Beaujolais is in principe onderdeel van de Bourgogne, maar wordt als wijngebied vaak als zelfstandig gezien. Niet alleen vanwege het verschil in druivenras, maar ook wat betreft het verschil in bodem. Waar Chardonnay en Pinot Noir regeren in Bourgogne, is dat het blauwe druivenras Gamay in Beaujolais. De bodem bestaat in sommige delen van de Bourgogne uit kalk, met name in Chablis en de Côte d’Or, klei, mergel en zand. De beste bodems van Beaujolais bestaan vooral uit graniet en het klimaat is warmer en zonniger dan in het noorden van Bourgogne. Beaujolais produceert vooral rode wijnen met veel fruit en een soepele, ronde smaak.
De meeste Beaujolais wijnen zijn op hun best als ze jong en licht gekoeld gedronken worden op 12 à 14 °C. De smaak komt dan optimaal tot zijn recht. Een beginnend rode wijn drinker kan het beste eerst voor een Beaujolais kiezen, want het is een toegankelijke wijnstijl.
Omdat Beaujolais geen heel zware wijn is, passen daar ook lichte gerechten bij. Deze Franse wijn kan goed als aperitief gedronken worden bij een charcuterie. Passende voor- of tussengerechten zijn paté en kalfslever. Als hoofdgerecht kunt u denken aan konijn en gevogelte zoals kip en kalkoen.
Er zijn 12 appellations in Beaujolais: de overkoepelende appellation Beaujolais, Beaujolais-Villages en de tien crus. Ruim een derde komt op de markt onder de naam ‘Beaujolais’ en wordt met name gemaakt van Gamay. De most voor rode wijnen moet een minimaal potentieel alcoholpercentage hebben van 10%. Is dit 10,5%, dan mag er Supérieur op het etiket vermeld worden. Beaujolais kan ook als witte wijn op de markt verschijnen. Deze Beaujolais Blanc, van Chardonnay, komt echter niet vaak voor. Onder de naam Beaujolais-Villages wordt ook ongeveer een derde van de productie verkocht. Dit kan wit, rood of rosé zijn. Het minimale alcoholpercentage ligt hierbij op 11% voor wit en 10,5% voor rood en rosé.
Met name de crus worden de laatste jaren steeds meer in Bourgogne stijl gemaakt met veel meer structuur en soms ook houtrijping. De wijnen worden dan ook niet altijd volgens macération semi-carbonique geproduceerd en veel wijnmakers kiezen liever voor de traditionele vinificatiemethode. Beaujolais heeft tien verschillende crus:
De primeurwijnen Beaujolais Nouveau zijn welbekend in de wijnwereld. Gelukkig is de kwaliteit van dit type wijn de laatste jaren behoorlijk vooruit gegaan. Beaujolais Nouveau wijnen verschijnen elke derde donderdag van november op de markt, zijn dus erg jong en dienen ook jong gedronken te worden. De wijn wordt verkregen door middel van de macération semi-carbonique. Het gaat om een gedeeltelijke koolzuurinweking waarbij hele trossen de gistkuip in gaan. Door het gewicht worden de onderste druiven gekneusd, waardoor er koolzuurgas vrijkomt en de gisting op gang komt. De alcoholische gisting duurt slechts vier dagen, terwijl dit voor de Beaujolais-Villages en crus zes tot twaalf dagen is. Daarna vindt de persing plaats. Deze vorm van vinificatie mag niet worden toegepast bij de crus.