Chablis

Filteren

1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Domaine du Cedre Dore Chablis
  2018 | Frankrijk | Bourgogne
  Domaine du Cèdre Doré Chablis
  Waardering:
  76% 100 0
  (11)

  Karaktervolle en krachtige Chablis met een frisse smaak waarin het terroir van kalk en krijt naar vo ...

  • smaakprofiel
   Licht, fris & strak
  • druivensoort
   Chardonnay
  Normale prijs 15,99 Speciale prijs 12,99
  flessen
  Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis

1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Chablis wijn

Chablis is een unieke droge witte wijn uit het meest noordelijke gedeelte van de Franse Bourgogne en is gemaakt van de druif Chardonnay. Chablis wijnen zijn van hoge kwaliteit en hebben een enorm bewaarpotentieel. De appellation is sinds de jaren 90 steeds meer uitgebreid en heeft nu meer dan 10.000 hectare aan Chardonnay wijngaarden. Op zoek naar een Bourgogne wijn? Bekijk ons aanbod van Chablis wijnen.

Chablis in de Bourgogne

De wijngaarden in Chablis liggen in een heuvelachtig gebied met vele valleien. Hoewel het gebied dichter bij de Champagne ligt dan bij de noordzijde van de Côte d’Or, behoort Chablis tot de Bourgogne. Rond 1490 veroverde de Hertog van Bourgondië deze streek en deelde het in bij het wijngebied Bourgogne. Het departement waar het deel van uitmaakt, heet Yonne of Basse-Bourgogne.

Meer over Chablis

De bodem bestaat uit sterk kalkhoudende klei (kimmeridge klei) en uit kalk. Van de bodems met kimmeridge klei komen de Premiers Crus en de Grand Crus. Het klimaat in de regio is guur, nat en koud. De wijngaarden in Chablis hebben tijdens de bloeiperiode in het voorjaar regelmatig te maken met nachtvorst. Deze wordt bestreden met kacheltjes (chauffrettes) die op verscheidene plaatsen in de wijngaarden worden aangesloten. Sproei-installaties laten een fijne waternevel op de wijnstokken neerdalen, de waternevel bevriest en vormt een beschermend laagje om de bloemen van de plant.

Appellations

In de Chablis onderscheidt men vier Appellations, die uitsluitend zijn voor witte wijnen van de Chardonnaydruif.

Chablis Grand Cru

Dit is de hoogste kwalificatie. De Grand Crus komen van de allerbeste gronden op een van onder tot boven beplante heuvel, die je vanaf de plaats Chablis kunt zien liggen. De opbrengst van deze wijngebieden is door de wet gezet op 35 hl per ha, met een minimum alcoholgehalte van 11%. Er zijn zeven Grand Crus, die allen te herkennen zijn aan de naam van hun climat: Blanchot, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Les Preuses, Valmur en Vaudésir.

Chablis Premier Cru

De kwaliteit van deze wijnen benadert die van de Grand Crus. De wijngaarden liggen aan de weerszijden van de rivier de Serein. De wettelijke opbrengst per ha is 40 hl met een alcoholgehalte van minimaal 10,5%. Deze wijngaarden liggen ten noorden van de stad Chablis. Bekende Premiers Crus zijn Fourchaume, Vaillons, Montée de Tonnerre en Montmains.

Chablis

Dit is grootste Appellation van de streek. De wijnen komen van de hellingen, die verspreid zijn over de verschillende dorpen in de Chablis. Per ha mag 40 hl geproduceerd worden en het minimum alcoholgehalte moet 10% zijn.

Petit Chablis

Deze wijnen danken hun naam aan het feit dat de druiven op een minder goede bodem groeien. Het is de eenvoudigste groep wijnen uit de Chablis. De typische Chabliskenmerken zijn in mindere mate in deze wijn terug te vinden. Minimum alcoholgehalte bedraagt 9,5%.

Naar boven