Sancerre is een gebied dat op de linkeroever in het Loiredal ligt, naast het ook wel bekende Pouilly-Fumé. Sancerre is vooral bekend als droge witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. Een wijn die overigens uitstekend past bij lokale geitenkaas Crottin de Chavignol. Het gebied heeft ongeveer 2.400 hectare met Sauvignon druiven. Een Sancerre wijn is een droge, geurige wijn met veel aroma’s en een hoge zuurgraad. De wijnen zijn sappig en fruitig. De wijnstokken zijn aangeplant op de glooiende heuvels op een hoogte van 300 tot 400 meter. Ondanks de populariteit van de Franse witte wijnen uit Sancerre, worden er ook bijzondere rode Sancerre wijnen en rosé wijnen gemaakt.
Sancerre heeft zijn karakter te danken aan verschillende bodemtypes zoals kiezel, grind en de kalkrijke kleibodem. De hellingen bij het dorpje Sancerre bevatten vuursteen (silex), dit levert zeer aromatische wijnen op. De wijn is een goede spijs-combinatie met geitenkaas en vis.
Sancerre heeft een Appellation d’orgine Contrôleé keurmerk. De wijn is vernoemd naar het eeuwen oude dorpje Cher, dat ligt op een heuvel op de Westelijke Loire-oever. De kleine gemeente is omringd door wijngaarden. De AOC is sinds 1936 actief voor de witte wijnen van Sauvignon Blanc.
Veel mensen kennen Sancerre met name van de witte wijn gemaakt van Sauvignon Blanc, maar er wordt ook een geweldige rode wijn gemaakt en zelfs rosé. De wijnen ontlenen hun naam aan het dorpje Sancerre op de linkeroever van de Loire. Rode Sancerre is een stuk minder bekend dan de witte en wordt uitsluitend van Pinot Noir gemaakt. Minder bekend misschien, maar zeker niet minder interessant.
Rode Sancerre kenmerkt zich door elegantie, frisheid, is soepel en mag jong gedronken worden. Deze rode wijn is perfect te combineren met gevogelte, een stuk kalfsvlees of een stuk zalm.