Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Ripasso

Filter 1 resultaat

1 product

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren
    • Begali Lorenzo Valpolicella Ripasso Classico Superiore
    Begali Lorenzo Valpolicella Ripasso Classico Superiore
    Dit product is niet op voorraad
    2020 | Italië | Veneto
    |
    Met 18,5/20 punten een verleidelijke Ripasso van een van de bekendste wijnhuizen in de regio Valpolicella: Begali Lorenzo. Ontwikkeld, levendig en zacht van smaak.
    • Smaakprofiel
      Complex, krachtig & vol
    • Druivenras
      Corvina, Rondinella
    14,99

1 product

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Hoe wordt Valpolicella Ripasso gemaakt?

Normaal gesproken is het vooral het terroir die het karakter van een wijn bepaalt, maar bij Valpolicella Ripasso wijnen uit Veneto draait het allemaal om een speciale techniek in de wijnkelder, gebruikt voor Italiaanse wijnen uit de regio Valpolicella. De wijnmaker voegt normale Valpolicella Ripasso wijn en de overgebleven pitten en schillen van de Amarone wijn samen in één vat. Ofterwel, Valpolicella Ripasso wordt gemaakt van twee wijnen, waarbij het proces versimpeld wordt. 

Tijdens deze gisting worden er kleur-. geur- en smaakstoffen aan ongeperste druivenschillen onttrokken en aan de rode wijn toegevoegd. Door de hoeveelheid tannines verkrijgt de Italiaanse wijn extra kleur, kracht, rijkdom en zoet fruit.

Al wordt steeds de tweede gisting niet altijd meer opgestart door het toevoegen van de droesem van de Amarone, maar door toevoeging van ingedroogde druiven. Ook dan wordt veel geur en smaak toegevoegd, maar de pitten geven hierbij geen onaangename bitters af. Na de tweede vergisting mag de wijn de naam Valpolicella Ripasso dragen.

Valpolicella Ripasso wijn

Wijnen uit Valpolicella werden vroeger vooral gekenmerkt door hun lichte body. Met de Ripasso, maar ook de Passito methode, bieden wijnmakers nu steeds vaker wijnen die vol van smaak zijn met meer diepte en complexiteit.

Dat het een succes is, bleek wel uit de DOC classificatie die werd toegekend in 2010. Uiteraard horen daar ook strikte regels bij. De druiven Corvina, Corvinone en Rondinella vormen de basis voor dit type wijn, waarbij er tussen de 45 en 90 procent Corvina gebruikt moet worden.

Valpolicella Classico

Net als de andere soorten Valpolicella wijnen moet een Classico aan strenge eisen voldoen. In dit geval moet de wijn gemaakt zijn van druiven uit het traditionele en afgebakende Classico gebied. 

Het 'broertje' van Amarone

Ripasso wordt ook wel eens het 'broertje' van Amarone genoemd. Een goed voorbeeld van betaalbare klasse als u niet de hoofdprijs voor een Amarone wijn wilt betalen. Deze Italiaanse wijn is uitstekend te combineren met pasta's, geroosterd vlees en gerechten met paddenstoelen. 

filters
Naar boven