beide druiven in het voorjaar van 2019 worden geassembleerd tot de uiteindelijke ‘Grand vin’ de Vinae Altum. Het ‘Grand Cru Model Médoc’ voor 2017.

Proefimpressie van het vat

Intens paars/rood met diep zwarte kern. Breed uitwaaierend aromatisch van geur vol zoete cassis, zwarte kersen en al een eerste romige houtluxe van cederhout en mokka. Lekker stevig en vol van smaak met mooi zacht ‘bijtvlees’ van zwarte kersen, bessen en donkere chocolade. Met een zalvend brede, vetromige textuur. Een kanjer van een Cabernet met enorme ‘Grand Cru’ potentie. Finale blend wordt waarschijnlijk: 70% Cabernet Sauvignon en 30% Merlot. 13,5% alc. Drinken vanaf 2020. Oplegbaar tot 2028.

Model 'Grand Cru Saint-Emilion / Pomerol'

Geselecteerd: 2017 Chemin de La Jonquille, Merlot-Cabernet Sauvignon, IGP Pays d'Oc, Frankrijk

Grand Cru Model Vatencollectief Médoc

Voor een mollige Merlot gedomineerde wijn, die een mooie St-Emilion of Pomerol kan benaderen, zijn de juiste bodem en klimaat een eerste vereiste. Merlot rijpt het best in een warm klimaat op een bodem van klei en kalk, die ook in droge tijden goed vocht vasthoudt.

De beste wijn voor dit Merlot Model vonden we op een Mediterraans terroir dicht bij de kust om profijt te trekken van de warme zomer in 2017. Het warme Middellandse zeeklimaat rijpt de druiven terwijl de zeewind (le Marin) voor verkoeling zorgt. Waardoor de druiven langzaam hun fruitige rijkdom kunnen opbouwen en hun fraîcheur behouden. Doordat de wijngaard waar deze Merlot vandaan komt op een afgelegen plek ligt, bijna geheel omringd door een oude olijfboomgaard, is de akker slechts via één smal paadje toegankelijk. Een pad dat aan beide kanten begroeid is met wilde narcissen en daarom Chemin de la Jonquille (laan van de narcis) wordt genoemd. Net als de wijngaard zelf. De bodem waar de tot 50 jaar oude Merlot stokken op staan, bestaat uit kalkhoudende klei, mergel en rode aarde. Ideaal voor Merlot met karakter.

En karakter, dat kreeg deze Merlot! Want de warme droge weken tot aan de oogst zorgden ervoor dat veel vocht uit de druiven verdampte en het concentraat aan fruit, suikers en mineralen evenredig steeg. Met als resultaat manden vol rijk geconcentreerde druiven met veel fruit en een solide structuur. Waar een weerbarstig mooie purper/zwarte Merlot van werd gemaakt vol zoete bramen en mollige Merlot weelde. Ideaal om op eiken uit te groeien tot Grand Cru niveau. Wat we ter plekke na 4 maanden vatrijping proefden, was zéér veelbelovend. En zal vanaf nu alleen nog maar aan complexiteit winnen.

Proefimpressie van het vat

Diep purperzwart. Vol gebald mollig Merlot-fruit in de neus met een nu al indrukwekkende Grand Cru luxe in de vorm van kokos, ceder, vanille en karamel. Lekker diep bessig, zacht en romig van smaak. Nog wat rul, maar dat gaat na verloop van tijd versmelten in het getoaste eiken. Wat voor een typerend ‘vanille vetje’ gaat zorgen. De komende maanden op vat, zal de rijkdom aan kruidig eiken en lengte van de wijn nog verder doen toenemen. Mondvullend brede mokka Merlot met body, lengte en grandeur. De finale assemblage wordt waarschijnlijk: 80% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc. 13% alc. Drinken vanaf 2020. Oplegbaar tot 2028.

Model 'Super Bourgogne'

Geselecteerd: 2017 Unité Royale, Pinot Noir, Cabernet en Merlot, IGP Pays d'Oc, Frankrijk

Grand Cru Model Vatencollectief Médoc

Analoog aan de Super Tuscans, waar de Sangiovese samen met Cabernet en Merlot tot nog complexere wijnen leidde, werd voor dit model de Pinot Noir van Bourgogne verrijkt met dezelfde druiven. In de Bourgogne zelf is dit strikt verboden. Maar in het diepe Zuiden van Frankrijk niet. Een debuut!

Na een gedegen vooronderzoek naar wie voor deze eerste ‘Super Bourgogne’ de meest karaktervolle 2017 Pinot Noir in de Languedoc verbouwde en ook mooie Cabernet en Merlot in z’n cuves had, kwamen we na een finale van 5 producenten die het avontuur aandurfden, uit op Domaine Preignes Le Vieux in VIAS. Waar de begeesterde wijnmakers Jérôme en Aurélie Vic bewezen dat zij het Pinot Noir karakter uitstekend kunnen versterken met inbreng van Cabernet (kracht) en Merlot (rondeur).

De wijngaarden van Domaine Preignes liggen op slechts 3 km van de Middellandse zee op 20 m hoge percelen die profiteren van de zeewind die de hitte hier goed afwisselt. Jérôme vertelt over zijn ‘warme grond’ van vulkanisch gesteente, waarop zijn Pinot Noir gemakkelijk tot volle rijpheid komt.

In het warme 2017 plukten we de Pinot Noir al op 14 augustus! Mijn vroegste pluk ooit! Het geheim zit hem in de speciale kweekmethode ‘Fetuque’ van de stokken (via compost en het losmaken van de aarde), waardoor ze sterke, lange wortels krijgen die hun voedsel niet aan de oppervlakte, maar juist diep uit de bodem halen. En daardoor ook tijdens de hitte van 2017 bij het grondwater en de minerale lagen konden komen.’ Jérôme brengt z’n wijn groot op Franse eikenhouten vaten van tonnelier Radoux. Hij gelooft voor Pinot Noir heilig in een mix van licht, medium en sterk gebrand eikenhout. ‘I’m convinced that this brings more complexity and balance in the wine’. Aldus Jérôme.

Proefimpressie van het vat

Fonkelend diep rubyrood van kleur met donker hart. Rijke geur van knapperige rode bessen, bosaardbei en bramen met een snufje gerookte ham van het gebrande eiken. Ook in de mond Pinot Noir getypeerd qua fruit met een edele toets getoast eiken en de zachte molligheid van rijp Merlotfruit. Mineraalzuiver van structuur met de body van Cabernet. Met elkaar versmolten door een vleugje mokka van het eiken. Een smaakrijke, stevige Pinot Noir met body en molligheid die na nog negen maanden op eiken zijn glorieuze debuut gaat maken als ‘Super Bourgogne’, genaamd Unité Royale. 40% Pinot Noir, 30% Cabernet en 30% Merlot. 13,5% alc. Drinken eind 2019. Oplegbaar tot 2027.

Model 'Super Tuscan'

Geselecteerd: 2017 Divino, IGT Rosso Toscana, Italië

Grand Cru Model Vatencollectief Médoc

Van de 30 kandidaten die dit jaar proefflessen voor dit model instuurden, stak er één met kop en schouders boven de andere uit: de 2017 Divino van Suberli. Na 4 maanden vatrijping begint deze wijn met zijn enorme rijkdom al goed op een Super Tuscan te lijken.

De geselecteerde wijn is afkomstig van Suberli. Een vooraanstaand producent met een wijndomein van 43 ha. dat 50 jaar geleden werd overgenomen door Mr. Ciaccia Dino, een van de 25 promotors van het Consorzio del Brunello di Montalcino. Het wijngoed ligt ten Zuidwesten van het stadje Montalcino op 350 m. hoogte met uitzicht op de beroemde Maremma heuvels. Wijnmaakster Alessandra Mililotti maakte de winnende wijn van haar beste Cabernet Sauvignon, Sangiovese en Merlot druiven. Met de hand geplukt van de hooggelegen percelen op een bodem van zanderige kalksteen.

De kracht van de wijn zit hem in de combinatie van de drie druiven. Waarbij de Cabernet zorgt voor de cassiskracht en spieren van de wijn, de Sangiovese voor de zwoele specerijen en een stevige scheut Merlot (20%) voor de souplesse en rondeur. De opvoeding op medium getoast eiken zal Divino aan een extra dimensie helpen, op een niveau dat dicht aanligt tegen de beroemde Super Tuscans. Divino betekent in het Italiaans ‘geweldig, super, bijzonder goed’. Een naam die deze wijn, zoals het er nu naar uitziet, volledig gaat waarmaken.

Proefimpressie van het vat

Dik paarsrood met diep zwarte kern en trage tranen aan het glas. Krachtig boerse geur van zoete cassis, getoast eiken, zwarte bessen, een toefje boerenstal en aardse specerijen. Mondvullend breed en complex van smaak. Krachtig en vol van textuur, maar tegelijk zacht en romig waar het nieuwe eiken goed in kan versmelten. Het typerende vleugje mokka en espresso van het gebrande hout is al goed proefbaar. Met nog 2/3e van zijn vatrijping voor de boeg gaat deze wijn het niveau van de sublieme 2016 minimaal evenaren. Complex rijke Toscaan met enorme potentie. Heeft nu al een minutenlange afdronk. De finale blend wordt waarschijnlijk: 30% Sangiovese, 50% Cabernet Sauvignon en 20% Merlot. 14% alc. 12 maanden rijping op medium getoast Frans eiken uit de bossen van Allier, Compiegne, Limousin en Nevers. Drinken vanaf 2020. Oplegbaar tot 2028.

Model 'Amarone'

Geselecteerd: 2017 Amore Bello, IGP Rosso Toscane, Italië

Grand Cru Model Vatencollectief Médoc

Door de grote vraag naar rijke rode wijnen gemaakt van (deels) ingedroogde druiven zoals de beroemde Amarone’s uit Valpollicella, is er voor het eerst in de 30-jarige historie van het Vatencollectief nu ook een Italiaans Model ‘Amarone’ opgenomen. En met succes!

Want maar liefst 32 producenten deden aan deze competitie mee. Waarbij de inzending van Dalle Vigne uit Montalcino als beste uit de bus kwam. Op de vraag naar het geheim van hun succes verwezen de wijnmakers bescheiden naar de jaargang, die met z’n lange warme zomer zorgde voor volrijpe druiven met romig tannines. Zachte tannines die voor dit type wijn zo extra belangrijk zijn. De ingedroogde donkerblauw/zwarte druiven geven tijdens de gisting namelijk naast hun diepe kleur en zoete rijkdom ook massa’s tannines af. En als die niet van de beste (lees zachtronde) soort zijn, gaat de balans uit je wijn. 2017 was hier perfect voor.

De wijngaarden waar de druiven van deze ‘Mooie Liefde’ (Amore Bello) vandaan komen, liggen op 180 tot 230 meter hoogte in de Cerreto Guidi hills, ten westen van Florence. De bodem is hier oeroud met verschillende lagen klei vol schelpen en fossielen uit het pliocene tijdperk (tussen 2 en 5 miljoen jaar oud!) De stokken die erop geplant staan, zijn met 18 jaar aanmerkelijk jonger en werden volledig met de hand geplukt. De Sangiovese en Merlotdruiven werden vervolgens klassiek, zoals een Amarone, gevinifi eerd en te rijpen gelegd op medium getoast Frans en Amerikaans eiken.

Om de ideale balans te vinden tussen rijkdom en fraîcheur, werd de Sangiovese net niet overrijp geplukt en liet men de Merlots nog een maand langer aan de stokken hangen. Waardoor de ingedroogde trossen nog slechts 20% sap gaven. Maar wel met de zoetste fruitrijkdom die ze hier in jaren hadden gezien!

Proefimpressie van het vat

Diep donkerrood met purperen gloed. Zeer verleidelijk bouquet van volrijpe donkere vruchten, confiture, zwoele specerijen en een subtiel vleugje minty oak. Krachtig vol en zacht van smaak, vol zoete kersen, pruimen en bessen en al wat malse mokka van het eiken. Door de friskruidige aroma’s van de Sangiovese is de rijkdom van de ingedroogde Merlot perfect in balans. Lekker mollig, mildzoet, lang en complex van smaak. Met nog 9 maanden vatrijping voor de boeg nu al mooi in de zwoele Amarone stijl die we nastreven. Finale assemblage wordt waarschijnlijk: 70% Sangiovese en 30% Merlot. 14% alc. Drinken vanaf eind 2019. Oplegbaar tot 2030.

Naar boven