Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Rosé

Gekozen filters:
  1. Spanje

1 product

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren
    • (Organic) V de Vina Monastrell Rosado
    • (Organic) V de Vina Monastrell Rosado
    (Organic) V de Vina Monastrell Rosado
    Niet op voorraad
    2023 | Spanje | Yecla
    Waardering:
    100% 100 0
    (2)
    • Smaakprofiel
      Kleurrijk, mild & fruitig
    8,99

1 product

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Rosé wijn

Hartje zomer of hartje winter, rosé is allang niet meer alleen een verfrissende en fruitige zomerwijn, deze wijnsoort is perfect voor alle seizoenen. Rosé wijnen zijn geliefd om hun verleidelijke, volsappige, frisse geur en smaak, vol knapperig fris rood ruit als besjes, framboos en (bos)aardbei. Van welke stijl rosé u ook houdt, droog of fruitig, de Wijnbeurs heeft altijd een rosé die bij uw smaakprofiel past.

Hoe lang kun je rosé wijn bewaren?

Rosé is ongeveer twee jaar houdbaar, hoewel u de wijn het beste in het eerste jaar kunt drinken om optimaal van de frisse en fruitige aroma’s te genieten.

Wat zijn de beste rosé wijnen?

Wat de beste rosé is, daar zijn de meningen van wijnliefhebbers over verdeeld. De één vindt bijvoorbeeld de welbekende rosé wijnen uit de Franse Provence het summum van deze wijnsoort. Een ander gaat liever voor een rosé met meer structuur en tannine. Deze laatste wijn past vaak goed bij een diner en een bleekroze rosé uit de Provence kan ook prima als borrelwijn worden gedronken.

Hoe wordt rosé wijn gemaakt?

Er zijn verschillende manieren om rosé wijn te maken. Bij de Saignée-methode ondergaat het sap samen met de schillen en pitten, eventueel na een korte inweking, de alcoholische vergisting. De schillen geven dan kleur af aan het sap. Na korte tijd wordt een deel van het sap afgetapt door de wijnmaker, terwijl de gisting nog bezig is. Hij laat het vat als het ware ‘bloeden’, saigner in het Frans. Het sap dat is afgetapt, gist verder zonder de schillen en pitten. Van de rest wordt vaak een geconcentreerde rode wijn gemaakt.

Korte inweking: Na het kneuzen, maar voor het persen, weken de schillen en pitten even in. Na 1 of 2 dagen wordt het geperst. De schillen hebben zo nog niet de tijd gehad het sap zo donker te kleuren zoals bij rode wijn. Het resultaat is een mooie roze rosé.

Directe persing: Na de oogst worden de druiven direct geperst. Het resultaat is een delicate roze kleur van het sap.

Mengen: Rosé wordt over het algemeen gemaakt van blauwe druiven, soms worden er echter ook druiventrossen gemengd. Trossen witte en blauwe druivenrassen worden tegelijk in dezelfde kuip vergist en geperst. Komt niet veel voor, maar wordt wel gebruikt in sommige Duitse rosés (Rotling) en soms in Spanje. Het mengen van rode en witte wijn is in de EU verboden, met een uitzondering voor rosé Champagne.

Wat is een goede rosé wijn?

Goede rosé wijnen, zijn wijnen die alles in huis hebben. Ze hebben een uitstekende balans wat betreft fruitaroma’s, frisheid, finesse en structuur. Ook de afdronk is belangrijk. Al blijft het natuurlijk vooral belangrijk wat u zelf van de rosé vindt. Lekker of minder lekker?

Hoe komt rosé wijn tot zijn kleur?

De kleur van rosé heeft niets te maken met hoe zoet de wijn is. De kleur is puur afhankelijk van de druiven die zijn gebruikt en hoe de wijn is gemaakt. De schillen van de druiven geven namelijk kleur af tijdens de vinificatie. Des te donkerder de schil, des te meer kleur er onttrokken kan worden. Daarnaast speelt de vinificatie ook een rol. Perst de wijnmaker al snel de druiven, dan wordt er maar een beetje kleur onttrokken en is het sap vrij bleek van kleur. Laat de wijnmaker de schillen en pitjes langer mee weken, dan wordt de kleur donkerder en krijgt de wijn meer structuur.

Waar komt rosé wijn vandaan?

Rosé kan van over de hele wereld komen. De meest bekende streek is de Franse Provence, maar ook in landen als Spanje, Italië, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Amerika en ga zo maar door, wordt rosé gemaakt. Als er een blauw druivenras kan groeien en goed rijp kan worden, dan kan er een prachtige rosé van worden gemaakt. In de Verenigde Staten worden de lichte rosé wijnen vaak aangeduid als blush rosé. In California worden dit soort type wijnen vaak van Zinfandel gemaakt. 

Provence rosé

Rosé uit de Provence is wereldberoemd. Deze lichtgekleurde en droge rosé wijnen zijn dan ook niet aan te slepen. Het zijn vaak de druiven Grenache en Cinsault die we in de wijn vinden, maar ook Mourvèdre wordt veel gebruikt. De smaak van deze wijn is elegant met soms een wat kruidige toets. De wijnen zijn over het algemeen strakdroog met een uitstekende concentratie en lengte met sappig krokant fruit. Het klimaat in de Zuid-Franse Provence is ideaal voor de druiven. Overdag rijpen zij in de hete zon en ’s nachts koelen ze flink af. Die temperatuurswisseling is essentieel voor de balans van suiker en zuur in de druiven, die uiteindelijk zorgt voor de verfijning en elegantie in de rosé wijnen uit de Provence.
 
Een aantal van de bekendste rosé wijnen komen dan uit Frankrijk, er zijn steeds meer landen die ook heerlijke rosé maken, waaronder ook een aantal Nieuwe Wereld wijnlanden, zoals Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten met de bekende White Zinfandel uit Californië.

Druiven rosé wijn

Rosé mag en kan van verschillende druivenrassen worden gemaakt, zowel wit als blauw. Druiven met een donkere schil kunnen voor veel kleurintensiteit zorgen, maar van de druif Pinot Grigio worden bijvoorbeeld ook rosé wijnen gemaakt. Deze druif staat niet bekend om zijn intense kleur, maar is ook niet echt wit te noemen. De schil van Pinot Grigio is grijs roze van kleur en de intensiteit kan variëren. Andere populaire druivenrassen zijn onder meer Grenache, Syrah, Cinsault, die we met name veel terugvinden in de populaire Franse rosé regio Provence. De wijnen zijn vaak bleek van kleur en razend populair op de terrassen.

Merlot komt ook geregeld voor in rosé. Niet zo vaak solo overigens, maar des te meer in een blend met andere druivenrassen. Druiven die wél gebruikt worden voor rosé wijnen die voor 100% uit één druivenras bestaan, zijn Syrah en Tempranillo (in Spanje). Pinot Noir is een druif die we vinden in zowel stille rosé wijnen als mousserende rosé wijnen. Het is namelijk één van de drie belangrijkste druivenrassen in de Champagnestreek. Niet alleen vinden we Pinot Noir terug in de witte Champagnes, maar ook in rosé Champagnes.

Pinot Grigio rosé wijn

Pinot Grigio staat natuurlijk aan de basis van een Pinot Grigio rosé. Deze druif staat in Frankrijk en veel andere gebieden bekend onder de naam Pinot Gris. Het is in principe een wit druivenras, maar heeft wel veel meer kleur in zich dan veel andere witte druivenrassen. Dat is op zich niet zo gek, aangezien Pinot Gris een mutatie is van het blauwe druivenras Pinot Noir. De schil van Pinot Grigio heeft vaak een grijsachtige blauwe kleur of licht roze. Mede door die eigenschap kan de druif ook goed gebruikt worden voor het maken van rosé.

Merlot rosé wijn

Merlot kennen we vooral als één van de belangrijkste druiven in de Franse Bordeaux. Merlot is vooral daar op de rechteroever de belangrijkste druif voor beroemde wijnen als Pomerol en Saint-Émilion. Het is een druif met een donkere schil waar dus heel goed mooi gekleurde rosé wijnen van gemaakt kunnen worden.

Pinot Noir rosé wijn

Pinot Noir is onlosmakelijk verbonden met Bourgogne waar prachtige en ook peperdure rode wijnen worden gemaakt. Maar deze druif heeft ook buiten dit gebied genoeg in petto. Zo is Pinot Noir ook erg geschikt om rosé van te maken. Toch is het niet het meest makkelijke druivenras voor wijnboeren. Pinot Noir is erg vatbaar voor ziektes zodat de wijnboer zijn wijngaarden met deze druif continue goed in de gaten moet houden. Pinot Noir komt ook onder verschillende namen op de markt. Zo wordt de druif in Duitsland Spätburgunder genoemd.

Syrah rosé wijn

Syrah is heer en meester in de noordelijke Rhône, waar de druif de basis vormt in onder meer de wijnen uit Hermitage en Côte Rôtie. Daar worden prachtige rode wijnen gemaakt, maar de druif kan zich ook prima staande houden in een rosé wijn. Om goed rijp te kunnen worden heeft de druif wel een warm klimaat nodig en kan dus niet zo maar overal aangeplant worden.

Welk gerecht serveren bij rosé wijn? 

Welk gerecht past eigenlijk bij een rosé? Natuurlijk is deze wijn zeer geschikt als verfrissend aperitief of bij de borrel, maar het is tevens een fijne metgezel bij verschillende gerechten. Van een salade met gorgonzola tot gegrilde vis maar probeer ook eens een rosé bij een gegrilde steak met tropische salsa met mais. Door de kruidigheid die de elegante Zuid-Franse rosé wijnen vaak hebben, dit een verrassende heerlijke combinatie. Ook is rosé wijn een fantastische combinatie met steak tartaar.

Rosé heeft dan wel het imago van een typisch zomerdrankje, maar rosé kan prima in de winter gedronken worden. Serveer eens een mooie fruitige rosé bij een malse lamsbout of een geurig gerecht uit de tajine.

Rosé kopen bij de Wijnbeurs

Wat ons betreft kan een glas rosé altijd, hoe warm of koud het ook is. Bent u op zoek naar een rosé tegen een goede prijs? En wilt u rosé online bestellen? Dan bent u bij de Wijnbeurs aan het goede adres. We hebben verschillende rosé wijnen in ons assortiment die met zorg tijdens een blinde proeverij voor u zijn geselecteerd. Natuurlijk met oog op de beste prijskwaliteit verhoudingen voor de beste rosé aanbieding. Wijnbeurs heeft een uitgebreid assortiment rosé wijnen van verschillende druivenrassen. Zo kunt u bij ons rosé vinden van onder meer Merlot, Pinot Grigio, Syrah, Grenache, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir. 

1 gekozen filter
Naar boven