Nieuw-Zeeland is een zeer jong wijnland. Het is er met de wijnbouw niet altijd voor de wind gegaan. Toen aan het begin van de 19e eeuw de eerste wijngaarden ontstonden, werden die van begin af aan geteisterd door diverse wijnstokziektes. Daarnaast werd er vooral zoete wijn van Amerikaanse hybride druiven geproduceerd. In de jaren tachtig van de 20e eeuw kwam hier pas verandering in, toen enkele wijnmakers besloten Europese druivenrassen aan te planten. Dit bleek een goede beslissing, want inmiddels staat Nieuw-Zeeland bekend om haar stuivende Sauvignon Blanc- en Chardonnay wijnen. Vooral de streek Marlborough werd populairder en stond al snel bekend om de technische perfect opgevoede, uiterst frisse en aromatische witte wijnen. Inmiddels is er in Nieuw-Zeeland zo’n 29.000 hectare wijngaard en produceert het land 2.000.000 hectoliter wijn per jaar. Daarvan is ruim 75% wit en 25% rood.
Zoals gezegd is Nieuw-Zeeland een zeer jong wijnland. Het ongekende en verrassende doorzettingsvermogen van de wijnmakers in het land heeft ervoor gezorgd dat er inmiddels unieke wijnen van wereldniveau geproduceerd worden. Nieuw-Zeeland bestaat uit een Noorder- en een Zuidereiland. Waar het Noordereiland tot voorheen de regio was waar de meeste wijn geproduceerd werd, is dat anno 2013 omgedraaid. Wel liggen op het Noordereiland nog 7 van de 11 wijnregio’s van het land.
Nieuw-Zeeland staat bekend om haar stuivende Sauvignon Blanc- en Chardonnay wijnen. Vooral de witte wijn uit Marlborough is populair. Deze regio is beroemd om de technische perfect opgevoede, uiterst frisse en aromatische witte wijnen. In Nieuw-Zeeland worden unieke wijnen van wereldniveau geproduceerd, ruim 75% van de Nieuw-Zeelandse wijnen is wit en 25% rood. De Nieuw-Zeelandse witte wijnen zijn aromatisch, fris, evenwichtig, elegant en intens. Marlborough is de populairste wijnstreek van Nieuw-Zeeland.
Rode wijn uit Nieuw-Zeeland bedraagt zo’n 25% van de totale wijnproductie van het land. Rode Nieuw-Zeelandse wijnen worden vooral van de Pinot Noir druif gemaakt. Lekker fruitig en vaak al jong op dronk
Nieuw-Zeeland is een relatief jong wijnland en de wijnbouw in Nieuw-Zeeland stamt uit het begin van de 19e eeuw. De eerste wijngaard waar daadwerkelijk wijn werd gemaakt, werd in 1836 aangeplant door de Engelsman James Busby bij Waitangi. De wijn die hij er maakte, verkocht hij aan de Engelse troepen. Maar het zat de wijnbouw in NIeuw-Zeeland zeker niet mee. De beruchte druifluis verwoestte ook de wijngaarden in Nieuw-Zeeland en daarnaast zorgde enkele politieke strubbelingen voor het instorten van de wijnmarkt voor de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog krabbelde de markt weer op, om vervolgens meer in te storten door het invoeren van een hogere beslasting in 1958. In de jaren 606 en 70 volgde er weer een opleving, mede dankzij de import van Europese druivenrassen. Inmiddels staat Nieuw-Zeeland bekend om haar stuivende Sauvignon Blanc en Chardonnay wijnen. Vooral de streek Marlborough werd populairder en stond al snel bekend om de technisch perfect opgevoede, uiterst frisse en aromatische witte wijnen. Inmiddels is er in Nieuw-Zeeland zo’n 36.000 hectare wijngaard en staat driekwart van de wijngaarden aangeplant met witte druivenrassen.
Het ongekende en verrassende doorzettingsvermogen van de wijnmakers in het land, heeft ervoor gezorgd dat er inmiddels unieke wijnen van wereldniveau geproduceerd worden. Nieuw-Zeeland bestaat uit een Noorder- en een Zuidereiland. Waar het Noordereiland nog niet zo lang geleden het belangrijkst was wat wijn betreft, is dat nu omgedraaid. Wel liggen op het Noordereiland nog de meeste wijnregio’s van het land. Waaronder Hawke's Bay, Gisborne, Auckland, Wairarapa (ook wel Wellington of Martinborough genoemd) en Waikato/Bay of Plenty. Op het Zuidereiland vinden we de regio's Nelson, Canterbury, Otago, Waitaki en natuurlijk Marlborough.
Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland is het visitekaartje geworden van het land. Marlborough, het belangrijkste gebied voor dit druivenras, ligt in het noordoostelijke deel van het Zuidereiland. De druiven van deze wijn groeien langs de valleien van De Wairau-rivier. Er is veel zon en de nachten zijn koel. Een uitstekend klimaat voor wijnbouw. In Nieuw-Zeeland, waar de druiven genieten van overvloedige zonneschijn, is het groeiseizoen lang en dat levert aromatische druiven op.
In Nieuw-Zeeland worden unieke wijnen van wereldniveau geproduceerd, ruim 75% van de Nieuw-Zeelandse wijnen is wit en 25% rood. De Nieuw-Zeelandse witte wijnen zijn aromatisch, fris, evenwichtig, elegant en intens. Marlborough is de populairste wijnstreek van Nieuw-Zeeland. Waar in de Franse Loire bijvoorbeeld de Sauvignon Blancs vooral wat grassig zijn, met aroma’s van kruisbessen, groene appels en citrus, hebben Nieuw-Zeelandse wijnen ook veel tropische tonen. Soms in verschillende stadia van rijpheid geplukt voor extra nuances. De Nieuw-Zeelandse stijl is inmiddels ook opgepikt door wijnboeren in landen als Chili en Zuid-Afrika.
Rode wijn uit Nieuw-Zeeland bedraagt zo’n 25% van de totale wijnproductie van het land. Rode Nieuw-Zeelandse wijnen worden vooral van de Pinot Noir druif gemaakt. Lekker fruitig en vaak al jong op dronk.