Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

Bourgogne wijn

Filteren

21 resultaten

per pagina
Van laag naar hoog sorteren
Pagina
  1. domaine-simonin-vieilles-vignes-pouilly-fuisse-1
    2017 | Frankrijk | Bourgogne
    Domaine Simonin Vieilles Vignes Pouilly-Fuissé

    Met zijn rijkdom en weelde zit deze Pouilly-Fuissé zelfs dicht in de buurt van een krachtige Meursau ...

    • smaakprofiel
      Intens, rijk & complex
    • druivensoort
      Chardonnay
    15,99
    Niet op voorraad

21 resultaten

per pagina
Van laag naar hoog sorteren
Pagina

Wijn uit Bourgogne

Na Bordeaux is Bourgogne waarschijnlijk het beroemdste Franse wijngebied. En dat terwijl de regio slechts zo’n 10.000 hectare aan wijngaarden heeft, een tiende van Bordeaux! Toch worden in Bourgogne enkele van de grootste wijnen ter wereld gemaakt.

De wijnhandel in de Bourgogne is groot geworden door monniken. In de middeleeuwen vestigden zich namelijk veel kloosters in het gebied. De wijngaarden die in de eeuwen daarvoor al waren aangelegd, waren voor de monniken een bron van inkomsten. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor de welbekende clos. Om de wijnen te beschermen tegen diefstal bouwden zij muren om hun wijngaarden – de ‘clos’. De grootste appellation is de algemene ‘Bourgogne’, er is daarnaast geen sprake van bijvoorbeeld Bourgogne-Supérieur. Wel zijn er diverse AC’s met de naam van de streek of het dorp. De wijnen die daartoe behoren, zijn van hogere kwaliteit dan de ‘gewone’ Bourgognes. Bourgogne is onderverdeeld in een vijftal gebieden: de Côte d’Or met beroemde appellations als Gevrey-Chambertin, Meursault en Pommard, Côte Chalonnaise, Mâconnais met bijvoorbeeld Pouilly-Fuissé, Beaujolais en, misschien wel de bekendste: Chablis.

Druivenrassen in de Bourgogne

In de Bourgogne staan meerdere druivenrassen aangeplant. Meest voorkomende druivenrassen zijn de blauwe druivenrassen Pinot Noir en Gamay en de witte druivenrassen Chardonnay en Aligoté. Aligoté is waarschijnlijk het minst bekende druivenras uit het rijtje. De druif wordt zo overschaduwd door de Chardonnay, dat Aligoté vaak wordt weggezet als ‘die andere witte druif’. Er worden droge witte wijnen van gemaakt met mooie zuren. 

Bourgogne Chardonnay

Alhoewel wereldwijd aangeplant, is Chardonnay de druif bij uitstek voor witte Bourgogne wijn, hij groeit namelijk het best op een kalkbodem. De witte Bourgognes worden veelal opgevoed op hout en dat proef je terug door tonen van boter en toast. Qua neus kunnen de Chardonnay’s uit dit gebied enorm verschillen, afhankelijk van terroir, lagering en vinificatiemethode.

Bourgogne Pinot Noir

Rode Bourgogne wijn is Pinot Noir. De druif is zeer lastig te verbouwen. Als het een koud jaar was of de druiven worden te vroeg geoogst, dan levert dat lichte wijnen met vegetale aroma’s en veel zuren in de mond. Worden de druiven daarentegen te laat geoogst of te lang met schillen en pitten vergist, dan wordt de wijn juist weinig subtiel, zwaar en met veel alcohol. Maar, als de druiven op het juiste moment geoogst worden, levert de druif de mooiste Grand Crus uit de streek op. Pinot Noir Bourgogne is dan ook ongekend populair.

Bourgogne Gamay

Gamay is met name te vinden in de regio Beaujolais. Deze wijnregio hoort eigenlijk bij Bourgogne, maar wordt vaak als een losse regio gezien. Dat is niet zo gek, want het hoofd druivenras is dus anders, maar ook de bodem. Waar in Bourgogne veel kalk en klei is te vinden, bestaat de bodem in Beaujolais uit graniet. De Gamay-druif heeft de slechte reputatie waterige wijnen zonder veel smaak op te leveren, wat zou komen door de te grote opbrengst. Echter, bij een klein rendement worden van de Gamay de beste Beaujolaiswijnen gemaakt. Om de verfijnde aroma’s van de druif te behouden, passen wijnmakers de ‘macération semi-carbonique’ methode toe, ook wel de Vinification Beaujolaise genoemd. Dat houdt in dat men de geplukte maar ongekneusde druiven in een afgesloten tank laat vergisten. Door het gewicht van de hele druiventrossen knappen de onderste druiven open en komen langzaamaan de natuurlijke gisten vrij. De kooldioxide die vrij komt houdt de most onder druk, wat oxidatie van bovenste laag voorkomt. Het sap wordt vervolgens afgetapt en – samen met het sap dat vrijkomt door het persen van de pulp – in (roestvrijstalen) kuipen gegoten, waarin de gisting verder gaat en de wijn nog enkele maanden blijft rijpen.

Bourgogne aanbiedingen

Als u Bourgogne wil kopen, dan bent u bij de Wijnbeurs aan het juiste adres. In onze webshop is Bourgogne bestellen gemakkelijk en snel. We hebben een uitgebreid assortiment Bourgogne wijnen die u soms ook met korting kunt bestellen.

Naar boven