Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wijn uit Brazilië

Brazilië is misschien niet het meest voor de hand liggende wijnland, maar toch worden er sinds de jaren ‘70 van de vorige eeuw kwaliteitswijnen geproduceerd. Inmiddels is de jaarlijkse productie zelfs opgelopen tot zo’n 3,6 miljoen hectoliter. Daarvan 80% rode wijn, 18% witte wijn en de overige 2% rosé . Uit de geschiedenisboeken blijkt dat al in de 16e eeuw pogingen ondernomen werde om in Brazilië wijn te verbouwen. Deze mislukten en het duurde uiteindelijk tot ver in de 20e eeuw tot de wijnproductie echt op gang kwam. Net zoals dat het geval was in Argentinië, waren het beroemde wijnhuizen zoals Moët & Chandon die Brazilië als wijnland een boost gaven door daar enkele wijngaarden aan te planten.

Meer over wijn uit Brazilië

Het grootste deel van de Braziliaanse wijngaarden ligt in het zuiden van het land. De belangrijkste regio is Rio Grande do Sul, waar 38.000 hectare wijngaard aangeplant is. Er zijn 2 subregio’s te onderscheiden: Fronteira en Serra Gaúcha, waarvan de laatste de meeste wijnen levert. Echter zorgt het klimaat – vochtig en een zware bodem waardoor het water moeilijk wegloopt – in deze regio er voor dat er een limiet aan de wijnproductie zit. De wijnstreek Fronteira, gelegen tegen de grens van Uruguay, is daarentegen qua klimaat veel gunstiger. Het regent er minder en er is een bodem die redelijk goed draineert.

Druivenrassen

Brazilië stond wat wijnbouw in het beginsel betreft vooral bekend om de – op traditionele of cuve close-wijze – gemaakte mousserende wijnen. De laatste jaren bestaat de productie echter voornamelijk uit rode wijnen met een fris en verleidelijk karakter en weinig alcohol. Omdat het klimaat in de Braziliaanse wijngebieden vrij vochtig is, zijn de druivenrassen die verbouwd worden veelal hybride soorten zoals Isabella en Borgo. Een hybride druivenras is een kruising van 2 soorten, vaak een Europese druif met een Amerikaanse. Grote voordelen van een hybride druiven is dat ze een grotere resistentie tegen diverse ziektes hebben, een betere winterhardheid en sneller rijpen. De opbrengsten per hectare zijn bovendien hoog. Naast de hybride druivenrassen, groeien er verder vooral Europese soorten (Vitis Vinifera) in Brazilië. In Fronteira groeit bijvoorbeeld veel Cabernet sauvignon, Merlot, Syrah en Chardonnay.

Naar boven