Bourgogne wijn
-
-
-
- Gratis1 bezorging met Wijnbeurs Plus
- Blind geproefd. Beslist goede wijn
- Gratis retourneren
-
-
-
-
-
Na Bordeaux is Bourgogne waarschijnlijk het beroemdste Franse wijngebied. En dat terwijl de regio slechts zo’n 10.000 hectare aan wijngaarden heeft, een tiende van Bordeaux. Toch worden in Bourgogne enkele van de grootste wijnen ter wereld gemaakt.
De wijnhandel in de beroemde streek is groot geworden door monniken. In de middeleeuwen vestigden zich namelijk veel kloosterorden in het gebied. De wijngaarden die in de eeuwen daarvoor al waren aangelegd, waren voor de monniken een bron van inkomsten. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor de welbekende clos. Om de wijnen onder meer te beschermen tegen diefstal, bouwden zij muren om hun wijngaarden: de ‘clos’. De grootste appellation is de algemene ‘Bourgogne’, er is daarnaast geen sprake van bijvoorbeeld Bourgogne-Supérieur zoals in Bordeaux. Wel zijn er meerdere regionale appellations, gemeentelijke appellations en wijngaarden die bestempeld zijn als premier cru of grand cru. Wijnen met de naam van de streek of het dorp zijn van hogere kwaliteit dan de ‘gewone’ Bourgognes. Bourgogne is onderverdeeld in een vijftal gebieden: de Côte d’Or (onderverdeeld in de Côte de Nuits en de Côte de Beaune) met beroemde appellations als Gevrey-Chambertin, Meursault en Pommard, Côte Chalonnaise, Mâconnais met bijvoorbeeld Pouilly-Fuissé en natuurlijk de bekende regio Chablis. Beaujolais wordt vaak los van de Bourgogne gezien. Dit vanwege het verschil in bodem, klimaat en dominante druivenrassen.
In de Bourgogne staan meerdere druivenrassen aangeplant. Meest voorkomende druivenrassen zijn de blauwe druivenrassen Pinot Noir en Gamay en de witte druivenrassen Chardonnay en Aligoté. Aligoté is waarschijnlijk het minst bekende druivenras uit het rijtje. De druif wordt zo overschaduwd door de Chardonnay, dat Aligoté vaak wordt weggezet als ‘die andere witte druif’. Er worden droge witte wijnen van gemaakt met mooie zuren. Gamay is met name de druif van de Beaujolais.
Alhoewel wereldwijd aangeplant, is Chardonnay de druif bij uitstek voor witte Bourgogne wijn, hij groeit namelijk het best op een kalkrijke bodem. De witte Bourgognes worden veelal opgevoed op hout en dat proef je terug door tonen van boter en toast. Qua neus kunnen de Chardonnay’s uit dit gebied enorm verschillen, afhankelijk van terroir, lagering en vinificatiemethode.
Rode Bourgogne wijn is vrijwel altijd gemaakt Pinot Noir. De druif is zeer lastig te verbouwen. Als het een koud jaar was of de druiven worden te vroeg geoogst, dan levert dat lichte wijnen met vegetale aroma’s en veel zuren in de mond. Worden de druiven daarentegen te laat geoogst of te lang met schillen en pitten vergist, dan wordt de wijn juist weinig subtiel, zwaar en met veel alcohol. Maar, als de druiven op het juiste moment geoogst worden, levert Pinot Noir de mooiste Grand Crus uit de streek op. Pinot Noir uit de Bourgogne is dan ook ongekend populair.
Gamay is met name te vinden in de regio Beaujolais. Deze wijnregio hoort eigenlijk bij Bourgogne, maar wordt vaak als een losse regio gezien. Dat is niet zo gek, want het hoofd druivenras is dus anders, maar ook de bodem. Waar in Bourgogne veel kalk en klei is te vinden, bestaat de bodem in Beaujolais uit graniet. De Gamay-druif heeft de slechte reputatie waterige wijnen zonder veel smaak op te leveren, wat zou komen door de te grote opbrengst. Echter, bij een klein rendement worden van de Gamay de beste Beaujolaiswijnen gemaakt. Om de verfijnde aroma’s van de druif te behouden, passen wijnmakers de ‘macération semi-carbonique’ methode toe, ook wel de Vinification Beaujolaise genoemd. Dat houdt in dat men de geplukte maar ongekneusde druiven in een afgesloten tank laat vergisten. Door het gewicht van de hele druiventrossen knappen de onderste druiven open en komen langzaamaan de natuurlijke gisten vrij. De kooldioxide die vrij komt houdt de most onder druk, wat oxidatie van bovenste laag voorkomt. Het sap wordt vervolgens afgetapt en – samen met het sap dat vrijkomt door het persen van de pulp – in (roestvrijstalen) kuipen gegoten, waarin de gisting verder gaat en de wijn nog enkele maanden blijft rijpen.
Bourgogne, gelegen in de Franse regio Bourgogne-Franche-Comté, is niet alleen populair onder wijnliefhebbers, maar ook bij vakantiegangers. De regio loopt van Dijon in het noorden tot Mâcon in het zuiden, waar de Bourgogne daarna overgaat in de Beaujolais regio. Tussen Beaune en Mâcon, in het wel bekende departement Saône-et-Loire, loopt de geliefde en beruchte Autoroute du soleil. Voor wie naar het zuiden trekt is een overnachting in de Bourgogne zeker de moeite waard. Geniet tijdens de tussenstop van de Bourgondische Franse keuken en van de prachtige wijnen die de streek te bieden heeft. Gelukkig kunt u thuis ook genieten van het moois dat deze regio te bieden heeft, zonder de reis te hoeven maken. Bij de Wijnbeurs hebben we een aantal overheerlijke Bourgogne wijnen in ons assortiment die u zeker een keer moet proberen. Bourgogne wijn kopen kan dan ook makkelijk online.
Als u Bourgogne wil kopen, dan bent u dus bij de Wijnbeurs aan het juiste adres. In onze webshop is Bourgogne bestellen gemakkelijk en snel. We hebben een uitgebreid assortiment die u soms ook met korting kunt bestellen. Lees op uw gemak de proefnotitie bij de wijnen. Daar vindt u ook een aantal tips om de wijn met gerechten te combineren.