Het Italiaanse eiland SiciliĆ« staat bekend om zijn vulkanische gronden. Een geschenk van de Etna. Vulkanische grond staat bekend om zijn vruchtbaarheid, maar levert ook gevaar op, in verband met uitbarstingen. Gelukkig kan er aan de grote hoeveelheid kust die SiciliĆ« rijk is ook wijn verbouwd worden. Doordat het hier een stuk warmer is, moet er veel geĆÆrrigeerd worden en worden er zoetere wijnen geproduceerd. 85% van de geproduceerd wijn in SiciliĆ« is wit. Het grootste deel van de geproduceerde wijn wordt verstookt tot andere alcoholische producten.
Witte wijn Siciliƫ
Op het vulkanische Italiaanse eiland SiciliĆ« is 85% van de wijnbouw bestemd voor witte wijnen. Het klimaat is droog en warm waardoor een groot aantal wijngaarden wordt geĆÆrrigeerd. De meeste wijnstokken staan aangeplant in het westelijk deel van SiciliĆ« in de vlaktes en de heuvels rond Trapani. De beste wijngaarden komen uit het noorden en oosten van de koele heuvelachtige gebieden. Rond de vulkaan de Etna is de bodem van nature vulkanisch, de rest van SiciliĆ« heeft een variatie van klei en kalk tot pure kalksteen. Het noordelijk en oostelijk deel van het eiland zijn koeler en hebben minder last van droogte dan de rest van SiciliĆ«. De meeste witte wijn uit SiciliĆ« wordt gemaakt van de volgende druiven: Ansonica, Catarratto, Damaschino, Grillo, Moscato en Malvasia. Maar ook Pinot Grigio is erg populair. In SiciliĆ« is de wijnbouw sterk gemoderniseerd, er komen frisse en eigentijdse witte wijnen uit SiciliĆ«.
DOC Marsala
Van oudsher staat Siciliƫ bekend om haar Marsala. Dit is versterkte wijn vernoemd naar de gelijknamige plaats waar de productie plaatsvindt. De meeste Marsala is een witte wijn en wordt gemaakt van de druivenrassen Grillo en Catarratto. Deze wijn varieert van droog tot zoet. Marsala komt voor in drie soorten: Oro, Ambra en Rubiu. Alleen de eerste twee soorten zijn witte wijnen. Tegenwoordig wint de moderne wijnbouw aan populariteit, in ons assortiment vindt u de frisse en eigentijdse witte wijnen uit Siciliƫ.
Rode wijn Siciliƫ
In SiciliĆ« wordt er al eeuwenlang rode wijn gemaakt, maar het is vrij recent dat de wijnen ook echt een hoger niveau hebben gekregen. SiciliĆ« is vooral interessant, omdat er zoveel verschillende druivensoorten zijn die wij hier nog niet kunnen. De ene rode wijn smaakt nog intenser dan de ander. Wat dat betreft heeft SiciliĆ« een ideaal klimaat, de rode druivenrassen krijgen meer dan genoeg zon, niet teveel regen en de vulkaan Etna zorgt voor een vruchtbare grond. De meeste bekende rode wijnen worden gemaakt van de Nero dāAvola, Syrah en Frappato.