Of u nou van intense en rijke wijnen houdt of van lichte, frisse en strakke wijnen, met witte wijn uit Spanje kunt u uw hart ophalen als wijnliefhebber. Het land kent een lange wijnbouwgeschiedenis. Zo’n driehonderd jaar voor Christus brachten de Romeinen de wijnstok al naar het binnenland. De laatste jaren maakte het land vele ontwikkelingen door. Dankzij nieuwe technieken en moderniseringen, sluit Spanje als wijnland perfect aan bij de wens van de moderne consument. De verschillende druivenrassen die er verbouwd worden, zorgen voor een scala aan mogelijkheden voor een heerlijk glas Spaanse witte wijn. Naast de internationale rassen Chardonnay en Sauvignon Blanc, zijn er ook tal van typisch Spaanse rassen te vinden.
Verdejo levert vaak frisse en zeer aromatische wijnen op. Verdejo is op zichzelf al heerlijk om te drinken, maar wordt ook vaak gebruikt in blends met Sauvignon Blanc of Viura. De druif staat vooral aangeplant in de Rueda wijnstreek. Daar is dan ook de meeste witte wijn te vinden van de druif Verdejo.
De Albariño-druif is vooral in de Spaanse streek Rías Baixas te vinden. Hier heerst een relatief koel klimaat, waardoor de citrustonen in de wijn goed naar voren komen. Witte wijn gemaakt van Albariño, is vaak geurig, fruitig, met een mooie zuurgraad en een lichte body. Sommige wijnen van Albariño hebben duidelijke tropische tonen ontwikkeld. De bodems van de vijf subzones in Rías Baixas, bestaan voor een groot deel uit graniet, wat de wijnen een heerlijke mineraliteit geeft.
Godello wordt door zijn veelzijdigheid ook wel 'Spaanse Chardonnay' genoemd. Er worden wijnen van 100% Godello gemaakt, maar de druif wordt soms ook in blends met Treixadura gebruikt. De beste Godello’s kennen een grote intensiteit en concentratie met minerale tonen.
Deze druif wordt in Spanje ook wel Viura genoemd en kan dus onder beide namen verkocht worden. Macabeo wordt, samen met Parellada en Xarel lo, met name gebruikt in de productie van de Spaanse bubbel Cava. Maar de druif wordt ook voor stille wijn gebruikt. Op zichzelf een vrij neutraal druivenras met een bloemig karakter, maar in een blend met bijvoorbeeld Moscatel, komt Macabeo goed tot zijn recht.