Veneto wijn
-
-
-
- Gratis1 bezorging met Wijnbeurs Plus
- Blind geproefd. Beslist goede wijn
- Gratis retourneren
-
-
-
- Niet op voorraadNormale prijs: 10,49 Speciale prijs: 7,99
- Niet op voorraad8,99
In het noorden van Italiƫ, grenzend aan de Adriatische zee, ligt het wijngebied Veneto. Het is de grootste wijnproducerende streek in Italiƫ en tevens de grootste producent van DOC-wijnen. De wijngaarden van Veneto zijn aangeplant aan de voet van de heuvels van de Dolomieten: ze lopen vanaf het Garda Meer tot de rivier de Piave, ten noorden van Venetiƫ. Echter zijn vooral rondom de stad Verona veel wijnstokken te vinden. De belangrijkste wijnbouw gebieden liggen tussen het Gardameer (Lago di Garda), Verona, Vicenza en de heuvels ten zuiden van Padova. Er liggen ook veel wijngaarden rond Breganze. Door de invloed van de zee en bergen is er een zacht klimaat. Er worden veel kwaliteitswijnen gemaakt, het gebied produceert de meeste DOC-wijnen van Italiƫ. 55% van de wijnen uit Veneto is wit. De meeste witte wijnen zijn gemaakt van Garganega, Trebbiano en Prosecco druiven.
Een Amarone delle Valpolicella wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Dit proces van het indrogen van de druiven is kostbaar en duurt zo'n honderd dagen, maar er zijn exemplaren waarbij het wel vier maanden duurt. Dit gebeurt veelal in speciale droogruimtes waarbij de voortgang van het proces goed in de gaten gehouden wordt. Doordat het vocht in de druiven verdampt, blijven er veel suikers in de druif en een sterk geconcentreerd sap over. Daarna worden de druiventrossen (gedeeltelijk) ontsteeld en de druiven geperst en vergist. Omdat de most zo geconcentreerd is, kan het lang duren voordat bijna alle suikers zijn omgezet in alcohol. De wijn rijpt daarna in houten vaten, dit kan 20 maanden duren, maar ook jaren.
De term 'ripasso' tekent opnieuw passeren en dat is precies wat er gebeurt bij het maken van een Valpolicella Ripasso. Aan de basis Valpolicella wijn worden de overgebleven ongeperste druivenschillen van de productie van de Amarone toegevoegd. De tweede fermenttaie wordt gestart en de tannine wordt aan de schillen onttrokken. Het resultaat is een zwaardere en vollere versie van de basis Valpolicella. De druiven die voor Valpolicella veelal worden gebruikt zijn Corvina Veronese, Corvinone en Rondinella.
Veneto als groot wijngebied staat niet expliciet bekend om zijn rode wijnen. Er worden ook meer witte wijnen, dan rode wijnen gemaakt. De meest voorkomende rode druivenrassen zijn Corvina Veronese, Rondinella en Molinara. Waar Veneto om bekend staat is de subregio waar de Valpolicella wijnen vandaan komen. Deze rode wijn worden (gedeeltelijk) gemaakt van ingedroogde druivensoorten. Vooral Amarone della Valpolicella en Ripasso zijn bekend. Zelfs zo bekend dat Amarone, naast de Brunello en Barolo ook een koningswijn van Italiƫ wordt genoemd.
De bekendste witte wijn uit Veneto is de Soave. Hoewel Soave de naam van een stad is, betekent het tevens āzachtā of ādelicaatā. Per jaar worden er ruim 70 miljoen flessen Soave geproduceerd, waarvan ruim 65 % is bestemd voor de export. De druif die hier traditioneel het meest voor gebruikt wordt, is Garganega, welke vooral goed groeit op de vulkanische heuvels bij Verona. Deze bodems leveren droge, frisse en lichtbittere witte wijnen met een strogele kleur en groene en gouden glans. De aromaās van deze witte wijn zijn bloemig met kamille en iris en in de mond toetsen van appel, citroen, grapefruit en perzik met bovendien verrassend frisse zuren. Twee appellations, Soave Superiore en Recioto di Soave, hebben de DOCG kwalificatie. De Superiore wordt gerijpt in barriques waardoor de wijn een vanilleachtige smaak krijgt. De wijn moet vervolgens nog minimaal 3 maanden op fles verder rijpen voordat deze op de markt gebracht wordt. De Recioto di Soave is een zeer zoete (dessert)wijn, gemaakt van overrijpe druiven. Voordat het vinificatieproces van start gaat, worden de druiven enkele maanden opgehangen aan draden of in dozen gelegd om te drogen. De wijn die er vervolgens van geproduceerd wordt, doet denken aan droge abrikoos, gekonfijte vruchten en lychees. Toch heeft de wijn geen overdreven zoete smaak. Deze wijnen zijn erg kostbaar. Van 100 kilogram gedroogde druiven wordt er namelijk slechts 20 liter wijn geperst.
Mousserende wijn uit Veneto is vooral bekend in de vorm van Prosecco. Deze Prosseco wordt voornamelijk gemaakt van de Glera-druif, voorheen bekend als Prosecco. De meeste Prosecco wordt geproduceerd volgens de Charmat-methode (ook bekend als de tankmethode), waarbij de tweede fermentatie plaatsvindt in roestvrijstalen tanks in plaats van in de fles, zoals bij de traditionele methode die wordt gebruikt voor bijvoorbeeld Champagne. Prosecco uit Veneto staat bekend om zijn toegankelijke smaak, fruitige aroma's (vaak appel, peer, witte perzik, en citrus) en verfrissende bubbels.