Wijn uit Zuid-Afrika
De eerste wijnstokken in Zuid-Afrika werden in de 17e eeuw aangeplant door de Nederlander Jan van Riebeeck. In deze periode van kolonisatie was hij de eerste gouverneur die naar het land afreisde. Toch duurde het nog eeuwen tot de wijnbouw in Zuid-Afrika daadwerkelijk een industrie werd. Dat heeft alles te maken met de apartheid, die het land lange tijd isoleerde. Er was geen sprake van wijnexport en de binnenlandse vraag was klein. Bovendien kon er geen (vinificatie)apparatuur geïmporteerd worden en hadden Zuid-Afrikaanse wijnmakers geen contact met hun buitenlandse collega’s waardoor er geen kennis werd uitgewisseld. Dat veranderde toen in 1991 de apartheid afgeschaft werd. Het land probeert nu in rap tempo de achterstand in te halen, wat vrij goed lukt door de vele enthousiaste jonge wijnmakers die in het buitenland ervaring en kennis opgedaan hebben. Zuid-Afrika heeft nu 100.000 ha wijngaard en er wordt zo'n 10.000.000 hl wijn geproduceerd, waarvan een kleine meerderheid uit witte wijn bestaat.
Zuid-Afrikaanse rode wijn
Dankzij de vele enthousiaste jonge wijnmakers heeft Zuid-Afrika zich als nieuw wijnland wereldwijd op de kaart gezet. Hoewel de focus vooral op witte wijn ligt, worden er ook prachtige rode wijn uit Zuid-Afrika gemaakt van druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Cinsault, Pinot Noir en Pinotage. Kenmerkend voor Zuid-Afrikaanse wijnen is dat het vaak verrassende blends zijn die vaak heel goed uitpakken! De druif Pinotage is typisch Zuid-Afrikaans: een kruising van Pinot Noir en Cinsaut. Deze druif levert charmante rustieke wijnen met mooie tannines en sappige zure kriekenaroma’s met soms wat lederachtige specerijen.
Stellenbosch
Stellenbosch is één van de bekendste districten van Zuid-Afrika en de meeste producenten van topwijnen zijn er gevestigd. Bijzonder aan dit wijngebied is dat er veel druivenrassen aangeplant zijn. Dit komt omdat ook de bodem heel divers is: van licht zanderig tot granietrijk aan de voet van de bergen. Hoewel er dus wijnen in uiteenlopende stijlen worden gemaakt, is Stellenbosch vooral bekend door de complexe, krachtige en mooi vlezige Cabernet Sauvignons en blends van deze druivensoort.
Zuid-Afrikaanse witte wijn
In Zuid-Afrika worden voornamelijk prachtige witte wijn gemaakt. De nadruk ligt op Franse druivenrassen zoals en Chenin Blanc (in Zuid-Afrika bekend onder de naam Steen), Colombard, Sémillon en Muscadel. Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker Chardonnay en Sauvignon Blanc verbouwd. Zeer kenmerkend voor witte wijn uit Zuid-Afrika is dat het vaak verrassende blends zijn. De meeste Zuid-Afrikaanse witte wijnen komen uit Westkaap oftewel Western Cape. Hier liggen de wijngaarden vlakbij de kust waardoor de zeewind voor verkoeling zorgt in het warme klimaat.
Chenin Blanc druif
De meest verbouwde witte druif in Zuid-Afrika is Chenin Blanc, oftewel Steen. Van deze druif kunnen zowel droge als zoete wijnen gemaakt worden. De Zuid-Afrikaanse witte wijnen van de Chenin Blanc-duif kenmerken zich door tonen van honing, vanille en limoen. De druif is inmiddels uitgegroeid tot zowel een werkpaard als een paradepaard van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie.
Meer over wijn uit Zuid-Afrika
De meeste wijngaarden in Zuid-Afrika liggen aan de kust, want het klimaat in het binnenland is te warm en droog. Aan de kust is de invloed van de oceaan echter groot, wat goed is voor de wijnbouw. Het gebied in Zuid-Afrika waar wijnbouw plaatsvindt, kan worden onderverdeeld in 2 regio’s: Northern Cape en Western Cape. Hoewel de Noordkaap groot is, wordt er door het warme klimaat maar een klein deel van de Zuid-Afrikaanse wijn geproduceerd. Bijna 90% van de wijngaarden van het land ligt in Westkaap, die onderverdeeld is in 4 regio’s: Breede River Valley, Little Karoo, Coastal en Olifants River. Er zijn een aantal bekende – en beroemde – districten zoals Stellenbosch en Paarl.
Druivenrassen
Tot enkele decennia geleden werd er in Zuid-Afrika voornamelijk witte wijn gemaakt. De nadruk lag op Franse druivenrassen zoals en Chenin Blanc, Colombard, Sémillon en Muscadel. Echter wordt er steeds vaker Chardonnay en Sauvignon Blanc verbouwd. Maar ook het aandeel blauwe druiven in het land neemt toe. Er worden interessante rode wijnen gemaakt van druivenrassen als Cabernet sauvignon, Syrah, Merlot, Cinsaut, Pinot Noir en Pinotage. Die laatste is typisch Zuid-Afrikaans, het is een combinatie van Pinot Noir en Cinsaut. Deze druif levert charmante rustieke wijnen met mooie tannines en sappige zure kriekenaroma’s met soms wat lederachtige kruiderij. Wat zeer kenmerkend voor Zuid-Afrikaanse wijnen is, is dat het vaak verrassende blends zijn.