De perfecte metgezel bij het diner: deze Griekse wijn combineert de body en grip van Cabernet en het zwoele fruit van de inheemse Agiorgitiko. Goud én 97/100 punten.
De druif Assyrtiko is het visitekaartje van Griekenland en hier is het bewijs: krachtig en fris vol fruit, toast en met de typerende Griekse vulkanische crunch. Fenomenaal mooi: 19/20 punten!
De Grieken zijn een bekend hoofdstuk in de wereldgeschiedenis. Zo ook hun wijn. Al in de Griekse Mythen werd wijn benoemd en verder is de wijnconsumptie en productie in Griekenland al ver voor Christus gedocumenteerd. De Griekse wijnen zijn internationaal nooit echt hoog gewaardeerd geweest, met name omdat alle streken en eilanden hun eigen druiven en productie methodes gebruiken. In de jaren 60 hebben ook de internationale druivenrassen hun intrede gedaan, zoals Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah en Sauvignon Blanc.
Gebieden en druiven
Het versplinterde land met zijn vele eilanden kent vijf hoofdgebieden waarvan twee op het vaste land: Macedonië en Peleponessos. Daarnaast heb je de twee grote eilanden Rhodos en Kreta en het eiland gebied de Egeische eilanden. Op de eilanden worden de druifstokken vanwege de hete wind in bosjes laag bij de grond verbouwd. Elk gebied heeft zijn eigen specialiteiten en produceert een scala aan gevarieerde wijnen. Enkele bekende Griekse druivenrassen: Assyrtiko, Xynómavro, Robola, Roditis en Mavrodaphne.