Tenuta Valleselle 'Aureum Acinum' Amarone della Valpolicella
Amarone op zijn best: rijk geconcentreerd, weelderig en krachtig vol kersen, chocolade, karamel en specerijen. Kreeg van Maroni de prachtige score van 98/99 punten.
Bekijk de proefnotitie(s)- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasCorvina, Corvinone, Rondinella
- HerkomstItalië, Veneto
Vol chocolade, kersen en karamel
- Kip
- Risotto
- Gorgonzola
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
Land | Italië |
Druivenras | Corvina, Corvinone, Rondinella |
Regio | Veneto |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2018 |
Alcoholgehalte | 15 % |
Houtrijping | 18 maanden |
Classificatie | DOCG Amarone della Valpolicella |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2030 |
Allergenen | Sulfieten |
Flesinhoud (in L) | 0.75 |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8012165002159 |
Artikelnummer | E102656 |
Awards | |
Amarone di Valpolicella is altijd een blend van de druivenrassen Corvina, Corvinone en Rondinella. Slechts een handvol andere druivenrassen is in beperkte percentages toegestaan. De druiven voor Amarone worden geplukt in de laatste tien dagen van september en de eerste week van oktober. Hele en gezonde trossen worden vervolgens te drogen gelegd in grote schuren: een proces dat Appassimento wordt genoemd.
Appassimento
Het is van groot belang dat de druiven gezond blijven en niet door rot worden aangetast. Daarom wordt de luchtcirculatie in deze schuren zeer goed in de gaten gehouden en is er een continue controle op schimmels en rot. De trossen liggen soms tot wel vier maanden te drogen op houten of plastic stellingen, op bamboematten of hangend aan hanenbalken.
Amarone della Valpolicella 2018
Na het drogen volgt het persen en de vergisting en dat kan op verschillende manieren plaatsvinden. De rijping gebeurt vervolgens op grote vaten van Slavonisch eiken of op Franse barriques. Ook hier dus weer tal van factoren die maken dat de ene Amarone wijn de andere niet is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de grote verschillen in bodem in Valpolicella.
Er zijn 3 verschillende regio‘s, 13 valleien en vele subzones en crus. Het uiteindelijke resultaat is echter altijd een volle, donkere Italiaanse rode wijn met een fruitige, vrij zoete indruk. Dat is niet alleen vanwege een wat hoger restsuikergehalte, maar ook vanwege de hoge percentages alcohol. Sommige stijlen Amarone kunnen lang rijpen en andere zijn bedoeld om jonger te drinken.
SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD