Met behulp van onze smaakprofielen, kunt u snel zien welke wijn bij uw smaak past. Dat is handig, want wijn van een bepaald druivenras kan verschillende smaakprofielen hebben. Zo is een Chardonnay uit Californië veel voller dan een ranke en minerale Chablis, die ook gemaakt wordt van de Chardonnay druif.
Vriendelijke, lichte rode wijnen met een fruitig karakter, een soepele structuur en subtiele smaken. Geuren van fruit en kruidigheid zoals thijm en rozemarijn. Gemaakt van bijvoorbeeld Gamay, Cabernet Franc, Pinot Noir of Merlot.
Rijke en complexe wijnen met een intense smaak en lange afdronk. Vaak een breed palet aan geuren van fruit, kruiden en specerijen en bij rijpere wijnen tertiaire geuren zoals leer en tabak. Bij gerijpte wijnen vaak een dieper robijnachtige kleur.
Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Grands Crus uit Bordeaux, Italiaanse topwijnen zoals Barolo, Brunello en de Super Tuscans, Châteauneuf –du-Pape, Tempranillo’s uit Toro en Ribera del Duero, krachtig rood uit de laars van Italië (Taurasi/Salento).
Wijn-spijs combinaties zijn Chateaux Briand met cantharellen, rijke wildgerechten met truffel en andere culinaire gerechten.
Frisse, jonge witte wijnen met een strak mondgevoel, een heldere kleur en frisse fruitige geuren. Gemaakt van bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner of Prosecco.
Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, Verdejo uit de Rueda, Colombard uit de Gers of Albariño uit Rías Baixas.
Wijn-spijs combinaties zijn bijvoorbeeld frisse salades met een klassieke dressing van olijfolie, citroensap en azijn.
Volle witte wijnen met een ronde smaak en zacht mondgevoel, een heldere gouden kleur en frisse en romige geuren. Gemaakt van bijvoorbeeld Chardonnay, Semillon of Viognier.
Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Californische Chardonnay, Viognier uit Frankrijk.
Wijn-spijs combinaties lopen uiteen van visgerechten, gevogelte en rijke salades.
Intense en rijke witte wijnen met een complexe smaak en lange afdronk. Kleur loopt uiteen van blinkend lichtgeel naar goudgeel. Gemaakt van bijvoorbeeld Riesling of Chardonnay.
Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Riesling of Gewurztraminer Alsace Grand Cru, Chablis uit de Bourgogne of een Grand Blanc uit de Bordeaux. Vaak houtgelagerd.
Wijn-spijs combinaties zijn haute cuisine gerechten met rijke complexe smaken zoals vis een rijke saus.
Fris droge rosé wijnen met een strak mondgevoel en een subtiel karakter. Veel voorkomende geuren zijn framboos, perzik en lichte kruidigheid. De wijn is meestal bleek (zalm)roze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld Cinsault en Grenache.
Meest kenmerkend wijn in de categorie is Provence rosé.
Wijn-spijs combinaties zijn salades (bijvoorbeeld Niçoise) en maar uiteraard heerlijk bij kleine lichte tapas op het terras.
Mild, zachte rosé wijnen met een ronde smaak en een fruitig karakter. Veel rijpe zoete geur van rood fruit en diep roze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld van Cabernet Sauvignon, Malbec en Syrah.
Kernmerkende wijnen in deze categorie zijn Spaanse Rosé uit Navarra en Malbec Rosé uit Argentinië.
Wijn-spijs combinaties in deze categorie zijn visgerechten, pasta’s en ook heel goed in te zetten bij de barbecue.
Volle en zoete wijnen met een zachte smaak. Geuren van overrijp fruit, honing en vanille. Kleur is vaak strogeel met goud glans.
Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Sauternes, (half)zoete witte Loire van de Chenin Blanc druif (zoals Vouvray, Quarts de Chaume, Savennières), Gewürztraminer Vendange Tardive, Oostenrijkse Trockenbeerenauslese en Port.
Wijn-spijs combinaties zijn Tarte tatin, chocoladetaart en verschillende rijke volle kazen.