wijnfout
Wijnfout, of toch niet?
Wijn is een natuurlijk product en helaas kan het weleens voorkomen dat een wijn niet lekker ruikt of smaakt. En een zogeheten wijnfout. Door bijv. onvoldoende hygiëne in de wijnkelder, het verkeerd bewaren van een wijn, of een fout in het productieproces. Maar is het ook echt altijd een fout? En kunt u er nog iets aan doen?

Kurk

Een veel voorkomende wijnfout, en één waar veel verwarring over bestaat. Want de uitspraak: Mijn wijn heeft kurk, komt regelmatig voorbij in een goed restaurant, tijdens een proeverij of aan het diner… Maar wat betekent het?

Nee, het zijn geen stukjes kurk in de wijn. Maar het is een bacterie, trichloranisole (TCA), die wordt veroorzaakt tussen chloorhoudende stoffen en schimmels of gisten op de kurk. En we hebben geen goed nieuws, als de wijn hierdoor besmet is, kunt u hem door de gootsteen spoelen. Door de populariteit van de schroefdop is het risico van kurk afgenomen, maar let op deze bacterie kan ook voorkomen op hout of kunststof. Dus garantie is het niet…

Oxidatie

Wanneer een wijn te veel zuurstof krijgt, dan verandert de kleur in oranje of bruin en krijgt de wijn een onfrisse geur en smaak. En lijkt dan wat op sherry. In ‘normale’ wijnen is dit vaak niet gewenst, hoewel een klein beetje oxidatie wat nootachtige geuren en smaken geeft. In Sherry is het juist wel gewenst, want deze type wijn wordt juist oxidatief opgevoed.

Reductie

Een steeds vaker voorkomende ‘fout’ is reductie. Het tegenovergestelde van oxidatie. De wijn heeft heel weinig contact met zuurstof gehad en heeft zelfs een tekort. De wijn kan dan naar rotte eieren, mest of rubber ruiken. Bij wijnen met een schroefdop kan dit vaak voorkomen. Maar… nu wel goed nieuws want dit kunt u verhelpen! Geef de wijn veel zuurstof door hem in een groot glas te schenken of goed rond te walsen en u zult merken dat deze bedompte geur na een tijdje is verdwenen.

Wijnsteen

‘Er zit glas in mijn wijn!’ Nou dat zou levensgevaarlijk zijn. Maar we stellen u gerust, want de kleine kristallen die soms voorkomen in witte wijn is wijnsteen. Door plotselinge kou, of vergisting op zeer lage temperatuur kan het wijnzuur in de wijn worden omgezet in kleine kristallen. Het kan absoluut geen kwaad, maar ziet er misschien niet zo aangenaam uit!

Bezinksel

Als een wijn langere tijd rijpt, biologisch gemaakt wordt en/of minder gefilterd is, kan het voorkomen dat de vaste deeltjes in de most of de wijn naar beneden zaken. Dit wordt bezinksel of ook wel droesem genoemd en bestaat uit onoplosbare tannine en kleurstoffen. Wijnen die dit hebben zijn vaak van goede kwaliteit. Maar het voelt natuurlijk niet lekker aan in de mond… Daarom kunt u deze wijnen decanteren om de wijn te scheiden van het bezinksel.

Maderisatie

En als laatste maderisatie, waarbij de wijn een bruinachtige kleur heeft en een zeer rijpe smaak krijgt. Ook dit is een oxidatie ‘fout’ dankzij het langzaam opwarmen van een wijn in een oxidatieve omgeving. Maar dit kan ook juist gewenst zijn, in bijvoorbeeld Madeira, andere versterkte wijn of Cognac…

Naar boven