Wijn vs. Klimaatverandering

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 10-08-2020
Delen
Wijn vs. Klimaatverandering
Wijn vs. Klimaatverandering

Minder alcohol en een frissere stijl wijn zien we vaak terugkomen als wijntrend. Wat heeft de klimaatverandering hier mee te maken? Wat betekent dit eigenlijk voor ons kikkerlandje?

Less is more

Er is steeds meer vraag naar ‘cool climate’ wijnen. Dit zijn wijnen met meer frisheid, minder alcohol en puur fruit. We worden dus niet meer zo blij van hoge alcoholpercentages. Opvallend want vroeger werd er juist hard gewerkt om méér suikers in de druiven op te bouwen en door middel van de juiste gist cultuur zoveel mogelijk suiker om te zetten in alcohol. Hierdoor is het alcohol gehalte in wijn de laatste 50 jaar met ongeveer 2% gestegen.

En nee, dit komt dus niet alleen door de klimaatverandering, maar voornamelijk door onze ‘vroegere’ voorkeur als consument en de invloed van wijncritici zoals Robert Parker.

Verschuiving

2018 kenmerkt zich als een extreem jaar, Nederland werd verrast door een ongekend warme en droge zomer. Ideaal voor wijnbouw. Maar wat gaat er gebeuren met Spaanse wijn en Italiaanse wijn? Maken zij over 50 jaar nog kwaliteitswijn? En neem eens een gebied als de Bourgogne, de delicate Pinot Noir druif houdt van een koel klimaat, maar het is er in sommige delen helemaal niet meer zo koel! Er is al jaren een verschuiving van wijnbouw te zien naar noordelijke wijngebieden. Misschien moeten we Nederland toch eens goed in de gaten gaan houden!

Water bij de wijn

Minder alcohol in de wijn krijgen is niet zo eenvoudig, want pluk je te vroeg dan heb je kans op groene onrijpe tonen. Stop je de alcoholische gisting te vroeg? Dan blijft er restsuiker over in de wijn.

Maar er zijn een paar opties:

  • Nieuwe gist culturen: Waar vroeger gist culturen zijn ontwikkeld die meer suiker omzetten tot alcohol, wordt er nu juist onderzoek gedaan naar het tegenovergestelde.
  • Geavanceerde technieken: zoals reverse osmosis en vacuüm distillatie zorgen voor een lager alcohol percentage in wijn. Maar ook is het mogelijk om door een combinatie van technieken het suikergehalte in de most te verlagen!
  • Water bij de wijn: Hoewel het niet toegestaan is in Europa kan er ook water bij de wijn gedaan worden, om zo het sap te verdunnen en daardoor het alcohol percentage te verlagen.

Dan blijft er natuurlijk altijd de vraag hoe bovenstaande technieken de smaak zullen beïnvloeden.