Australië. Het land van Aboriginals, kangoeroes, koala’s en uitgestrekte stranden als Bondi Beach. Het is een relatief jong wijnland waar de commerciële wijnbouw pas rond 1820 op gang kwam. Immigranten uit onder meer Italië en Duitsland speelden daarbij een grote rol. Naar mate de tijd verstreek ontpopte South Australia zich tot belangrijkste wijnproducent met Barossa als centrum van de wijnproductie. Australië bevat zo’n 145.000 hectare wijngaard, verdeeld over zo’n 65 wijnbouw regio’s. De meeste wijnproductie is te vinden in de staten New South Wales, South Australia en Victoria. Het merendeel van de geproduceerde wijnen heeft een modern karakter: soepel, fruitig, rijp en vol. Eén van de moderne aspecten van Australië als wijnland is de grote mate van consumentgerichtheid van de wijnhuizen.
Daarnaast staan de Australiërs bekend om hun deskundigheid; zij hebben de reputatie de diverse technieken voortreffelijk te beheersen. De Australische onderzoeken naar de toepassing van nieuwe technieken voor wijngaarden en kelders zijn toonaangevend. Een kleine groep deskundigen kreeg zelfs de naam ‘flying winemakers’, omdat zij mede verantwoordelijk waren voor een ware kwaliteitsrevolutie in de wijnwereld. Omdat de wijncyclus aan de andere kant van de wereld een half jaar voorloopt op Europa, hadden zij genoeg tijd om hun kennis in de rustige periode over te brengen in Europa. De term ‘flying winemakers’ wordt inmiddels wereldwijd gebruikt voor wijndeskundigen die de wereld over vliegen voor adviezen.
De meest bekende en aangeplante druif in Australië is Shiraz, in Frankrijk beter bekend onder de naam Syrah. Het mag dan dezelfde druif zijn, de wijnen verschillen onderling zeker. Syrah wordt In Frankrijk vooral verbouwd in de Rhône en heeft een kruidig karakter. Shiraz heeft in vergelijking met Syrah naast het kruidige, vaak een wat fruitiger en rijper karakter. Andere rode Australische wijnen worden veelal gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, en Grenache. Kenmerkend voor rode Australische wijnen is vaak een hint van zwarte peper. Na jaren speurwerk is het Australian Research Institute er achter gekomen waar dit aroma vandaan komt. Het component dat hiervoor verantwoordelijk is, is ‘rotundone’. Dit stofje wordt tijdens de rijping van de druif gevormd.
Qua witte wijnen staat Australië vooral bekend om haar Chardonnay’s. De Chardonnay wijnen uit de koelere Australische gebieden kenmerken zich door smaken van appel, grapefruit, kweepeer en limoen. De Australische Chardonnay wijnen uit warme regio’s kenmerken zich door tonen van perzik en tropisch fruit. Dankzij de intensiteit en smaak van rijpe vruchten, is Chardonnay een populaire Australische witte wijn. Maar er worden ook wijnen gemaakt van druivenrassen als Riesling, Semillon, Chenin Blanc, Muscat, Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Colombard.
De Rieslingwijnen uit Australië, voornamelijk uit de koelere gebieden Clare en Eden Valley, hebben een enorm bewaarpotentieel: ze zijn uiterst droog, vol aroma’s van limoen en petroleumnoten.
Het klimaat in Australië is nagenoeg ideaal voor wijnbouw. Er is veel zon, een lage luchtvochtigheid, de oceaan is dichtbij en er liggen bergen en heuvels verspreid over het landschap. De Australiërs houden bij het bepalen van de exacte locatie voor hun wijngaarden veel rekening met het klimaat. Ook wordt er gekeken naar de bodemsamenstelling en de hoogteligging van het perceel. Echter, naast bijna volmaakte omstandigheden, heeft de Australische wijndruif één grote vijand: de droogte. Het land is groot en vooral in de binnenlanden is het erg droog en dor. Zo droog, dat grote delen van het land niet bewoond zijn. De Australiërs wonen gecentreerd, in de gebieden waar voldoende water is, voornamelijk in het zuidoosten. En daar bevinden zich ook de wijngaarden.
Hoewel in de winters en lentes veel neerslag valt, zijn de zomers altijd uitzonderlijk warm. De wijnproductie is daardoor voor een groot deel afhankelijk van irrigatie. Helaas kunnen producenten niet onbeperkt hun wijngaarden wateren. Met regelmaat vragen worden de Australiërs, en dus ook de wijnboeren, verzocht zuinig te zijn met water om tekorten te voorkomen.
De wijnbouw in Australië is geconcentreerd in het zuiden van het land. Onder de noemer Zuid-Oost Autralië vallen een vijftal wijn producerende staten: South Australia, New South Wales, Victoria, Tasmanië en Western Australia. Daarvan zijn Victoria, New South Wales en South Australia het belangrijkst wat betreft wijnproductie. Bekende sub-gebieden zijn Barossa Valley in South Australia en Hunter Valley in New South Wales.
De naam van de staten zie je niet vaak terug op de wijnen. De reden hiervoor is dat de Australiërs het assembleren tot kunst hebben verheven. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat er druiven uit verschillende delen van het land worden gebruikt om tot de beste wijn te komen. De bekendste Australische wijnen worden gemaakt van bekende internationale druiven zoals Shiraz, Cabernet Sauvignon en Chardonnay.
In het warme Australië is het voornamelijk in het zuidoosten mogelijk om wijnen te verbouwen. De zuidoostkust profiteert van de koele oceaan, waardoor de rode wijnen niet té zwoel worden. Het zijn voornamelijk Shiraz en Cabernet Sauvignon druiven die verbouwd worden, deze druivensoorten gedijen uitstekend bij het warme zwoele klimaat. Barossa Valley, dat in South Australia ligt, wordt ook wel gezien als de bakermat van de Australische wijnbouw.
Naast rode wijnen, worden er ook veel prachtige witte wijnen gemaakt in het zuidoosten van Australië. Riesling en Semillon doen het ook erg goed in Barossa. Clare Valley en Eden Valley staan zelfs bekend om hun uitgesproken Rieslings. Een ander wit druivenras met een goede reputatie is Chardonnay.