Proef dé witte specialiteit van Piemonte: fris van smaak vol citrus, een vleugje venkel en minerale impressies. Maakt zijn reputatie als 'witte Barolo' waar met 18/20 punten.
Maar liefst 98/99 punten werden toegekend aan deze fruitrijke en verkwikkende Toscaanse witte wijn. Door zijn gelaagde karakter de ideale metgezel tijdens het diner.
Toscaanse witte wijn komt niet veel voor, maar deze topper maakt indruk door zijn gelaagde en fruitrijke karakter vol pruim, appel en abrikoos. Bekroond met 98 punten!
Deze vulkanische Falanghina imponeert door zijn rijke en complexe karakter vol fruit en rokerige mineralen à la de grote witte Bourgognes. Goud én 19/20 punten.
De combinatie van de oerdruif Fiano en vulkanische bodems zorgt voor een unieke rokerige mineraliteit. Ervaar het met deze Bourgondisch rijke dinerwijn met 19/20 punten.
Dé Verdicchio specialist van Italië heeft de hooggespannen verwachtingen weer waargemaakt: een gelaagde en super geconcentreerde dinerwijn vol fruit en een vulkanische mineraliteit. 19/20 punten!
De inheemse druif Passerina brengt dit rijke glas Italiaans witte wijn voort vol sappig en friszoet fruit, mooie zuren, voldoende grip en een ziltige finale. 18/20 punten en perfect bij de Italiaanse keuken.
Pecorino, een zeldzame en herontdekte Italiaanse druif. De Rosatti Pecorino staat garant voor een rijk en fris glas wijn bomvol exotisch fruit, grip en met een licht ziltige finale. Perfect voor bij het diner!
Een witte Italiaan met de zeldzame score van 99 Maroni punten! De inheemse druiven groeiden aan de rand van de Vesuvius. Hier dankt de wijn zijn vulkanische mineraliteit en enorme concentraat aan.
Dankzij de diep gewortelde oude wijnstokken van 90 jaar oud is deze klasse wijn rijk aan mineralen en fruit. Combineert het perzikje van Viognier, het ziltige van Albariño en de frisheid van Pouilly-Fumé.
Met een sappige en krachtige smaak vol Jonagoldappel, citrussorbet en rokerige kweepeer met een vleug venkel geeft deze Verdicchio je het echte Italiaanse vakantiegevoel. Puur genieten! 18/20 punten!
Of het nou om de bekende druiven Pinot Grigio of Grillo gaat, of één van de vele bijzondere inheemse Italiaanse druivenrassen, witte wijn uit Italië is vaak lekker fris, sappig en soms knisperend van smaak. In het land is praktisch overal wel wijnbouw te vinden. Het is dan ook niet zo gek dat Italië alleen al meer dan vierhonderd verschillende druivenrassen kent. Waar er vroeger nog erg werd gefocust op de internationale druivenrassen, zijn de authentieke variëteiten nu steeds meer in trek.
Pinot Grigio
Pinot Grigio is een druif die door heel Italië wordt aangeplant, maar ook wel bekend is als Pinot Gris in Frankrijk of Grauburgunder in Duitsland en Oostenrijk. De witte druif, met een grijzige druivenschil, is familie van de beroemde Pinot Noir. Pinot Grigio kenmerkt zich door zijn droge en vrij neutrale karakter met een lichte tot gemiddelde body, gemiddelde zuren en aroma's van citroen, appel, meloen en perzik.
Grillo
De witte druif Grillo is een echte dorstlesser en een specialiteit op Sicilië. Grillo geeft fruitige en zachte wijnen met tropische tonen, ideaal voor bij de borrel. Vaak wordt deze druif ook geblend met het Siciliaanse druivenras Inzolia.
Greco Bianco
De druif Greco Bianco verschijnt ook wel onder de naam Pecorello Bianco, een druif die al door de oude Grieken in het zuiden van Italië werd gebruikt. Greco Bianco staat vooral aangeplant in Calabrië, in de punt van de laars, waar er vaak zoete wijnen van gemaakt worden. Maar er worden ook droge wijnen van Greco Bianco gemaakt die knisperend fris zijn. Greco Bianco is een ander druivenras dan de druif Greco, ook wel Greco di Tufo genoemd.
Grechetto
Grechetto is de druif die we vooral in Umbrië vinden. Een mooi glas Italiaanse witte wijn van Grechetto heeft veel structuur en frisheid met aroma’s van citrus, perzik, bloemen en verse kruiden.