Rode wijn

Filteren

207 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina
  1. Vento Caldo Syrah Sicilië
    2017 | Italië | Sicilië
    Vento Caldo Syrah Sicilië
    Waardering:
    92% 100 0
    (19)

    Gigantische power Syrah in Amarone stijl met 98 punten. 'Vento Caldo' verwijst naar de warme zuidenw ...

    • smaakprofiel
      Complex, krachtig & vol
    • druivensoort
      Syrah
    Normale prijs 11,99 Speciale prijs 8,49
    Niet op voorraad
  2. Conte di Campanio Susumaniello
    2016 | Italië | Puglia
    Conte di Campiano Susumaniello
    Waardering:
    91% 100 0
    (19)

    Majestueuze en romige krachtpatser in Amarone-stijl. Gemaakt van de zeer zeldzame Susumaniello druif ...

    • smaakprofiel
      Complex, krachtig & vol
    • druivensoort
      Susumaniello
    12,99
    Niet op voorraad
  3. Bisio Devis Barbera
    2017 | Italië | Lombardije
    Bisio Devis Barbera (Organic)

    Zeer true-to-type Barbera, 100% biologisch én veganistisch uit Lombardije. Een wijn met een diepe ke ...

    • smaakprofiel
      Stevig, zacht & romig
    • druivensoort
      Barbera
    Normale prijs 9,99 Speciale prijs 8,49
    Niet op voorraad
  4. Masereto Barbera d'Asti
    2016 | Italië | Piëmonte
    Masereto Barbera d'Asti

    Sappige en fruitige true-to-type Barbera wijn met een brede smaak vol kersen, en een vleugje Italiaa ...

    • smaakprofiel
      Licht, soepel & fruitig
    • druivensoort
      Barbera
    8,99
    Niet op voorraad
  5. Fratelli A&R Unico Doppio
    2014 | Italië | Langhe
    Fratelli A&R Unico Doppio
    Waardering:
    89% 100 0
    (11)

    Complexe en romige Super Piëmonte met een dubbele (doppio) hoeveelheid van de 'Barolo' druif en 24 m ...

    • smaakprofiel
      Complex, krachtig & vol
    • druivensoort
      Cabernet Sauvignon, Merlot, Nebbiolo, Pinot Nero, Shiraz
    17,99
    Niet op voorraad
  6. Château du Puy Montagne Saint-Émilion
    2014 | Frankrijk | Bordeaux
    Château du Puy Montagne Saint-Émilion

    Iets bijzonders proeven? Deze 100% Merlot is naar het voorbeeld van één van de duurste Bordeaux wijn ...

    • smaakprofiel
      Complex, krachtig & vol
    • druivensoort
      Merlot
    14,99
    Niet op voorraad
  7. 143,41
    Niet op voorraad

207 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina

Rode wijn, een blijvende favoriet onder de vele wijnliefhebbers. Terecht, want keuze aan rode wijnen is ook enorm: van volle en krachtige Cabernet Sauvignon uit Frankrijk tot aan romige Sangiovese uit Italië.

Rode wijn maken

Rode wijnen wordt gemaakt van blauwe druiven, zoals de populaire Merlot, Cabernet, Sangiovese en Tempranillo. De kleur komt voort uit de druivenschillen die ook tannines afgeven aan de wijn. Hoe dikker de schil, hoe meer tannine de wijn bevat.

Druiven kunnen met de hand of machinaal worden geplukt. Over het algemeen geldt dat hoe minder machines er worden gebruikt, hoe beter dit is voor de rode wijn. Daarna volgt het sorteerproces waarbij steentjes en bladeren van de druiven verwijderd worden. De pitjes en schillen gaan wel mee in het vergistingsproces, want hieraan ontleent de wijn zijn karakteristieke smaak.

Blauwe druiven worden gekneusd om het sap eruit te halen. Daarna gaan het sap en de schillen samen in het vergistingsvat. Bij het vergistingsproces worden de suikers uit de druiven door gistcellen omgezet in alcohol. Om te zorgen dat het sap goed in aanraking komt met de velletjes, wordt het sap over de schillen gepompt (overpompen) of de schillen worden terug in het sap geduwd (onderduwen).

Afhankelijk van de wijnstreek duurt het gistingsproces tussen de twee en veertien dagen. Na het gistproces tapt de wijnmaker het meest pure sap af richting de houten vaten waar de wijn verder kan rijpen. Het restant dat overblijft in de gistkuip wordt gebruikt om ook nog sap van te persen, ook wel perswijn genoemd.

Rode wijn rijpt meestal verder op nieuwe of op oude eiken vaten. Nieuwe vaten geven direct hun aroma's van eikenhout af aan de wijn, wat bij oude vaten niet het geval is. Beide soorten vaten laten altijd iets van zuurstof door, waardoor de tannine wordt verzacht en eikenaroma’s, zoals vanille, noot en koffie, zich ontwikkelen. Dit proces duurt vaak tussen de 4 en 24 maanden.

Rode wijn bewaren

Hoe lang u rode wijn kunt bewaren is volledig afhankelijk van de soort wijn. De meeste soepele wijnen kunt u het beste binnen twee jaar drinken. Krachtige rode wijn kunnen soms wel vier tot tien jaar bewaard worden.

Is de fles al geopend? Dan is de wijn ongeveer drie dagen houdbaar.

Smaakprofielen

Om eenvoudig de lekkerste rode wijn te vinden die past bij uw persoonlijke smaak, zijn onze rode wijnen onderverdeeld in drie smaakprofielen:

  • Licht, soepel en fruitig: wijnen zoals Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc of Beaujolais
  • Stevig, zacht en romig: wijnen zoals Tempranillo, Shiraz of Merlot
  • Complex, krachtig en vol: wijnen zoals Bordeaux, Ribera del Duero en Barolo

Wijn & Spijs

De meeste rode wijn is heerlijk om op zichzelf te drinken, maar kan ook spectaculair tot zijn recht komen naast een mooi gerecht. Maak vanaf nu de beste wijn & spijs combinaties met dit handige overzicht.

Naar boven