Italiaanse rode wijn
Italië is de grootste wijnproducent ter wereld en kent een enorme variëteit aan vooral inheemse, maar ook internationale druivenrassen. Van Sangiovese tot Barolo van Primitivo tot aan Chianti, voor iedereen zit er wel wat bij!
Het succes van rode Italiaanse wijn komt grotendeels door de bijzondere en diverse inheemse druivenrassen. Samen met de internationale druivenrassen, worden er in heel Italië fantastische rode wijnen gemaakt. In elke streek is er wijnbouw te vinden. Elke wijn weer met een eigen karakter en spannende aroma's. De een zacht en soepel met rijpe, zachte tannines en de ander krachtig van smaak die nog gerust een paar jaar in de wijnkelder mag rusten.
Noord-Italië
In het noorden van Italië heerst een bergklimaat. De stokken staan vaak hoog aangeplant, waar de wijnen hun frisheid en spanning aan danken. Hier liggen de wijnstreken Piemonte, Lombardije, Trentino, Veneto, Friuli en Emilia-Romagna. Vooral de rode wijnen uit Piemonte staan bekend als de meest krachtige en verrassende wijnen van Italië, waarvan Barolo de beroemdste is. Rode wijn wordt hier vooral gemaakt van de Nebbiolo, Barbera, Dolcetto en Moscato. Sommmige wijnliefhebbers vinden zelfs dat de beste rode wijnen van Italië uit het noorden komen.
Midden-Italië
In het midden van Italië ligt Toscane, een regio die naast het lekkere eten ook bekend staat om de fantastische rode Italiaanse wijnen. Vooral Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano springen eruit. Allemaal mooie wijnen van de Sangiovese druif met aroma s van kersen, soms wat truffel, vanille en ceder.
Vergeet ook de Super Tuscans niet, zoals Bolgheri. Deze wijnen worden gemaakt van internationale druivenrassen, zoals Cabernet en Merlot. De wijnen kwamen om die reden niet aanmerking voor het Italiaanse herkomstbenamingensysteem. Pas in de jaren ’80 kwam hier verandering in en kregen de wijnen hun welverdiende erkenning.
Zuid-Italië en de eilanden
Rode wijn uit Italië komt ook uit het warme het zuiden, zoals de hak en de eilanden van het land. Puglia is onlosmakelijk verbonden aan de Primitivo druif die fijne en zachte rode wijnen oplevert met een lichte kruidigheid en aroma's van rood en zwart fruit. De wijnen uit deze streek genieten vaak een geweldige prijs kwaliteitverhouding. Van de eilanden is Sicilië qua wijnbouw het grootst.
Rode wijnen worden daar vooral gemaakt van de blauwe druiven Nero d’Avola, Frappato en Nerello Mascale. Met name de vulkaan Etna zorgt hier voor een vulkanische en dus vruchtbare bodem, perfect voor de wijnbouw.