Een mooi gerijpte Rhône uit een rijk jaar met
Ventoux-fraîcheur. Niet te zwaar, maar toch rijk van smaak. Door het proefpanel bekroond met 17,5/20 punten!
Een krachtige en volle Syrah vol donker bosfruit en kruidige en florale tonen. Bij de Revenant wijnen weet je zeker dat je wijn op z'n puurst drinkt. 18/20 punten!
Een
gelaagde klasse Lalande met 18+/20 punten van ster wijnmaker Pascal
Chatonnet. Levendig, vol en gelaagd van smaak vol rode kers, cassis, ceder en melkchocolade met zachtzoete Pomerol-tannines.
Dit is waar liefhebbers van witte Bourgogne op uit zijn: een klassieke Pouilly-Fuissé van 80 jaar oude stokken met de intensiteit van Meursault en een rijke finale. 19 punten!
Bodega Teófilo Reyes, een gevestigde naam binnen de regio, bracht deze verleidelijk zachte en krachtige Ribera del Duero voort vol zoet zwart fruit, mokka en cacao.
Met zijn sappige en romige smaak vol kersenfruit, cassis en frisse tonen is de Carmenère Reserva van tophuis Casas del Toqui geïnspireerd op de beroemde Bordeaux stijl.
Châteauneuf-du-Pape, een historisch Frans icoon met pauselijke goedkeuring. De Châteauneuf is complex, verleidelijk en bomvol bosvruchten, rode en zwarte kersen en een vleug laurier.
Een rijke en krachtige rode dinerwijn met smaak van kersenbonbons, een explosie van donker fruit en een lichte kruidigheid. Uitstekend bij geroosterd vlees.
Specialist Cave de Hunawihr maakt zijn reputatie waar met deze mooie droge Riesling in een knapperig frisse stijl met veel grip en typerende impressies van limoen.
Deze loepzuivere witte Bourgogne is kenmerkend door zijn mineralige Pouilly-Fuissé-stijl. De wijn is geconcentreerd en sappig van smaak, boordevol fris geel fruit.
Fleurie, één van de meest elegante wijnen van de Beaujolais Crus. Zie hier het prachtige bewijs: satijnzacht en rijk dankzij de 70 jaar oude stokken. Bekroond met goud!
Rijk en zacht tegelijk, vol bramen, bosbessen, tijm en een vleug mokka. Een door James Suckling bekroonde fruitexplosie met de rijkdom van oude stokken. Spanje op z'n best!
Puur genieten: een prachtige Cava de Guarda Brut met body en lengte uit het oorspronkelijke ‘Grand Cru’ gebied voor Cava in Penedès. Perfect als aperitief.
Een verleidelijke Pinot Noir van het beroemde huis Doudet-Naudin met een verfijnde en romige smaak vol kersen, cassis, toast én met Bourgondische finesse.
Na 36 maanden vatrijping heeft deze wijn zich ontwikkeld tot een boterzachte Gran Reserva waarbij het fruit, de vanille en mokka perfect zijn versmolten.
Deze rijke Saint-Émilion Grand Cru bewijst dat 2020 voor Bordeaux een groots jaar was: krachtig en rijk van smaak met romig rijp kersenfruit en een fluweelzachte textuur.
Loepzuivere Prosecco van smaak met lentebloesem en citrus. Gebotteld op een half flesje door topproducent Cantina Montelliana. Heerlijk om mee te proosten!
Een prachtige Bourgogne Chardonnay die 18 maanden heeft gerijpt op eiken: super geconcentreerd en energiek van smaak vol limoensorbet en ceder. 19,5/20!
Majestueus: een krachtige en stevige Brunello di Montalcino vol rood fruit, fluweelzachte tannines, eindeloos veel laagjes en een minutenlange finale. 19,5/20 punten!
Bij wijn wordt er meestal automatisch aan Frankrijk gedacht, maar op elk continent van de wereld vindt de productie van wijn plaats. De wijnlanden worden ingedeeld in twee groepen: Oude Wereld en Nieuwe Wereld.
Oude Wereld en Nieuwe Wereld
Onder de Oude Wereld rekent men de traditionele wijnlanden van Europa. Denk hierbij aan Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland. De Nieuwe Wereld bestaat uit alle overige landen en continenten. De meeste hiervan liggen op het zuidelijk halfrond. De bekendste zijn Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Afrika en Chili. Ook sommige Oost-Europese landen vallen onder de noemer ‘Nieuwe Wereld’.
Verschillen
Het verschil tussen wijnen uit verschillende landen is vaak duidelijk te proeven. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de smaak van wijn: het gebruik van bepaalde druifsoorten, bodemsoort, manier van productie en natuurlijk het klimaat. In de Nieuwe Wereld zie je dat er vaak traditionele druiven worden gebruikt. Desondanks heeft het klimaat en de manier van productie een dusdanige invloed dat er wijn met een geheel eigen karakter wordt geproduceerd.