Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wijn uit Slovenië

Slovenië is een land van weinig woorden, veel wijn. Op kleine schaal wordt al generaties lang door vele families in de heuvels van Slovenië wijn verbouwd. Waarom wij daar weinig van weten? Meer dan 90% van deze wijn wordt door de bevolking zelf opgedronken. De heuvels van Slovenië liggen dusdanig dat machinaal onderhoud en oogsten van de wijngaarden niet mogelijk is. Daarom zijn ze soms wel een maand bezig met het oogsten van alle druiven. Dat komt de prijs-kwaliteitverhouding niet ten goede.

Gebieden en druiven

De meeste wijngebieden van Slovenië liggen in Posavje en Podravje  in het oosten van het land, aan de grens met Kroatië. Daarnaast heb je bij de zee aan de grens van Italië nog het gebied Primorje, hier bestaat de productie, in tegenstelling tot de oostelijke gebieden waar met name witte wijn wordt verbouwd, voor de helft uit rode wijn. Naast inheemse druifsoorten als de witte Rebula en Sipon, en de rode Refosko en Teran produceerd Slovenië ook wijnen van Chardonnay, Sauvignon Blanc en Merlot die sterk neigen naar de gelijknamige wijnen uit Frankrijk en ook de Franse kwaliteit benaderen.

Oranje wijnen

Een opvallende wijn uit Slovenië is de oranje wijn. Dit is een witte wijn die lang in contact is geweest met zijn schillen en pitten. Deze wijn wordt al eeuwen in Georgie, Slovenië en het Italiaanse Friuli gemaakt en is beschermd door Unesco.

Naar boven