Het jaar 2014 was een wat moeilijker jaar voor Barolo. Maar de Barolo 2014 hoeft zeker niet vergeten te worden. Het groeiseizoen was zwaar. Zo waren er meerdere zware hagelbuien, schimmelziekten in de wijngaarden en was er veel en veel regen. De opbrengsten waren laag. Op sommige plekken leverden de wijngaarden zelfs twintig tot vijftig procent minder op. Op plekken waar de hagelbuien veel hadden verwoest, was de opbrengst nog veel minder.
Er was dus gedurende een lange periode veel werk aan de winkel voor de wijnboeren en alle andere mensen die werkten in de wijngaarden. Er moest opgetreden worden tegen de schimmelziekten en keer op keer moesten de druivenstokken gecontroleerd worden. Door het bijsnoeien van de bladeren werd geprobeerd de druiven beter te laten groeien. In sommige delen duurde het veel langer voordat de druiven rijp werden.
Het was moeilijk om een cru te maken in het jaar van de Barolo 2014. Ook al is de term ‘cru’ voor Barolo niet officieel en wettelijk erkend, er zijn wel wijngaarden in kaart gebracht die speciaal zijn en de term hebben meegekregen. Bij een goede oogst kan een wijnmaker ervoor kiezen om de wijn van alleen een cru wijngaard te maken, maar in een minder jaar worden druiven van meerdere wijngaarden vaak geblend.
Uiteindelijk lukte het toch om de druiven volledig te laten rijpen. Van het moeilijke jaar was bij veel wijnmakers, bij het proeven van de wijnen, uiteindelijk weinig meer te merken. De Barolo 2014 DOCG is puur, elegant en volledig in balans.