Godello en Treixadura zijn dé visitekaartjes voor Spaanse witte wijn uit Galicië. Samen brachten ze deze diep gefruite en geconcentreerde wijn voort met een fraaie vuursteen expressie. 18 punten!
- SmaakprofielLicht, fris & strak
- DruivenrasGodello
- HerkomstSpanje, Galicië
Goed geconcentreerd van smaak
-
Zeebaars
-
Garnalen
-
Sardines
Wijnsoort | Witte Wijn |
---|---|
Land | Spanje |
Druivenras | Godello |
Regio | Galicië |
Smaakprofiel | Licht, fris & strak |
Jaargang | 2019 |
Alcoholgehalte | 13.00 |
Classificatie | DO Monterrei |
Serveertemperatuur | 10-13 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2024 |
Allergenen | Bevat sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 28437012968008 |
Art.nr. | 627159 |
awards | |

De beste Godello wijn vind je in het noordwesten van Spanje, ook wel het 'groene Spanje' genoemd. Het klimaat is hier voor Spaanse begrippen koel en er valt veel regen. Spaanse witte wijn uit dit gebied is aromatisch vol fruit, mineralen en een bloemig parfum. Diezelfde kenmerken zijn ook te vinden in de, iets verder landinwaarts gelegen, DO’s Valdeorras en Monterrei. In deze gebieden is er een grote rol weggelegd voor Godello, waarbij Treixadura soms een aanvullende rol speelt.
Godello
De Godello druif begint steeds meer zijn plek in de wijnwereld te veroveren dankzij grote namen als Jancis Robinson en Decanter. Het succes van deze druif is ook te verklaren door zijn veelzijdigheid. Net als de beroemde Chardonnay kan deze druif namelijk in diverse klimaten en op verschillende terroirs mooie resultaten geven.
Monterrei
Monterrei is één van de kleinste, warmste en droogste Spaanse wijngebieden en ligt vlakbij de Portugese grens. De naam Monterrei verwijst naar het kenmerkende middeleeuwse fort op de berg en betekent de 'berg van de koning'. Al eeuwen kijkt dit fort uit over de Spaanse wijngaarden. Er wordt veel wijn van bulkproductie in deze regio verkocht, maar inmiddels zijn er ruim twintig kleine bedrijven die echte kwaliteitswijn produceren. In Monterrei liggen de wijngaarden in de vallei van de rivier de Tamega, een zijrivier van de Douro.

"Meestal zijn witte wijnen uit Monterrei gemaakt van 90% Godello en 10% Treixadura. Wij gingen de weddenschap aan dat we de essentie van de regio en de druiven konden behouden als we voor de verhouding 60/40 gingen. Het sap heeft 3 maanden op zijn eigen gistcellen gerijpt voor extra frisheid en florale aroma's. Geslaagd wat ons betreft!"

In het noordwesten van Spanje is het relatief koel en speelt de Atlantische Oceaan een grote rol. Hierdoor zijn de wijnen rijk aan mineralen en bezitten ze een kenmerkende ziltigheid. En die ziltige smaak past perfect bij alles uit de zee, zoals sardines en garnalen.