Italiaanse Chardonnay

Filteren

1 product

per pagina
Van laag naar hoog sorteren
 1. Rosatti Chardonnay
  2018 | Italië | Sicilië
  Rosatti Chardonnay

  Alleen al bij het openen van deze pure Chardonnay stuift het fruit de fles uit. En ook de smaak is k ...

  • smaakprofiel
   Licht, fris & strak
  • druivensoort
   Chardonnay
  8,99
  fl.
  Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

1 product

per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Italiaanse Chardonnay wijn

Chardonnay is één van de meest bekende druivenrassen ter wereld. De druif staat bijna overal ter wereld wel aangeplant, dus het feit dat de druif bekend is, is niet zo gek. Er worden stille en mousserende wijnen van Chardonnay gemaakt. Ook in Italië wordt er wijn van Chardonnay gemaakt.

Internationaal druivenras

Chardonnay wordt gezien als een internationaal druivenras, juist omdat de druif zo wijdverspreid groeit. Het is van oorsprong een Frans druivenras, maar ook in Italië weten ze wat ze met Chardonnay moeten doen. Veel internationale druivenrassen zijn in Italië nu een normaal verschijnsel, ondanks dat het land tal van inheemse en kwalitatief goede druivenrassen rijk is. In de jaren zeventig waren het vooral de Pinot variëteiten die in Italië werden aangeplant, gevolgd door Chardonnay, Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon. Deze internationale rassen werden met name aangeplant in Franciacorta, Trentino-Alto Adige, Veneto en Friuli.

De top tien van druivenrassen in Italië bevat zowel internationale als inheemse rassen. Chardonnay schommelt zo rond plek zeven.

Italiaanse Chardonnay blend

Chardonnay wordt in Italië ook vaak gebruikt als druif in een blend. Dat wil zeggen dat Chardonnay samen met een andere druif, of meerdere druiven, in een wijn gebruikt wordt. Sommige wijnmakers kiezen ervoor om Chardonnay op hout te rijpen en andere wijnmakers niet. Houtrijping geeft een wat voller en vettiger aroma aan de wijn. Het ligt aan de stijl die de wijnmaker wil of een wijn wel of geen houtrijping meekrijgt. Soms kan er ook voor worden gekozen om een deel wel en een deel niet op hout te laten vergisten en die stijlen later samen te brengen. Dat resulteert wel in een wat volle wijn, maar nog wel met wat zuren en frisse toets.

Naar boven