Het wijngebied Pomerol bevindt zich op de rechteroever van Bordeaux, ten noordwesten van Saint-Émilion. Hoewel de AOC met slechts 800 ha aan wijngaarden een klein gebied binnen de regio is, is het er wel één die van wereldwijde faam geniet. Het AOC-keurmerk voor Pomerol, erkend in 1936, garandeert dat de wijn afkomstig is uit de Pomerol-regio en dat deze is geproduceerd volgens de vastgestelde normen van de appelatie. Dit helpt consumenten de wijn te herkennen als een authentieke Pomerol-wijn en zorgt voor een garantie van de kwaliteit. Door de beperkte beschikbaarheid en de enorme vraag, leg je aardig wat neer voor deze wijn.
Om zulke goede wijnen te maken, begint het natuurlijk allemaal met het juiste klimaat en de juiste bodem. Zo profiteert het gebied van een continentaal klimaat, de nabijgelegen Dordogne rivier voor de nodige verkoeling en een bodem met veel klei, kiezels en zanderig gesteente met ijzeroxide, ook wel de ‘crasse de fer’ genoemd.
Waar Cabernet Sauvignon heerst over de linkeroever, is Merlot druif is heer en meester op de rechteroever. De wijn wordt soms aangevuld met een klein percentage Cabernet Franc. Witte wijn zal je binnen deze appellatie niet vinden.
Een typische Pomerol wijn is vol qua smaak en (eenmaal op dronk) beduidend zacht en elegant van smaak. In de wijn zijn rijke en sappige aroma's te proeven en aardse tonen te herkennen. Verder beschikt deze rode Bordeaux wijn over body en veel impressies van rood fruit, kruiden en wat vanille. En deze wijn kan ook nog vaak jaren bewaard worden.
Hoewel Pomerol verschillende gerenommeerde wijnhuizen kent, is er één chateau die echt in het oog springt: Chateau Pétrus. De slechts 11,5 hectare aan wijngaarden zijn vrijwel volledig aangeplant met Merlot. Het is één van de weinige rode wijnen uit Bordeaux dit voor 100% uit Merlot wordt gemaakt.
De unieke bodem bestaat uit zware vette klei. De wijnen hebben kracht, volume en een rijke concentratie. De tannines zijn stevig, maar fijn. De wijnen van Chateau Pétrus worden tot de beste wijnen van de wereld gerekend, maar het prijskaartje is ook behoorlijk: dit kan zo op € 4000 per fles uitkomen.
Gerechten zoals lamskoteletjes, rundvleesstoofpot of gegrild rundvlees zijn uitstekende keuzes voor Pomerol. De rijke, vlezige smaken en tannines van de wijn vullen het vet van het vlees goed aan. Vanwege de aardse tonen die vaak in Pomerol worden gevonden, kunnen gerechten met truffels (zoals risotto met truffels of pasta met truffelsaus) een ook een goede combinatie vormen. Daarnaast vult de romige en zachte textuur van kazen zoals brie en camembert de rijke, fluweelachtige tannines van Pomerol aan. Ideaal voor bij een kaasplank!
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Lalande de Pomerol een aparte appellatie die overigens wel grenst aan Pomerol. De bodems bevatten hier meer klei en door de nabijheid van de rivier is het klimaat daar ook iets koeler. De stijl komt grotendeels overeen, maar Lalande de Pomerol is wat lichter van smaak en is ook eerder op dronk. Voor wie niet zo veel aan een Pomerol wil besteden, is Lalande de Pomerol een uitstekend alternatief.
Ervaar het gemak van het online bestellen van wijn. In het brede assortiment is elke wijn omschreven in een proefnotitie. Hier kan je onder andere terugvinden vanaf en tot wanneer de wijn op dronk is, wat het alcoholpercentage is en welk voedsel een goede combinatie vormt met de wijn. Éénmaal besteld, wordt het geleverd waar en wanneer het jou uitkomt!