Alles over Barolo

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: De Wijnbeurs
op 22-08-2022
Delen
alles over Barolo
alles over Barolo

Barolo uit de Italiaanse regio Piemonte is wereldberoemd en wordt ook wel de koning der wijnen genoemd. Het is geen druif, maar een wereldberoemde appellatie die in 1980 werd gepromoveerd tot DOCG. Het gebied ontleent zijn naam aan het kleine stadje Barolo. De wijngaarden zijn verdeeld onder zo’n duizend eigenaren die met elkaar ongeveer 12 miljoen flessen Barolo per jaar produceren. Voor wie op zoek is naar krachtige wijnen met een bewaarpotentieel van vele jaren, zit zeker goed met Barolo. Deze krachtige rode wijnen genieten wereldwijd veel aanzien en worden als paradepaardje graag toegevoegd aan menig wijnkelder. Maar zoals het voor veel wijnen en andere zaken geldt: de ene Barolo is de andere niet.

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.5 uit 5 op basis van 12.701 reviews

Wat is Barolo?

De regio van Barolo DOCG is op een aantal punten het best te vergelijken met Bourgogne, waar het wijngaardbezit ook versplinterd is onder vele wijnboeren. Net als in Bourgogne zorgt het heuvellandschap voor een grote diversiteit aan climats en mede daardoor verschillende wijnen. Vrijwel geen enkele wijngaard in Piemonte, de Noord-Italiaanse regio waar Nebbiolo als geen ander tot uitdrukking komt, is vlak te noemen. De vele heuvels die beplant staan met druivenstokken kennen elk weer een andere ligging, zonexpositie, hoogte en zo dus ook een eigen microklimaat. En dat is wat de regio zo spannend maakt. De productiezone van Barolo DOCG ligt ten zuidwesten van Alba, verspreid over 11 gemeenten. De bodemsamenstelling varieert per gebied. Bodems met veel zandsteen, zoals ten noorden van Monforte d’Alba en rond Serralunga d’Alba en Castiglione Falletta, leveren stevige en geconcentreerde wijnen op die over het algemeen wat langer moeten rijpen om het strenge en tannineuze karakter uit hun jeugd te ontgroeien. De meer vruchtbare kalkhoudende en mergelrijke bodem van de gemeente La Morra en Barolo in het westen, levert meestal wat meer aromatische en fruitige wijnen, die al wat eerder toegankelijk zijn.  

Menzioni Geografiche Aggiuntive

Net als de monniken dat deden in Bourgogne, zijn inmiddels ook de meeste wijngaarden van de Barolo productiezone in kaart gebracht. Deze 181 Menzioni Geografiche Aggiuntive worden gezien als de Crus van Barolo. Enkele bekende ‘Crus’ zijn Bussia, Cannubi, Sarmassa, Bricco Boschis, Bricco Rocche en La Serra.

Lange rijping

Doordat een Barolo minimaal 38 maanden moet rijpen, waarvan 18 maanden op hout en een Riserva zelfs 62 maanden moet rijpen (waarvan eveneens 18 maanden op hout), duurt het even voordat een oogstjaar van deze Italiaanse wijn op de markt verschijnt. En dan nog is het de vraag wanneer de wijn op zijn best is. Zoals eerder gezegd, een Barolo profiteert juist van een wat langere rijping in uw kelder. Al zijn er tegenwoordig ook exemplaren die eerder op dronk zijn, doordat wijnmakers moderne technieken toepassen. Zo worden technieken als temperatuur gecontroleerde gisting, verkorten van inweking en extractie en opvoeding in Franse barriques (in plaats van grotere botti) gebruikt om de tannine in de wijn wat te verzachten.

Monchiero BaroloMonchiero Barolo
Fratelli BaroloFratelli Barolo

Barolo druif

Nebbiolo is een druif die wijnen kan voortbrengen die lang bewaard kunnen worden. In de regio Piemonte komen de knoppen van de Nebbiolo altijd het eerst op, maar het is ook het laatste druivenras dat volledig rijp is. Soms worden de druiven zelfs pas halverwege oktober geplukt. Waar de naam precies vandaan komt is niet helemaal zeker. Zo zou de naam kunnen verwijzen naar het Italiaanse woord voor mist: nebbia. In oktober worden grote delen van de valleien in Piemonte bedekt onder een deken van mist. Maar de naam zou ook kunnen verwijzen naar de mistachtige laag die de druiven bedekt en beschermt tegen de zon.

De smaak van Barolo

Wijnen van Nebbiolo kenmerken zich door hoge zuren en tannines, maar met een flinke dosis fruit zoals kersen, pruimen en rode bessen. Wanneer de wijn is gerijpt op houten vaten, komen de aroma’s van leer, drop, rozen en truffel naar voren.

Meer van de Nebbiolo druif

Nebbiolo kan in Italië overigens ook onder andere namen verschijnen. Zo wordt de druif in het noorden van Piemonte soms ook wel Spanna genoemd, Picutener (of Picotendro) in het Aostadal en Chiavennasca in Lombardije.

Behalve Barolo DOCG zijn er nog veel meer herkomstgebieden in Piemonte waar Nebbiolo centraal staat: Ghemme DOCG, Gattinara DOCG, Roero DOCG, Bramaterra DOC, Boca DOC, Fara DOC en Lessona DOC.

Barolo uit Piemonte, Italië

Zoals gezegd ligt het productiegebied voor Barolo DOCG in Piemonte, ofwel Piëmont, in Italië. De historische kern bestaat uit verschillende gemeenten, namelijk Barolo, La Morra, Gastiglione Falletto, Monforte d’Alba en Serralunga d’Alba waar later ook nog Grinzano en een delen van Novello en Verduno aan zijn toegevoegd. Datzelfde geldt voor delen van Diano d’Alba, Roddi en Cherasco. De meeste wijngaarden liggen op steile hellingen en liggen 250 tot 450 meter boven zeeniveau.

De regio Piemonte is aan drie zijden omgeven door de Alpen. Het is dan ook niet gek dat Piemonte ‘aan de voet van het gebergte’ betekent. Piemonte kent een bergachtig en heuvelachtig landschap vol valleien. Veel wijngaarden liggen dan ook 150 tot 400 meter boven de zeespiegel. De warmste en meest zonnige delen van de wijngaarden staan over het algemeen aangeplant met Nebbiolo.

Wat eten we bij Barolo?

Naast dat Piemonte bekend staat om de beroemde Barolo wijnen, is de regio ook bekend om de risotto, chocolade en truffels. Laten dat nu ook net de gerechten zijn die zo’n krachtige Barolo prima kunnen hebben. Zo smaakt een risotto met pompoen hemels bij Barolo en kun je niet vaak genoeg geschaafde truffels bij het gerecht serveren. Door het hartige karakter van de druif Nebbiolo, passen wijnen van deze druif ook goed bij romige sauzen en kaas, kalfvlees, steak en gebraden kwartel. Omdat Barolo wat karakter betreft wel iets weg heeft van de herfst, is het ook een uitstekende combinatie met paddenstoelen.

Hoe lang kun je Barolo bewaren?

Op de vraag hoe lang je Barolo kunt bewaren is geen eenduidig antwoord te geven. Het ligt namelijk echt aan de wijn en elke fles is verschillend. Oogstjaar, wijngaard en het wijnhuis spelen allemaal een grote rol. Een kwalitatief goede Barolo uit een goed jaar is gerust 20 tot 30 jaar weg te leggen. Sommige wijnen zelfs wel langer. Is de kwaliteit minder, dan kun je de fles het beste binnen 10 jaar openmaken. Kijk dus altijd goed of er bij de wijn ook een bewaaradvies wordt gegeven of vraag er anders zelf naar.

Welke Barolo moet je kiezen?

Wat de beste Barolo is, is niet alleen een kwestie van kwaliteit en balans, maar ook een kwestie van kosten. Niet elke Barolo past voor iedereen in het budget. Lees de proefnotitie bij de wijnen om te kijken welke wijn u kunt verwachten voor de aangegeven prijs. Omdat de samenstelling van de bodems binnen het Barolo gebied niet hetzelfde zijn, levert dat ook andere wijnen op. Ten noorden van Monforte d’Alba is de bodem arm en schraal, wat geconcentreerde en stevige wijnen oplevert. In de gemeenten Barolo en La Morra is de bodem vruchtbaarder, wat resulteert in fruitige en aromatische wijnen.

Wat kost een Barolo wijn?

Door de lange rijping van de wijnen binnen de Barolo DOCG, is het niet gek dat de gemiddelde prijzen hoger liggen dan de meeste wijnen. De Wijnbeurs is daarom altijd op zoek naar Barolo aanbiedingen zodat u mooie Barolo’s krijgt voor de beste prijs. Op die manier kunt genieten van een Barolo die ook goed is voor uw portemonnee.

Barolo kopen bij de Wijnbeurs

Zoals gezegd hebben wij bij de Wijnbeurs verschillende Barolo wijnen te koop. Deze wijnen hebben verschillende prijzen zodat u kunt beslissen welke Barolo het beste bij uw budget past. Om te weten tot wanneer deze wijnen op dronk zijn, kunt u kijken bij de specificaties van de wijn. Daar vind u ook informatie over de serveertemperatuur en andere gegevens over de Barolo.