Welke wijn bij kaasfondue?

Het is weer de tijd van het jaar: wintersport! Lekker skiën en gezellig met z'n allen eten. En dan kan dé klassieker onder de ski-gerechten natuurlijk niet ontbreken: kaasfondue. Ook als u niet op wintersport gaat is het maar wat gezellig om binnenkort met vrienden of familie thuis te genieten van een dampende pan vol met gesmolten kaas en een glas wijn. Maar welke wijn hoort bij kaasfondue?

Vaak vormt Emmentaler of Gruyere de basis van de kaasfondue. Deze kunt u eventueel aanvullen met gorgonzola, geitenkaas, camembert, oude of jong belegen kaas. Een andere handige tip is dat de kaas het beste matcht met een wijn uit de regio. Zo past Zwitserse kaasfondue uitstekend bij Zwitserse, Oostenrijkse of Duitse wijn. Kiest u als basis een Franse kaas? Ga dan ook voor een Franse wijn.

Wat voor wijn bij kaasfondue

Witte wijn

En dan is natuurlijk de vraag: rood of wit? De lekkerste wijn bij kaasfondue is toch echt frisse en knisperend witte wijn. Dit geldt voor het bereiden van de kaasfondue, maar ook als u graag een glas wijn naast de fondue drinkt. Denk aan Muscadet, Sauvignon BlancChablis, droge Elzas (Pinot Blanc of Riesling), of Grüner Veltliner. Een mooie tegenhanger door de frisse zuren voor de relatief zware maaltijd. Boterige wijnen zoals houtgerijpte Chardonnay of mousserende wijnen als Cava en Prosecco kunt u het beste vermijden.

Rode wijn

Wilt u toch echt liever rode wijn bij de kaasfondue of op zoek naar een vervanger voor witte wijn? Drink het dan alleen erbij en meng geen rode wijn door de fondue. Schenk ook geen krachtige rode wijnen met veel tannines, want deze zijn te overheersend in combinatie met de fondue. Ga eens voor een licht en fruitige rode wijn. Denk aan Gamay uit Beaujolais of een Pinot Noir uit Bourgogne. Verrassend lekker!

Wij hebben enkele suggesties voor u op een rij gezet:

 

Naar boven