Wijn en kaas: op zichzelf al fantastisch, maar samen nog beter! Alleen hoe combineer je ze op de juiste manier? Wij helpen je graag een eindje op weg. Direct een passende wijn bestellen? Klik op de suggestielinks om onze collectie te bekijken.
Wijn en kaas combineren
Kaasfondue
Frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Elzas, of soepele rode wijn, zoals Beaujolais
Belegen kaas
Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte
Oude kaas
Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte
Brokkelkaas
Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte of Vintage Port
Blauwaderkaas
Zoete witte wijn, zoals Sauternes of Moscato, of dessertwijnen als Port en PX sherry
Brie
Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling of rode wijn, zoals Merlot
Camembert
Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of fruitige rode wijn
Cheddar
Geitenkaas
Witte wijn met veel zuur, zoals Sauvignon Blanc en Chenin Blanc
Gruyere/Emmentaler
Volle rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Barolo
Leerdammer
Lichte rode wijn, zoals Bourgogne of fris wit, zoals Pinot Gris
Manchego
Complexe Spaanse rode wijn of frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc
Mozzarella
Frisse Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Grillo, Pecorino of Catarratto
Parmezaanse kaas
Stevige rode wijn, zoals Chianti, Amarone of Barolo
Pittige kaas
Kruidige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz
Kaasplankje
Wijn bij kaas
Net als dat er een enorm aanbod is aan wijn, is de keuze wanneer het gaat om kaas ook groot. En net als dat we wijnen niet over één kam kunnen scheren, kunnen we dat ook niet bij kaas. Het is namelijk zeker niet zo dat elke wijn bij kaas kan.
Lokale wijn en kaas combinaties
Soms kan het heel simpel zijn en past kaas uit een bepaalde streek perfect bij de wijn van de streek. Denk bijvoorbeeld aan Chavignol. Het geitenkaasje uit de Loire smaakt het beste bij Sancerre wijnen, zowel rood als wit. En in de Elzas past het kaasje uit Munster perfect bij een glas Gewurztraminer. Want vaak geldt ‘What goes together grows together’
De smaak
Twee factoren zijn belangrijk wanneer het gaat om het combineren van kaas en wijn, namelijk het mondgevoel en hoe rijk de smaak is. Die twee moeten met elkaar overeenkomen. Strak en fris, zoals een geitenkaasje is, past heel goed bij een strakke en frisse Sauvignon Blanc. Vaak past witte wijn beter bij kaas omdat witte wijnen in veel variaties op de markt komen. Van strak en fris tot vol en romig, net als bij kazen. Toch zijn er ook mooie combinaties te maken met rode wijn. Een glas mooie rode klassieke wijn past vaak bij droge en harde kazen. Denk bijvoorbeeld aan de rode wijnen uit Bordeaux en Bourgogne. Maar een licht gekoelde Dornfelder uit Duitsland kan ook heerlijk gecombineerd worden met een stuk camembert.
Port en kaas
Port heeft een hoog smaakgehalte en een mooi rond en filmend gevoel in de mond. Het is juist door die hoge rijkdom wat smaak betreft dat een glas Port vaak heel goed past bij de uitgesproken smaak van veel kazen.