Welke wijn past bij kaas?

Wijn en kaas combineren

Kazen passen niet goed met wijnen met veel tannines, daarom wordt er over het algemeen gekozen voor witte wijnen bij een kaasplankje. De bekende combinatie tussen Port en kaas kan ook, maar adviseren wij voornamelijk bij blauwader kazen. Een ander advies om de juiste combinaties te maken is dat de herkomst van de wijn hetzelfde is als de kaas. Het geitenkaasje Chavignol smaakt het beste bij Sancerre wijnen, zowel rood als wit. 

Kaasfondue

Belegen kaas

Oude kaas

Brokkelkaas

Blauwaderkaas

Brie

Camembert

Cheddar

Geitenkaas

Gruyere/Emmentaler

Leerdammer

Manchego

Mozzarella

Parmezaanse kaas

Pittige kaas

Frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Elzas, of soepele rode wijn, zoals Beaujolais

Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piëmonte

Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piëmonte

Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux, Piëmonte of Vintage Port

Zoete witte wijn, zoals Sauternes of Moscato, of dessertwijnen als Port en PX sherry

Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling of rode wijn, zoals Merlot

Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of fruitige rode wijn

Stevige rode wijn, zoals Chianti, Shiraz, Bordeaux of Port

Witte wijn met veel zuur, zoals Sauvignon Blanc en Chenin Blanc

Volle rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Barolo

Lichte rode wijn, zoals Bourgogne of fris wit, zoals Pinot Gris

Complexe Spaanse rode wijn of frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc

Frisse Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Grillo, Pecorino of Catarratto

Stevige rode wijn, zoals Chianti, Amarone of Barolo

Kruidige rode wijn, zoals Cabernet Suavignon of Shiraz

Naar boven