Wijn uit Catalonië

Catalonië ligt aan de uitmonding van de rivier de Ebro. Door het mediterrane klimaat en het belang van de visserij werd er tijdenlang voornamelijk witte wijn geproduceerd, maar inmiddels worden er mooie rode en mousserende wijnen gemaakt.

Om meerdere reden is Catalonië een bijzondere Spaanse provincie. Naast het feit dat er op politiek gebied spanningen heersen (de Catalanen zien hun provincie als een natie, niet als onderdeel van Spanje, en zij zijn het liefst onafhankelijk). Maar ook op het gebied van wijn is Catalonië bijzonder, er wordt namelijk één van de meest bekende wijnen van het land gemaakt: Cava.

Meer over wijn uit Catalonië

Zoals gezegd is de Spaanse Cava wereldwijd bekend. Deze mousserende wijn dankt zijn naam aan het Catalaanse woord ‘kelder’. De geschiedenis van deze wijn begint aan het einde van de 19e eeuw. Toen besloot José Raventos in 1872, na een rondreis door Champagne, om zelf een mousserende wijn te maken van enkele lokale druivenrassen. Na veel experimenteren lukte het hem uiteindelijk, in zijn eigen kelder produceerde hij de eerste fles Cava. Inmiddels wordt deze mousserende wijn niet alleen in Catalonië maar ook in Aragón, Rioja, Navarra en Baskenland geproduceerd. Cava’s hebben een fonkelende kleur en zijn rijk aan fijne belletjes. De wijn heeft aroma’s van lindebloesem, acacia en munt. Daarnaast licht, overrijp geel fruit zoals mirabelle, reine-claude en wat krijtachtige nuances. In de mond levendig en zacht met een lange afdronk. Het is pas sinds 1986 toegestaan om voor Cava ook Chardonnay te gebruiken, daarvoor werden alleen lokale witte druivenrassen als Parellada, Xarel-lo en Macabeo gebruikt.

Penedès

Een andere bekende appellation in de regio was, tot vrij recent, Penedès. De wijngaarden reiken vanaf de kust tot de heuvel ten westen van Barcelona. In dit vrij kleine gebied heersen 3 klimaten. Aan de kust heerst het warmste (mediterraanse) klimaat. De hete droge zomers daar leveren volle rode wijnen van Monastrell en Garnacha-druiven op. Verder in het binnenland, in de valleien, groeien meer witte wijndruiven, die veelal gebruikt worden voor de productie van Cava. Nog verder de heuvels in wordt het klimaat koeler, waardoor er ook druivenrassen als Riesling, Gewürztraminer en Pinot Noir groeien. In Penedès zijn veel verschillende druivenrassen te vinden. Voor witte wijn heerst de aanplant van het ‘Cava-drietal’: Parellada, Xarel-lo en Macabeo. Er zijn echter ook Europese soorten als Chardonnay en Riesling te vinden. Voor de rode wijn die er gemaakt wordt, zijn er in de streek veel stokken met de lokale Garnacha, Monastrell en de Europese Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Merlot te vinden.

Naar boven