Reserva en Gran Reserva

Crianza, Reserva en Gran Reserva zijn termen die op de etiketten van Spaanse wijnen voorkomen. Deze staan voor de (hout)rijping die de wijnen hebben ondergaan. Zo hebben rode Crianza’s minimaal twee jaar gerijpt, waarvan zes tot twaalf maanden op houten vaten. Spanje heeft een algemene classificatie voor houtrijping, maar er zijn ook een aantal wijnregio’s die hun eigen, strengere, regels hebben voor de rijping van de wijnen. Zo is de minimale rijping voor rode Gran Reserva wijnen uit Rioja en Ribera del Duero langer dan in de rest van Spanje.

Reserva

Reserva is een Spaanse wijnterm die zowel voor witte, rode als rosé wijnen kan gelden. Witte Reserva wijnen ondergaan over het algemeen een kortere rijping dan rode Reserva wijnen. Een rode Reserva heeft een minimale houtrijping ondergaan van minimaal twaalf maanden en een totale kelderrijping van minimaal drie jaar. Voor witte Reserva’s geldt een minimale houtrijping van zes maanden en die mogen pas na twee jaar op de markt komen.

Gran Reserva

Gran Reserva is een Spaanse term voor wijnen die een minimale houtrijping van achttien maanden hebben ondergaan, maar in Rioja en Ribera del Duero is dat zelfs twee jaar. De totale minimale kelderrijping voor alle Gran Reserva wijnen is vijf jaar. Deze wijnen mogen dus pas in het zesde jaar na de oogst verkocht worden. Witte wijn en rosé met de benaming Gran Reserva is zeldzamer. Bij deze wijnen is een houtrijping van minimaal zes maanden verplicht en in Rioja is dat twaalf. De wijn mag pas in het vijfde jaar na de oogst verkocht worden, dus na een minimale kelderrijping van vier jaar.

Rioja Gran Reserva

Zoals gezegd gelden er in het wereldberoemde wijngebied Rioja andere voorwaarden voor houtrijping van Crianza en Gran Reserva wijnen. Dit wijngebied heeft sinds 1991 de classificatie DOCa. Dit is de hoogste classificatie in Spanje. Om deze te waarborgen zijn de regels voor het rijpen van de wijn nog strenger.


Naar boven