Pouilly-Fuissé is één van de beste en bekendste witte wijnen uit de Bourgogne. De witte wijn wordt gemaakt in het gebied Mâconnais, een uitgestrekt wijnbouwgebied dat wijn produceert onder de AOC Mâcon. Een aantal gemeenten mogen daarbij hun eigen naam gebruiken, waaronder Pouilly. De mineralige witte wijnen uit Pouilly-Fuissé zijn zonder twijfel de ster van Mâconnais.
De wijnbouwhistorie in de regio Bourgogne gaat ver terug. Het waren de middeleeuwse monniken van Cluny die hier hun kloosters stichtten en wijngaarden aanlegden, die dienden als bron van inkomsten. Lang had de gemeente enkel de naam Pouilly, maar na de introductie van de AOC’s werd het gebied in drieën gesplitst: Pouilly-Loché, Pouilly-Vinzelles én Pouilly-Fuissé dus. Die laatstgenoemde is verreweg de beroemdste. Pouilly-Fuissé heeft sinds 1936 zijn eigen appellation en is daarmee één van de oudste AOC’s in de Bourgogne.
De hellingen van de wijngaarden van Pouilly-Fuissé bestaan uit kalk, klei en mergel. Dat is perfect voor de Chardonnay druif, het enige druivenras dat is toegestaan en waar deze topwijn wijn dus voor 100% uit bestaat. De wijngaarden van Pouilly-Fuissé zijn ingesloten door twee gigantische oprijzende rotswanden, de Roche de Solutré, die de wijngaarden bescherming bieden en de warmte vasthouden. De stijl van een Pouilly-Fuissé wijn is anders dan andere witte Bourgognes van Chardonnay. Het terroir geeft de wijn een typerende Bourgondische aardse rokerigheid. Maar doordat de zuren in een Pouilly-Fuissé milder zijn en de wijn meer florale tonen en wat vet heeft, is hij minder strak en is hij toegankelijker dan bijvoorbeeld een Chablis. Een Pouilly-Fuissé is een wijn met karakter. Leg deze witte Bourgogne wat langer op en er ontwikkelen zich bovendien fantastische aroma’s van gedroogde de vruchten en honing in Pouilly-Fuissé.
De geur en smaak van een Pouilly-Fuissé wijn komen het best tot hun recht als u de wijn schenkt op een temperatuur tussen de 8 en 10 °C. Heeft u een Pouilly-Fuissé die een jaar of langer op hout gerijpt heeft? Zorg dan voor een serveertemperatuur tussen de 10 en 12 °C. Een Pouilly-Fuissé wijn is door zijn mineraligheid erg lekker bij gerechten waarbij gegrilde kip een hoofdrol heeft. Meer een visliefhebber? Ga voor een gerecht met tong, een gerookte of gebakken zalm of een romige risotto met gamba’s. Kookt u graag vegetarisch? Schenk de Pouilly-Fuissé eens bij een gratin van bloemkool en kaas.