wijnreis hause
Wijntrip rundum Hause
Het paradijselijke Piëmont, het drooggemalen moeras van de Médoc, de steile oevers van de Douro, de in alle opzichten Bourgondische Bourgogne en het schilderachtig mooie Toscane. Stuk voor stuk uiterst plezante bestemmingen voor de reizende wijnfanaat. Maar wat als de vakantiedagen tegen het einde van het kalenderjaar voltooid verleden tijd zijn?

Geschreven door Gert-Jan Boone

Rundum Hause

Juist! Ook ons rest niets anders dan een bestemming rundum Hause te zoeken en op een kletsnatte zaterdag vereren we onze oosterburen met een bezoek. Niet om een glas Glühwein te drinken op één van de vele kerstmarkten, maar voor een wijntrip in de Ahr. Dit noordelijk gelegen wijnbouwgebied is de plek waar Spätburgunder (Pinot Noir) kwam, zag en overwon. We love it!

Welkom!

De navigatie is ingesteld en een dik uur na het passeren van de grenspost bij Venlo worden we de snelweg afgeleid. Vals plat wordt heuvelachtig en na wat afslagen naar links en naar rechts bereiken we langzaamaan de top van de eerste heuvelrij. Voor ons doemt een enorme afgrond op. Welkom in het Ahrdal! De snelstromende Ahr heeft in het eeuwenoude gesteente een imposante kloof uitgesleten. Op de immens steile hellingen bepalen kleine percelen wijngaard het beeld. Eén ding is direct duidelijk. Machinaal boeren behoort hier niet tot de opties.

Ups & downs!

Het prachtige landschap is er letterlijk één met ups & downs. Helaas gaat dit in figuurlijke zin ook op voor de kwaliteit van de wijnen. Zo zijn er wijnhuizen, waarbij het proeflokaal veel weg heeft van een bouwkeet uit de jaren ’80 inclusief de aroma’s van zware shag en uitpuilende asbakken. Wijnhuizen met een oneindig assortiment en voor elke wijn een keurig oplopend nummertje dat doet denken aan de menukaart van een Chinees restaurant. Of wijnhuizen, waarbij zelfs de droge wijn een dusdanige portie restsuiker bevat dat het mijn tandarts definitief miljonair kan maken. Zonde van de tijd zijn deze bezoekjes echter niet. De bijzondere ervaringen leveren immers prachtige kroegverhalen op.

Smaad

Maar om aanklachten van smaad te voorkomen, houd ik het vandaag bij het beschrijven van de ‘ups’. Zo is Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr, volgens eigen zeggen de oudste wijncoöperatie ter wereld, een bezoek meer dan waard. Voor elke smaak en portemonnee wat wils. Grandioos goed en uiterst betaalbaar is de Weißburgunder Sekt extra trocken. Deze mousserende wijn in de stijl van een Crémant d’Alsace is gortdroog en extreem aromatisch. Het perfecte bruisende vruchtendrankje om het nieuwe jaar mee in te luiden! Ook de Edition J is een aanrader. Voor deze wijn worden de beste Spätburgunder druiven geselecteerd en de vrije hand gegeven aan de ‘Jung Winzer’, de nieuwe generatie bij de coöperatie aangesloten wijnboeren.

Big five

Meyer-Näkel, Jean Stodden, Deutzerhof, Kreuzberg en J.J. Adeneuer. Deze wijnhuizen vormen zonder twijfel de ‘big five’ van de Ahr. Vandaag hebben wij onszelf uitgenodigd bij Weingut J.J. Adeneuer en niet voor een bak koffie, zoete bulkwijn of gemiddelde Riesling. We zijn hier om de beste Spätburgunder van de Ahr te proeven.

Wijs man

Terwijl we nippen aan een proefglas werkelijk ongenaakbare ‘Blanc de Noir’ Sekt (uiteraard 100% Spätburgunder) vragen we aan Frank Adeneuer waarom zijn broer en hij in tegenstelling tot veel andere wijnhuizen in de Ahr geen Riesling verbouwen. Het antwoord is even simpel als verbluffend. Riesling heeft baat bij een lang groeiseizoen, maar in het relatief warme Ahrdal is de druif plukrijp voordat alle aroma’s tot volle wasdom zijn gekomen. Het maken van Riesling laat Adeneuer liever over aan andere, meer geschikte Duitse wijnbouwgebieden om zijn aandacht volledig uit te laten gaan naar de door ons zo geliefde Spätburgunder. Een wijs man!

On-Duits lachsalvo

Na de Sekt volgen een hele trits machtig mooie rode wijnen. De één nog beter, dan de ander. Wel valt het op dat de Spätburgunder van Adeneuer veel lichter van kleur is, dan eerder op de dag gekeurde exemplaren. Voorzichtig vragen we of dit te maken heeft met de duur van het contact van de schil met het sap. Onze naïviteit wordt beantwoord met een on-Duits lachsalvo en Adeneuer verklapt dat de meeste wijnboeren een meer masculiene en donkergekleurde wijn nastreven. Om dit te bereiken worden tot maximaal 15% andere druiven aan de wijn toegevoegd. Compleet legaal, maar het resultaat laat zich raden.

Goed gevulde kofferbak

Na enkele bizarre wijnavonturen en een fantastische proeverij van Frank Adeneuer besluiten we onze wijntrip rundum Hause af te sluiten en huiswaarts te gaan. Uiteraard met een tot de nok toe gevulde kofferbak. Volgend weekend op reprise?

Naar boven