Reserva en Gran Reserva

Reserva, Gran Reserva en Crianza zijn termen die op de etiketten van Spaanse wijnen voorkomen. Deze staan voor de (hout)rijping die de wijnen ondergaan hebben. Zo hebben Crianza’s minimaal twee jaar gerijpt, waarvan zo’n zes maanden op houten vaten. Maar wat is precies het verschil?

Reserva

Reserva is een Spaanse wijnterm voor wijnen die een minimale houtrijping van twaalf maanden ondergaan en minimaal twee jaar op fles doorbrengen voor ze verkocht mogen worden. Zo nu en dan komen er ook witte Reserva’s op de markt. Voor deze geldt een minimale houtrijping van zes maanden en mogen pas na twee jaar op de markt komen.

Gran Reserva

Gran Reserva is een Spaanse term voor wijnen die een minimale houtrijping van achttien maanden ondergaan en vervolgens nog eens drie jaar op fles genieten. Deze wijnen mogen pas in het zesde jaar na de oogst verkocht worden. Witte wijn en rosé met de benaming Gran Reserva is vrij zeldzaam. Bij deze wijnen is een houtrijping van minimaal zes maanden verplicht. De wijn mag pas in de vijfde jaar na de oogst verkocht worden.

Rioja Gran Reserva

In Rioja zijn er andere voorwaarden voor Gran Reserva. Dit wijngebied heeft sinds 1991 de classificatie DOCa. Dit is de hoogste classificatie in Spanje. Om deze te waarborgen zijn de regels voor het rijpen van de wijn nog strenger. Rioja Gran Reserva ondergaat een minimale houtrijping van twee jaar en geniet vervolgens drie jaar op fles.


Naar boven