Welke wijn past bij vis?

Wijn en vis combinaties
Wijn en vis combinaties
Een lekker stukje vis op het menu is altijd een goed idee! Maar welke wijn past het beste bij vis? Of u nou voor gegrilde of gerookte vis kiest, met dit wijn & spijs overzicht ziet u het in één oogopslag. Direct een passende wijn bestellen? Klik op de suggestielinks om onze collectie te bekijken.

Bereiding van de vis

Wijn bij gegrilde vis

Fris wit (frisse saus met bijv. citroen), houtgerijpt wit (romige saus) of rosé (tonijn) 

Wijn bij gerookte vis

Frisdroge witte wijn, houtgerijpte witte wijn of Champagne

Wijn bij gebakken vis

Fris wit (frisse saus met bijv. citroen) of houtgerijpt wit (romige saus) 

Wijn bij rauwe vis

Subtiel/mineralig wit, zoals ChablisLoirePicpoul of Muscadet of mousserende wijn

Wijn bij vis

Ansjovis

Witte wijn, zoals Sauvignon BlancAlbariñoVerdejoRiesling of rosé 

Coquilles

Fris wit, zoals Sauvignon Blanc (i.c.m. groenten) of Chardonnay (i.c.m. roomsauzen)

Forel

Witte wijn, zoals RieslingChablisPinot Blanc, Muscadet, Verdejo of Albariño

Gamba

Witte wijn, zoals Sauvignon BlancAlbariñoVerdejoRiesling of rosé

(Hollandse) garnaal

Frisdroge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Riesling of Muscadet 

Haring

Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, AlbariñoVerdejoRiesling of rosé

Kabeljauw

Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc

Krab

Complexe witte wijn, zoals Bourgogne of halfdroge Riesling

Kreeft

Krachtige witte wijn, zoals ChardonnayBourgogneChampagne en witte Bordeaux 

Langoustine

Krachtige witte wijn, zoals Albariño of Bourgogne

Makreel

Frisse witte wijn, zoals Sauvignon BlancVerdejoAlbariño, Muscadet of Vinho Verde 

Mosselen

Frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner, Soave, Muscadet of Verdicchio

Oesters

Krachtige witte wijn, zoals ChampagneChablis of witte Bordeaux 

Paling

Rijke witte wijn, zoals ChardonnayPinot Blanc of Godello 

Sardines

Frisse witte wijn, zoals Sauvignon BlancVerdejoAlbariñoRiesling, of rosé 

Sushi

Frisse witte wijn, zoals uit de Elzas, een Sauvignon BlancGrilloVerdejoAlbariño, Muscadet 

Tarbot

Gerijpte witte wijn, zoals Bourgogne of Champagne

Tong

Krachtige witte wijn, zoals Puligny of Meursault 

Tonijn

Frisse rosé wijn, zoals Provence, lichte rode wijn, zoals Pinot Noir, of volle witte wijn, zoals Viognier 

Witvis

Frisse witte wijn, zoals Sauvignon BlancPinot GrigioGrüner VeltlinerAlbariño of Verdejo

Zalm

Volle witte wijn, zoals BourgogneChampagne of Elzas of een lichtgekoelde rode Pinot Noir

Zalm (gerookt)

Frisse of volle witte wijn, zoals LoireBourgogneChampagne of Elzas

Zeebaars

Frisse witte wijn, zoals Sauvignon BlancPinot GrigioGrüner VeltlinerAlbariño of Verdejo

Zwaardvis

Frisse witte wijn, zoals Grillo, Catarratto of volle witte wijn, zoals Chardonnay en Viognier

Alleen witte wijn drinken bij vis hoeft niet. Er zijn ook rode wijnen die bij vis passen. Wit of rood maakt niet uit, zo lang de wijn het gerecht maar niet overstemt en andersom. Een te zware rode wijn werkt vaak niet, maar lichte rode wijnen zoals Pinot Noir, Zweigelt, Beaujolais of een rode Sancerre zijn bijvoorbeeld heerlijk bij een tonijnsteak. En ook rosé is vaak een goede keuze bij visgerechten met een wat uitgesproken smaak. Ga dan voor een iets dieper gekleurde rosé met iets meer tannine. Wat witte wijn betreft is er enorm veel keus: Picpoul, Albariño, Chardonnay, Pinot Gris, Riesling, Chenin Blanc of bijvoorbeeld een mooie blend van Sauvignon Blanc en Sémillon.

Naar boven