Of de rode wijnen uit Bourgogne net zo lekker zijn als die uit Bordeaux? Dat ligt er met net aan, aan welke wijnliefhebber je het vraagt. De rode wijnen voornamelijk gemaakt door Pinot Noir en Gamay, zijn zo anders van smaak dat je ze eigenlijk niet met elkaar kunt vergelijken. Wel zijn ze net zo beroemd. De grote rode Grand Cru wijnen vind je in het Noorden van de Bourgogne in het net iets koelere Côte de Nuits en Côte de Beaune, onderdeel van Côte d’Or. De wijnen kenmerken zich door aroma’s van rode kers, pruimen, bloemen en een licht kruidige toets.
Het blauwe druivenras dat hier verbouwd wordt is de Pinot Noir. Het is één van de meest grillige druivenrassen ter wereld. Het is een druif die erg gevoelig is voor weersveranderingen. Het is eigenlijk nog te koud in het Noorden voor deze druif, maar omdat sommige wijngaarden precies op de juiste helling de juiste zon krijgt komen er toch fantastische wijnen vandaan.
De wijnen uit Côte de Nuits hebben als standaard classificatie AOC Bourgogne, tenzij de rode uit één van de 11 gemeente appellaties komt. Dan mag deze specifieke gemeente op het etiket gezet worden, dit zijn: Marsannay, Fixin, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Echézaux, Grand Echézaux, Vosne-Romanée en Nuits-Saint-Georges. De beste kwalitatief goede rode wijnen zijn beloond met een Grand Cru of – één niveau lager – Premier Cru status. Dit zijn dan ook meteen de duurste rode Bourgogne wijnen.
In de Côte de Beaune vind je vooral de bekende witte wijnen uit de Bourgogne, toch zijn ook hier nog grote namen terug te vinden op het gebied van rode wijn. Ze zijn wellicht minder bekend, maar deze rode wijnen hebben dezelfde kwaliteit. De belangrijkste appellaties zijn Pommard, Aloxe-Corton, Volnay, Pernand-Vergelesses, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet.
Al een paar honderd jaar na Christus vond er onder de Romeinen wijnbouw plaats in Bourgogne. Dat werd later overgenomen door de kerk en kloosterorden en die zorgden voor weer een nieuwe impuls aan de Bourgondische wijnbouw. Het waren ook de monniken die begonnen met het classificeren van de wijngaarden. Door hun precieze manier van werken wisten zij heel goed wat de sterke en zwakke eigenschappen van een wijngaard waren. De beste stukken van de monniken zijn de premiers crus en grands crus van tegenwoordig.