Proef dé witte specialiteit van Piemonte: fris van smaak vol citrus, een vleugje venkel en minerale impressies. Maakt zijn reputatie als 'witte Barolo' waar met 18/20 punten.
Toscaanse witte wijn komt niet veel voor, maar deze topper maakt indruk door zijn gelaagde en fruitrijke karakter vol pruim, appel en abrikoos. Bekroond met 98 punten!
De verkwikkend frisse rankheid, kracht, mineraliteit en fruit van deze vulkanische wijn maakten een grote indruk. Gemaakt van de zeldzame druif Erbaluce. 18/20 punten!
Deze vulkanische Falanghina imponeert door zijn rijke en complexe karakter vol fruit en rokerige mineralen à la de grote witte Bourgognes. Goud én 19/20 punten.
Dé Verdicchio specialist van Italië heeft de hooggespannen verwachtingen weer waargemaakt: een gelaagde en super geconcentreerde dinerwijn vol fruit en een vulkanische mineraliteit. 19/20 punten!
De inheemse druif Passerina brengt dit rijke glas Italiaans witte wijn voort vol sappig en friszoet fruit, mooie zuren, voldoende grip en een ziltige finale. 18/20 punten en perfect bij de Italiaanse keuken.
Nascetta, een zeldzame druif die mondjesmaat wordt verbouwd in Piemonte, maar prachtige aromatische Italiaanse witte wijn voortbrengt. Zo ook de Salvatore Nascetta met rijke fruitweelde!
De geur belooft al veel en de smaak maakt het helemaal waar: zuiver, sappig en fris van smaak vol appel, peer en perzik. Een bijzonder lekker glas Soave van het gereputeerde Tenuta Valleselle.
Dankzij de diep gewortelde oude wijnstokken van 90 jaar oud is deze klasse wijn rijk aan mineralen en fruit. Combineert het perzikje van Viognier, het ziltige van Albariño en de frisheid van Pouilly-Fumé.
Of het nou om de bekende druiven Pinot Grigio of Grillo gaat, of één van de vele bijzondere inheemse Italiaanse druivenrassen, witte wijn uit Italië is vaak lekker fris, sappig en soms knisperend van smaak. In het land is praktisch overal wel wijnbouw te vinden. Het is dan ook niet zo gek dat Italië alleen al meer dan vierhonderd verschillende druivenrassen kent. Waar er vroeger nog erg werd gefocust op de internationale druivenrassen, zijn de authentieke variëteiten nu steeds meer in trek.
Pinot Grigio
Pinot Grigio is een druif die door heel Italië wordt aangeplant, maar ook wel bekend is als Pinot Gris in Frankrijk of Grauburgunder in Duitsland en Oostenrijk. De witte druif, met een grijzige druivenschil, is familie van de beroemde Pinot Noir. Pinot Grigio kenmerkt zich door zijn droge en vrij neutrale karakter met een lichte tot gemiddelde body, gemiddelde zuren en aroma's van citroen, appel, meloen en perzik.
Grillo
De witte druif Grillo is een echte dorstlesser en een specialiteit op Sicilië. Grillo geeft fruitige en zachte wijnen met tropische tonen, ideaal voor bij de borrel. Vaak wordt deze druif ook geblend met het Siciliaanse druivenras Inzolia.
Greco Bianco
De druif Greco Bianco verschijnt ook wel onder de naam Pecorello Bianco, een druif die al door de oude Grieken in het zuiden van Italië werd gebruikt. Greco Bianco staat vooral aangeplant in Calabrië, in de punt van de laars, waar er vaak zoete wijnen van gemaakt worden. Maar er worden ook droge wijnen van Greco Bianco gemaakt die knisperend fris zijn. Greco Bianco is een ander druivenras dan de druif Greco, ook wel Greco di Tufo genoemd.
Grechetto
Grechetto is de druif die we vooral in Umbrië vinden. Een mooi glas Italiaanse witte wijn van Grechetto heeft veel structuur en frisheid met aroma’s van citrus, perzik, bloemen en verse kruiden.