Liefhebber van krachtig en boterzacht Spaans rood? Proef dan deze rijk gelaagde, bekroonde en zeer koopwaardige Gran Reserva vol zoet fruit, cacao en vanille.
Deze internationaal onderscheiden producent komt wederom met een dijk van een Rioja Reserva. Boterzacht en rijk van smaak. Bekroond met 96/100 Decanter punten!
Eindeloos lang lekker: een boterzachte en koopwaardige Reserva die na 24 maanden uitgroeide tot volromige wijn met body, diepgang en een verleidelijke hint vanille.
Na 36 maanden vatrijping heeft deze wijn zich ontwikkeld tot een boterzachte Gran Reserva waarbij het fruit, de vanille en mokka perfect zijn versmolten.
Een pareltje uit de handen van één de beste wijnhuizen van Rioja: boterzachte en krachtige Rioja Gran Reserva uit 2010 vol zacht fruit, vanille en mokka. Oogstte veel lof met 2x goud en 19 Wijnbeurs punten.
Rioja Alta is hét gebied voor de allerbeste Rioja's. En dat proeft u in deze Gran Reserva uit het legendarische jaar 2010: complex en krachtig van smaak vol chocola, mokka en truffel. Een belevenis!
Deze indrukwekkend mooie Rioja Gran Reserva is bekroond met 91+/100 punten, niet meer dan terecht dankzij zijn krachtige smaak en de lang nazinderende finale.
Hier wordt de liefhebber van Spaanse wijn blij van: een fluweelzachte en bekroonde Reserva die na 24 maanden uitgroeide tot volromige wijn met een verleidelijke hint vanille. Eindeloos lang lekker.
2015 was één van de beste oogstjaren ooit voor Ribera del Duero. Met deze fantastische Reserva als resultaat. Complex, vol, genuanceerd en lang en nu na ruim 5 jaar prachtig op dronk. 18,5/20 punten!
Uitgeroepen tot ‘Best Rioja Gran Reserva’ door de IWC en dat is niet meer dan terecht door zijn krachtige en satijnzachte smaak vol donker fruit, mokka en ceder.
Een unieke feestcuvée voor het 50-jarig jubileum van Olarra en ons 45-jarig bestaan: met zijn boterzachte smaak vol romig fruit, vanille en mokka uitgegroeid tot iets heel bijzonders. 18,5/20 punten!
De termen Reserva en Gran Reserva prijken vaak op de etiketten van Spaanse wijnen. We vinden dat vooral bij rode wijnen, maar ook witte wijnen en rosé wijnen kunnen de termen dragen. Maar wat zegt het eigenlijk? Het zijn strenge regels waaraan de wijnmakers moeten voldoen.
Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva
Het zijn termen die verwijzen naar de rijping van de wijn. Joven betekent ‘jong’ en geeft aan dat de wijn jong gedronken dient te worden. Deze wijnen hebben vaak geen houtrijping gehad en anders maximaal zes maanden. Na een jaar in de kelder worden deze wijnen verkocht. Een minder lange rijping dan de andere wijnen uit bovenstaand rijtje. Rode Crianza wijnen worden na minimaal een jaar of in hun derde jaar verkocht, afhankelijk van het gebied. Zo gelden er in Rioja en Ribera del Duero strengere regels. Rode Crianza wijnen ondergaan in Spanje zes maanden rijping op eikenhouten vaten, maar in Rioja ligt de wijn een jaar op vat.
Reserva wijn
Voor Reserva wijnen gelden in heel Spanje dezelfde voorwaarden. De witte en rosé wijnen ondergaan volgens de vaste regels een totale kelderrijping van twee jaar, waarvan minimaal zes maanden houtrijping. Voor rode wijnen is dat allemaal wat langer. Een rode Reserva moet een minimale rijping ondergaan van een jaar op eikenhouten vaten en een totale kelderrijping van drie jaar.
Gran Reserva wijn
Gran Reserva wijnen ondergaan de langste rijping van alle Spaanse wijnen. Voor witte en rosé wijnen geldt een minimale houtrijping van een half jaar, maar in Rioja moeten die wijnen zelfs een jaar gerijpt zijn. De totale kelderrijping is voor alle witte en rosé Gran Reserva’s hetzelfde, namelijk vier jaar. Voor rode Gran Reserva wijnen is dat weer langer. In Rioja en Ribera del Duero is de minimale houtrijping twee jaar, terwijl het in de rest van Spanje achttien maanden is. In heel Spanje geldt een minimale kelderrijping van vijf jaar voor een Gran Reserva.
Rioja
De wijnen van Rioja worden met name gemaakt van de druif Tempranillo. Dit donker gekleurde druivenras brengt fruitige, maar rijke wijnen voort. Bekende aroma's zijn die van rood fruit, zoals kersen en aardbeien. Maar ook donker fruit, zoals zwarte bessen, kersen en bramen, aardse tonen, tabak, leer en gedroogde pruimen.