2013 was een top jaar voor Piemonte en dus ook voor Barolo. Het begon allemaal behoorlijk nat. Zo waren er meer natte dagen dan droge dagen, maar dat water kon weer in de bodem worden opgeslagen voor de warme zomermaanden.
In juni werd het weer beter en ook in juli was het goed weer voor de druivenstokken. Augustus was wel warm, maar zeker niet te heet. De druiven groeiden goed en er was geen vuiltje aan de lucht. Normaal kunnen hagelstormen in de zomermaanden behoorlijke schade aanrichten aan druiven en druivenstokken en soms zelfs hele wijngaarden vernielen. Maar het goede weer bleef maar aanhouden, want zelfs het grootste deel van september en begin oktober was zonnig. Pas toen de temperaturen halverwege oktober naar beneden gingen werd er geoogst.
Door dit mooie jaar is de Barolo 2013 meer geparfumeerd, heeft de wijn meer finesse en zijn de tannines meer delicaat. Het oogstjaar leverde honderden enthousiaste wijnboeren en keldermeesters op en ook wijnliefhebbers en wijnjournalisten konden hun geluk niet op.
De vraag naar Barolo is groot, vooral ook omdat men Barolo lang kan laten liggen. Een Barolo nog vijftien of twintig jaar na het oogstjaar laten liggen is zeker geen uitzondering. Wanneer u zorgt voor een goede kelderconditie om uw rode wijn te bewaren, dan kunt u prima wat Barolo’s wegleggen.