Amerikaanse wijn
-
-
- Gratis1 bezorging met Wijnbeurs Plus
- Blind geproefd. Beslist goede wijn
- Gratis retourneren
-
De Verenigde Staten zijn de vierde grootste wijnproducent ter wereld (na Frankrijk, Italië en Spanje). Ruim 400.000 hectare van het immens grote land staat beplant met druivenstokken en er wordt in totaal zo’n 23 miljoen hl wijn geproduceerd. Als we kijken naar de wijngeschiedenis van de Verenigde Staten, dan is deze relatief jong in vergelijking met de wijnbouw in Europese landen. De basis van de huidige wijnbouw in de VS werd gelegd, toen een monnik in 1769 druivenstokken aanplantte bij een net opgerichte missiepost in Californië. Al snel werden er druivenstokken bij andere missieposten aangeplant.
Door de eeuwen heen hebben de planten het echter zwaar te verduren gehad. Zo bracht rond 1880 de druifluis (phylloxera vastatrix) een harde klap toe en werd een groot deel van de wijngaarden door dit kleine beestje vernietigd. Wijngaarden moesten weer opnieuw worden ingericht en de druivenstokken werden geënt op andere onderstokken, die beter bestand waren tegen de druifluis. Met de ‘Prohibition’, oftewel de drooglegging, werd in 1919 een nog grotere klap uitgedeeld. Het was tot 1933 officieel niet toegestaan om wijn te maken en te verkopen, al deden sommigen dat wel. Zogenaamd vanwege religie. Er volgde nog een depressie en daarna de Tweede Wereldoorlog. Pas daarna bloeide de wijnbouw in de Verenigde Staten weer op. Vanaf de jaren ‘60 van de 20e eeuw zijn de Verenigde Staten gaan floreren als wijnland.
In de Verenigde Staten wordt in bijna alle staten wijn geproduceerd, maar met name in Californië, New York State, Washington State en Oregon. De meeste wijnbedrijven in het land zijn relatief jong en daardoor dynamisch en modern. Er worden wijnen van uitzonderlijk goede kwaliteit geproduceerd. Dat is met name te danken aan de grote prestatiedrang van de Amerikanen: zij gaan graag de concurrentie met Europese wijnmakers aan. Dat er in het land grote sommen geld in de wijnindustrie geïnvesteerd worden, helpt ook mee.
De regio Californië is het kloppend hart van de Amerikaanse wijnbouw, waar maar liefst 85% van alle wijnen wordt gemaakt. Niet zo gek. Want het klimaat is goed geschikt voor wijnbouw. Er is volop zonneschijn en het regent tijdens het groeiseizoen maar weinig. Enkele belangrijke druivenrassen in de Verenigde Staten voor rode wijn zijn Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Merlot.
Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn belangrijke witte druivenrassen en opmerkelijk genoeg staat ook het witte druivenras French Colombard veel aangeplant. Dit druivenras is niet heel bekend bij het grote publiek en groeit in Europa met name in het zuiden van Frankrijk. Het merendeel van de wijnproductie in de VS is rood, maar wordt wel op de hielen gezeten door de productie van witte wijn.
In de Verenigde Staten zijn, net als in vele andere wijn producerende landen, ook afgebakende herkomstgebieden te vinden. Deze gebieden heten AVA’s, American Viticultural Areas. De eerste AVA was Augusta in Missouri in 1980 en een jaar later kwam Napa Valley AVA erbij. Inmiddels zijn er honderden AVA’s en zijn er binnen grote AVA’s als Napa Valley ook kleinere AVA’s te vinden, zoals Mount Veeder en Los Carneros. Russian River Valley is bijvoorbeeld weer onderdeel van Sonoma. Paso Robles, onderdeel van San Luis Obispo County, staat bekend om haar Rhône-wijnen (Syrah, Grenache en Mourvèdre) en in Santa Barbara worden kwalitatief prachtige wijnen gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay.
Californië is niet alleen de belangrijkste wijnstaat van de VS, het is ook nog eens immens groot. De staat wordt daarom ook wel onderverdeeld in vier regio’s: North Coast, Central Coast, South Coast, Interior.
Napa Valley is, samen met Sonoma, waarschijnlijk het bekendst onder wijnliefhebbers en worden gerekend tot de North Coast. Napa kent veel verschillende bodemtypes en verschillende klimaatzones. Van noord naar zuid variëren de klimaten van zeer warm tot gematigd warm. Toch komen daar niet de meeste wijnen vandaan. De meeste productie vindt plaats in Central Valley.
Er worden veel verschillende blauwe druivenrassen voor rode wijn aangeplant, maar de bekendste uit Californië zijn misschien wel: Zinfandel, Pinot Noir, Merlot en Cabernet Sauvignon. Al gaat Syrah ook als een speer.
Door de warme dagen en koelere nachten kunnen de druiven goed rijpen en een fruitige smaak ontwikkelen. En dat biedt uitkomst voor de witte druivenrassen die in de streek staan. De belangrijkste Californische witte wijnen worden gemaakt van Chardonnay en Sauvignon Blanc.
Een van de meest verbouwde druiven in Californië is dus Chardonnay. Voornamelijk in Sonoma County worden wijnen van deze druif geproduceerd. Californische Chardonnay kenmerkt zich door een volle, brede en rijke smaak. De wijn wordt veelal opgevoed in houten vaten. De smaak bevat vaak tonen van ananas, appels, meloen, citrus, honing, toast, noten, vanille, boter en toffee.
Rond 1970 besloot wijnmaker Robert Mondavi om Sauvignon Blanc een boost te geven. De druif was niet echt populair en dus bedacht hij iets nieuws: Fumé Blanc. Dit uiteraard met een knipoog naar Pouilly-Fumé in de Loire. Hij gaf de wijn houtrijping mee en Fumé Blanc was geboren. Het werd een groot succes en steeds meer wijnmakers besloten hun Sauvignon Blanc zo op te voeden. Toch zijn er tegenwoordig ook wijnmakers die Fumé Blanc op het etiket zetten bij hun Sauvignon Blanc, maar dat wil niet zeggen dat de wijn ook houtrijping heeft gehad.