Welke Barolo moet je kiezen?

Dat kan een lastige vraag zijn, vooral wanneer het aanbod groot is. U kunt een Barolo kiezen op basis van reputatie, prijs of op basis van het etiket. Het etiket zegt natuurlijk niets over de inhoud van de fles, maar het oog wil ook wat. Vooral wanneer u de fles uitzoekt als cadeau.

Welke Barolo moet je kopen?

Toch kunt u zich het beste verdiepen in de proefnotities die bij de Barolo’s worden gegeven. Op die manier weet u gelijk welke wijn u koopt, wat de aroma’s zijn en hoe de wijn in het glas overkomt. Kunt u dan nog niet kiezen, dan kunt u kijken naar de verschillen in prijs. Let wel op dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. Een Barolo onder de tien euro kan bijna niet. Bij de Wijnbeurs selecteren wij al onze Barolo’s pas na een uitgebreid proefproces. De wijnen worden blind geproefd zodat het proefpanel niet weet van welk wijnhuis de wijn is en niet afgeleid wordt door het etiket. Op die manier gaat het pas echt om de wijn die in het glas zit.

Barolo, maar welk jaar?

Elk oogstjaar brengt weer andere wijnen voort, maar hoe weet je welk wijnjaar goed is? Gelukkig letten wijnboeren altijd goed op in de wijngaard om ervoor te zorgen dat de druiven goed rijpen en er uiteindelijk een goede wijn van kan worden gemaakt. In de kelder kan een wijn iets bijgestuurd worden, maar de basis moet natuurlijk goed zijn.

2010: klassiek jaar met goede balans tussen tannine en zuren.

2011: warm jaar met soepele wijnen uit Piemonte.

2012: hagel in het voorjaar, maar droogte en warmte in de zomer. Daarna koeler en goede rijping van de druiven.

2013: topjaar: klassiek en imposant.

2014: soms uitgestelde oogst vanwege het weer, maar uiteindelijk prima wijnen.

Naar boven