Amarone
- 2013 | Italië | ValpolicellaLenotti 'Casal Busol' Amarone della Valpolicella Classico
De familie Lenotti produceert Amarone alleen in uitzonderlijke jaren, van de beste druiven van de oo ...
- smaakprofielComplex, krachtig & vol
- druivenrasCorvina, Rondinella
29,95Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
Amarone wijn
Amarone della Valpolicella is een intense droge rode Italiaanse wijn gemaakt van gedroogde (passito) druiven. De wijn is afkomstig uit de Italiaanse regio Veneto en is één van de meest prestigieuze rode wijn van die regio. Een Amarone wordt voornamelijk gemaakt van de druif Corvina. De druiven worden na de oogst gedroogd wat zorgt voor een geconcentreerde wijn met veel body. Ontdek ons aanbod van Amarone wijnen!
De smaak van Amarone
Amarone is zeer geschikt om te bewaren en blijft zonder problemen 15 jaar fris. Het is een sterk geconcentreerde wijn met een volle smaak, die bij het ouder worden een fluwelige afronding krijgt. De Amarone is een voortreffelijke begeleider van belegen tot pittige Hollandse kaassoorten en de blauw aderige, romige Italiaanse Gorgonzolakaas. De wijn heeft een hoog alcoholpercentage (15 à 16%) en een minimale lagering van drie jaar op fust.
Amarone della Valpolicella
De wijnmakers uit Veneto zochten een manier om de body, complexiteit en alcoholgehalte van de wijn te verhogen. De wijnen van lokaal geteelde druiven zoals Corvina, Rondinella en Molinara kunnen namelijk soms te lichte wijnen produceren. De wijnboeren gingen zich focussen op natuurlijke suikers en aroma’s door de druiven te drogen na de oogst. Deze techniek bleek zeer succesvol! Eerder werd dit alleen gedaan voor de productie van zoetere wijnen, zoals die nu bekend staat als Recioto Della Valpolicella. De vroege Amarone wijnen werden dan ook gezien als foute Recioto wijnen die te lang werden gefermenteerd, maar uiteindelijk kreeg deze stijl erkenning en respect. Amarone komt van het Italiaanse woord amaro, wat bitter betekent. Met ‘–one’ van Amaraone doelt men op een indrukwekkende grootte of volume.
Amarone druiven
Voor het maken van een moderne Amarone wijn wordt hoofdzakelijk de Corvina druif gebruikt. De druiven worden geplukt in trossen en bewaard in kamers met een lage luchtvochtigheid. De vruchtjes worden tussen de drie weken en drie maanden gedroogd. De Amarone Classico komt uit enkele gemeentes van de Valpolicella streek. De andere Amarone wijnen kunnen uit meer gemeentes komen. Om er zeker van te zijn dat Amarone wijn uitsluitend van Corvina (tussen 45% en 95%), Corvinone (tot 50%) en Rondinella (tussen 5% en 30%) druiven wordt gemaakt, heeft de Amarone sinds 2005 een DOCG.