2013 | Italië, Veneto

    Tenuta Valleselle 'Aureum Acinum' Amarone della Valpolicella

    Grote rijk geconcentreerde Amarone met een eindeloos lange afdronk. Geniet van de krachtige volle smaak, doorspekt met rokerig getoast eiken, blauwe bessen, chocolade, karamel en specerijen.

    • Smaakprofiel
      Complex, krachtig & vol
    • Druivensoort
      Corvina, Molinara, Rondinella
    • herkomst
      Italië, Veneto
    35,99
    Op voorraad. Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
    flessen
    Bewaar
    • Altijd blindgeproefd
    • 100% proefgarantie
    • Word lid en bespaar
      Word lid en bespaar €0,50 per fles. Premium leden profiteren van altijd gratis verzending.
    Proefnotitie
    Specificaties
    Reviews
    Proefnotitie

    Enorm intens, rijk en diep van aroma

    Dik paarszwart met hoog concentraat. Enorm intens, diep en rijk aroma van Mon Chérie pralines en After Eight snoepjes: melkchocolade met een vulling van cassis en kirsch, in een minty luxe verpakking. De smaak is krachtig en vol, doorspekt met rokerig getoast eiken en blauwe bessen confituur en zit barstensvol zwart fruit, karamel, chocolade en specerijen. Grote rijk geconcentreerde Amarone met eindeloos lange afdronk. Behaalde Goud op Mundus Vini. Houdbaar tot 2028.
    Specificaties
    Art.nr.611573
    Jaargang2013
    LandItalië
    RegioVeneto
    DruivensoortCorvina, Molinara, Rondinella
    SmaakprofielComplex, krachtig & vol
    Houtrijping24
    AfsluitingKurk
    Alcoholgehalte15.00
    Serveertemperatuur17
    restsuiker-suikergehalte4,59 g/Liter
    WijnsoortRode Wijn
    EAN-nummer8012165002159
    Op dronk vanaf2016
    Op dronk tot2028
    AllergenenBevat Sulfieten
    ClassificatieDOCG Amarone della Valpolicella
    awards
      Reviews
      Schrijf uw eigen review
      Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reviews schrijven. Log in of maak alstublieft een account aan. inloggen of maak een account aan
      "Grote rijk geconcentreerde Amarone met goud"

      Voluit Amarone di Valpolicella is altijd een blend, en wel van de druivenrassen corvina, corvinone, molinara en rondinella, waarbij de corvinone sinds 2003 steeds meer de plaats van molinara heeft ingenomen. Een handvol andere druivenrassen is in beperkte percentages toegestaan.

      De druiven voor Amarone worden geplukt in de laatste tien dagen van september en de eerste week van oktober. Hele, gezonde trossen worden vervolgens te drogen gelegd in grote schuren, een proces dat appassimento wordt genoemd. Het is van groot belang dat de druiven gezond blijven, niet door rot aangetast. Daarom wordt de luchtcirculatie in deze schuren zeer goed in de gaten gehouden en is er een continue controle op schimmels en rot. De trossen liggen soms tot wel vier maanden te drogen op houten of plastic stellingen, op bamboe-matten of hangend aan hanebalken.

      Na het drogen volgt het persen en de vergisting, die op verschillende manieren kan plaatsvinden. Rijping is vervolgens op grote vaten van Slavonisch eiken of op Franse barriques. Ook hier dus weer tal van factoren die maken dat de ene Amarone de andere niet is!

      En dan hebben we het nog niet eens gehad over de grote verschillen in bodem in Valpolicella. Er zijn drie verschillende regio‘s, 13 valleien en vele subzones en crus. Het uiteindelijke resultaat is echter altijd een volle, donkere wijn met een fruitige, vrij zoete indruk. Dat is niet alleen vanwege een wat hoger restsuikergehalte, maar ook vanwege de hoge percentages alcohol en glycerol. Sommige stijlen Amarone kunnen lang rijpen, andere zijn bedoeld om jonger te drinken. Op de totale productie van Valpolicella beslaat Amarone 22%.

      Tenuta Valleselle

      Wijnhuis Tenuta Valleselle wordt al enkele generaties gerund door de Tinazzi familie. De 12 hectare wijngaarden omsluiten het statige huis, gelegen langs de Verona kant van het Gardameer, op slechts enkele kilometers van Bardolino. De zachte winters en matige zomers dragen bij aan de positieve kenmerken van de druiven en dus ook de wijnen. Deze specifieke combinate van klimaat en bodem geven de wijnen een kenmerkend fruitig karakter.

      Toen Eugenio Tinazzi in de jaren 60 begon met wijnmaken in het achterland van het Gardameer, ontdekten ze al snel dat het grootste deel van het productieproces plaatsvond in de kelder. Van persing en fermentering tot het rijpen in de eiken vaten en uitendelijke botteling. Er werd dan ook veel geïnvesteerd om de ideale ruimte te creëren om topwijnen te kunnen maken. Tenutta Valleselle groeide snel uit van een lokale wijnmaker die zijn producten op de plaatselijke markten verkocht, tot een internationale kelder met aanzien en prachtige wijnen waarvoor men in de rij staat. Wijnmaker Guiseppe Gallo en zijn team evalueren elke stap in het productieproces en volgen nauwgezet‘ alles op.

      De druiven die ze verbouwen op het domein zijn de druiven die typisch zijn voor de streek rond Verona, namelijk de corvina, corvinone en rondinella. Ook experimenteren de wijnmakers met het verbouwen van de internationaal gekende Merlot en Cabernet Sauvignon.Vandaag de dag is het GianAndrea Tinazzi die de dagelijkse leiding heeft over het bedrijf, dat ondertussen uit 4 verschillende wijnhuizen bestaat. Daarnaast zijn het zijn kinderen Giorgio en Francesca, die, na eerst ervaring te hebben opgedaan in andere multinationals in de voedingsector, nu ook verantwoordelijkheden hebben gekregen binnen het familiebedrijf. Zo kwamen ze al met enkele verrassingen op de proppen en werden er 1350 olijfbomen aangeplant rondom het domein om een extra vergine olijfolie te produceren. En is men gestart met een eigen lijn van luxe handtassen.

      SPECIAAL VOOR U GESELECTEERD
      Wijnverhalen
      Naar boven