Toscaanse witte wijn komt niet veel voor, maar deze topper maakt indruk door zijn gelaagde en fruitrijke karakter vol pruim, appel en abrikoos. Bekroond met 98 punten!
Met zijn loepzuivere, frisse en licht kruidige karakter roept deze Vermentino uit Sicilië direct het Italiaanse vakantiegevoel op. Puur genieten! Heerlijk op zichzelf, bij pasta's en bij alles uit de zee.
De verkwikkend frisse rankheid, kracht, mineraliteit en fruit van deze vulkanische wijn maakten een grote indruk. Gemaakt van de zeldzame druif Erbaluce. 18/20 punten!
Complexe, houtgerijpte Super Piemontees met dubbele (Doppio) Barolo Bravour en een dubbel lange vatrijping. Een krachtige dinerwijn in Barolo Riserva stijl vol aardse truffelspecerijen. 18,5/20 punten!
Deze vulkanische Falanghina imponeert door zijn rijke en complexe karakter vol fruit en rokerige mineralen à la de grote witte Bourgognes. Goud én 19/20 punten.
In de kelder van een Italiaans tophuis wordt jaarlijks één cuvée gemaakt van de 'plukjes' van de mooiste Rosso's die Manieri bottelt: sappig en romig vol kersen en kruiden.
Voor de 7e keer op rij is deze trouvaille wijn bekroond met goud. Een rijke dinerwijn vol sappige kersen en aardse kruiden. Smaakt bijna net zo lekker als een Barolo, vandaar zijn koosnaam 'Barolo Piccolo'.
Maak kennis met de nieuwe generatie Chianti: verleidelijk en boterzacht met nuances van vanille en karamel dankzij de vatrijping. Topkwaliteit en terecht bekroond met 98/99 en 99/100 punten!
Deze Primitivo met 99 punten laat een blijvende indruk achter: gemaakt volgens de Appassimento methode en daarom majestueus met de rijkdom van een Vintage Port, fruit en een vleug vanille.
De combinatie van de oerdruif Fiano en vulkanische bodems zorgt voor een unieke rokerige mineraliteit. Ervaar het met deze Bourgondisch rijke dinerwijn met 19/20 punten.
Dé Verdicchio specialist van Italië heeft de hooggespannen verwachtingen weer waargemaakt: een gelaagde en super geconcentreerde dinerwijn vol fruit en een vulkanische mineraliteit. 19/20 punten!
Een verleidelijke en romige Appassimento met het weelderige fruit van Amarone, karamel en vanille. Gemaakt van met de hand geoogste druiven die 15 dagen aan de wijnstokken droogden. 98 punten!
Een zeldzaam mooie ‘baby Barolo’ van topkwaliteit: karaktervol in de typische krachtige Barolo stijl en ook gemaakt van 100% Nebbiolo, maar dan wat soepeler. 90 punten!
Hier wordt de liefhebber van wijnland Italië blij van: een rijk gefruite en soepele Toscaan in een verleidelijk romige stijl vol rood fruit, bosvruchten en Italiaanse specerijen.
Met 17,5/20 punten biedt de Valpolicella Ripasso van Bella Vittoria een soepel, zacht en verleidelijk glas Italiaanse rode wijn vol kers, framboos, mokka en cacao.
Een overrompelend rijke, complexe Riserva van de zeldzame inheemse druif Gaglioppo: stevig van structuur à la Barolo en met het ‘kersenbonbon truffel’ karakter van Brunello. Bekroond met goud.
Deze cuvée wordt vanwege zijn fluwelige finesse ook wel de ‘Cheval Blanc’ van Sicilië genoemd en is een telg uit de familie van het beroemde huis Nativ. 97/99 punten!
Met 18,5/20 punten is dit een Barbera d'Asti van hoog niveau: rond en sappig van smaak vol impressies van zoet zwart fruit en zoetkruidig eiken en ondersteund door een zalvende structuur.
Deze zwoele Toscaan verrast met zijn fluweelzachte structuur en hints van zoete bessen, bosfruit, mokka en vanille. Ook Luca Maroni was razend enthousiast: 99/99 punten!
Maak kennis met deze verfrissende Pinot Grigio rosé van Sicilië. Loepzuiver, strak én geconcentreerd van smaak vol knapperig fris fruit. Heerlijk bij salades of vis.
In Italië worden veel wijnen van goede kwaliteit gemaakt. Die stijlen lopen alleen enorm uiteen, dus is het lastig de beste Italiaanse wijn aan te wijzen.
Barolo
Wat rood betreft, heeft met name Barolo een grote naam voor zichzelf gemaakt op de internationale markt. Deze wijnen van de Nebbiolo druif zijn ongekend populair. De één is er gelijk weg van en een ander moet er echt eerst even aan wennen. Het is een fruitige wijn, maar vooral in de geur. Wanneer u een Barolo proeft, zult u gelijk begroet worden door de aanwezige tannines. Dat kan even wennen zijn, maar wel heerlijk.
Amarone
Rond Verona is een andere beroemde Italiaanse wijn te vinden, namelijk de Amarone della Valpolicella. De voornaamste druivenrassen voor de DOCG zijn Corvina Veronese, Corvinone en Rondinella. De Amarone is een krachtige, rode wijn die wordt gemaakt van druiven die deels zijn ingedroogd.
Chianti
Chianti is ook zo’n beroemde Italiaanse wijn uit de streek Toscane. Voor het grootste deel gemaakt van de druif Sangiovese en komt in verschillende kwaliteiten op de markt. De regels zijn voor Chianti Classico DOCG een stuk strenger dan voor Chianti DOCG.
Super Tuscans
Maar in Toscane worden ook krachtige wijnen gemaakt van internationale druivenrassen. Die wijnen worden ook wel Super Tuscans genoemd, zoals Bolgheri.
Goede Italiaanse wijn
Een Italiaanse wijn is goed wanneer deze in balans is. De meeste kwaliteitswijnen zijn in Italië in het noordelijke deel van het land te vinden, maar ook in het midden en zuiden worden prachtige wijnen gemaakt van hoge kwaliteit. Twee dominante bodemtypes voor kwaliteitswijnen zijn vulkanische bodems en kalkhoudende bodems. Vulkanisch vinden we vooral op Sicilië, in Campanië, Castelli Romani in Rome, Soave en Valpolicella. De vulkanische bodem zorgt voor een minerale toets. Kalkhoudende bodems zijn onder meer te vinden in Piemonte, Friuli, Toscane en Salento. Salento is een streek in Puglia waar we de druivenrassen Primitivo en Negroamaro vinden.